Ο τουρισμός στα χρόνια του κορωνοϊού- Τα μέτρα που προτείνονται από ΣΕΤΕ και ΣΕΕΝ

Ο τουρισμός στα χρόνια του κορωνοϊού- Τα μέτρα που προτείνονται από ΣΕΤΕ και ΣΕΕΝ
Τουρίστες περπατούν κάτω από το λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάλιστα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων.

Με τον τουρισμό να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του κορωνοϊού το υπουργείο Τουρισμού δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα και προσπαθεί τουλάχιστον να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό της ζημιές.

Στο πλαίσιο των εξελίξεων που αφορούν στη διαχείριση του κορονοϊού, το υπουργείο Τουρισμού παρακολουθεί τις εξελίξεις, καταγράφει τα προβλήματα, ενημερώνει τους φορείς και επεξεργάζεται μέτρα και προτάσεις για τη στήριξη της ελληνικής αγοράς σε συντονισμό με τον ΕΟΤ, τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κεντρική κυβέρνηση.

Πλέγμα μέτρων για την ανακούφιση των τουριστικών επιχειρήσεων προτείνει από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες.

Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων για τον κορωνοϊό, η οποία:

πρώτον, ασχολείται με την έγκυρη ενημέρωση της τουριστικής αγοράς για τις εξελίξεις,

δεύτερον, εκπονεί σχέδιο εσωτερικής οργάνωσης του υπουργείου για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του,

τρίτον, επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο (λαμβάνοντας υπόψη και προτάσεις φορέων όπως για παράδειγμα του ΣΕΤΕ),

τέταρτον, σχεδιάζει πρόγραμμα προβολής και ανάδειξης της χώρας ως ασφαλούς προορισμού όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες,

Πέμπτον, εργάζεται για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στις διεθνείς αγορές

Έκτον, υλοποιεί πρωτοβουλίες για την συντονισμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης δημιουργείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τουριστικών φορέων, επιχειρήσεων, και εκπροσώπων της αγοράς με το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να αντιμετωπίζονται θέματα που προκύπτουν.

Τηλέφωνα που εξυπηρετούν είναι :210-3736198 / 210 3736079 /210 3736308 / 210 3736170 / ή εναλλακτικά 210-3736390- 210-3736374/210-3736378/ 210-3736390

Τέλος στην ιστοσελίδα του υπουργείου είναι αναρτημένη ανακοίνωση με οδηγίες του ΕΟΔΥ προς όσους ταξιδεύουν.

Συνάντηση Θεοχάρη – Σχοινά

Στο μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού, στο περιθώριο της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, είχε συνάντηση και συζήτηση για το θέμα του κορωνοϊού, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, πάντα με επίκεντρο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ελληνικό τουρισμό.

Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΠΟΤ προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να μετριάσει στο δυνατό της συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως στο να προετοιμάσει την επόμενη μέρα.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι ο συντονισμός των ενεργειών θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα, ενώ συμφώνησαν να είναι σε συχνή επικοινωνία.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για μέτρα στήριξης

Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην οικονομία μας και ιδιαίτερα στον τουρισμό, αυξάνονται καθημερινά και η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο, έως ότου η κατάσταση ισορροπήσει, τονίζει ο ΣΕΤΕ.

«Σε αυτήν τη φάση, είναι σαφές ότι έως τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον, το αρνητικό κλίμα θα διογκώνεται. Στη συνέχεια περιμένουμε μία εξισορρόπηση και, εάν εξελιχθεί το θετικό σενάριο, ελπίζουμε σε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους» εκτιμά.

«Οι προτάσεις μας λοιπόν» προσθέτει «γίνονται για δύο διαφορετικές φάσεις και αφορούν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιώτινγκ, μαρίνες, λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες, κ.λπ.), στη λογική της μείωσης του λειτουργικού κόστους για τους μήνες της κρίσης, της στήριξης της απασχόλησης, της εξασφάλισης ρευστότητας και της δυνατότητας γρήγορης ‘επαναφοράς’ μετά την εξομάλυνση της κατάστασης».

Στην περίπτωση που, εξαιτίας των αιτούμενων μέτρων, τεθούν θέματα κρατικής ενίσχυσης, αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με την επίκληση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, του προσωρινού χαρακτήρα τους για όσο διαρκεί η κρίση και βέβαια σε ειδική συνεννόηση με την ΕΚΤ και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου αυτό απαιτείται, τονίζει ο ΣΕΤΕ.

Προτεινόμενα Μέτρα Άμεσης Εφαρμογής 

  • Μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020 για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο στόχος εδώ είναι η δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και η προσπάθεια  διατήρησης των θέσεων εργασίας.
  • Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, Σπατόσημο ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυνατότητα παράτασης μετά την επανεξέταση της κατάστασης πλησιάζοντας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για την λήψη επιδόματος ανεργίας, κατά 30 ημέρες σε όλες τις περιπτώσεις, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021.
  • Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50% μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Για τις αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλεται ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης, να παραμένει σε αυτές έως 31/5/2020, με δυνατότητα επανεξέτασης ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Για την πολιτική αυτή, απαιτείται χρήση κονδυλίων, από αυτά που λαμβάνει η Πολιτεία από τις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορούν να δανείζουν, ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται, ή με εγγύηση του Δημοσίου από την οποία θα προκύπτει αυξημένο κόστος.
  • Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων έως 31/12/2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Προτεινόμενα Μέτρα για την Αποκατάσταση της Ομαλής Λειτουργίας της Οικονομίας-Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων 

  • Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020.
  • Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.

«Plan B» για το καλοκαίρι ετοιμάζει η ακτοπλοΐα

Σε φάση επεξεργασίας αρνητικών σεναρίων λόγω κορωνοϊού βρίσκονται τα επιτελεία των επιχειρήσεων ακτοπλοΐας. Οι οιωνοί για την τουριστική κίνηση τους μήνες που ακολουθούν δεν είναι καλοί και τα διοικητικά στελέχη του χώρου προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Ποια είναι αυτά; Να επαληθευτεί το, απευκταίο, μεν, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο, η επιβατική κίνηση στα πλοία το καλοκαίρι να κινηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τέτοια που να αντιστοιχεί στους χειμερινούς μήνες.

Τα μαντάτα από τα συστήματα κρατήσεων δεν φαίνεται να είναι καλά και, ήδη, οι εταιρείες εξετάζουν, ως plan B, να λειτουργήσουν με πρόγραμμα χειμερινών δρομολογίων. Δηλαδή με αραιά δρομολόγια και μειωμένη σύνθεση πληρωμάτων.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Μεταξύ των φορέων που είχαν κληθεί να μετάσχουν στη διαβούλευση ήταν και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Καταθέτοντας τις παρατηρήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος της ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης κατάγραψε τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον κλάδο. Ζήτησε, μάλιστα, από τον υπουργό Ναυτιλίας να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να εγκρίνει την επέκταση των χειμερινών δρομολογίων μέχρι τον Οκτώβριο. Εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω ιδιαίτερα χαμηλής επιβατικής κίνησης.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για την πυκνότητα της σύνδεσης των νησιών, αλλά και τους ναυτικούς λόγω μειωμένης σύνθεσης πληρωμάτων.