Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
epa05892307 US President Donald J. Trump (Front) delivers remarks beside US Vice President Mike Pence (Back R) and veterans at an event hosting participants of the Wounded Warrior Project Soldier Ride, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 06 April 2017. A cycling event to help Wounded Warriors restore their physical and emotional well-being, the Soldier Ride also raises awareness of US veterans who battle the physical and psychological damages of war. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Αναλυτές στις ΗΠΑ αναμένουν ανακοινώσεις που θα αναστατώσουν τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

 

Μια ανακοίνωση η οποία θεωρείται από τις πιο βαρυσήμαντες τα τελευταία χρόνια αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ετοιμάζεται μετά από εντολή του προέδρου να επιβάλλει μεγάλη αύξηση στους δασμούς για την εισαγωγή χάλυβα με πρόφαση το ρίσκο για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας.

Οι συγκεκριμένοι δασμοί μπορεί να αυξηθούν όσο επιθυμεί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, κι αν όντως είναι τόσο υψηλοί όσο αναμένεται, ίσως προκαλέσουν εμπορικά αντίποινα από τις χώρες που πλήττονται. Μια εξέλιξη η οποία θα χτυπήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις εκτός της βιομηχανίας χάλυβα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις εισαγωγές χάλυβα στη χώρα, με τους αναλυτές εμπορίου και τους επενδυτές της Wall Street να είναι πεπεισμένοι ότι το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο: Οι δασμοί έρχονται. Το θέμα είναι πόσο θα είναι το ύψος τους.

Καναδάς, Μεξικό, Βραζιλία, ΕΕ και Ιαπωνία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων χάλυβα στις ΗΠΑ, με την Κίνα να βρίσκεται στην 11η θέση αλλά να παραμένει ο κύριος στόχος του Τραμπ.

Πλέον το υποθετικό ερώτημα εάν θα υπάρξουν πιθανά αντίποινα στις ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές, είναι πιο υπαρκτό από ποτέ. Κι αν όντως γίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα.