Ο Τραμπ προκαλεί: «Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για την επιβολή δασμών, αλλά δείχνει να το απολαμβάνει.

«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα», έγραψε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για την επιβολή δασμών  ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

«Οταν μία χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο ουσιαστικά με κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα. Παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές-κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!».

Η νέα δήλωση του Αμερικανού προέδρου είχε σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές, προκαλώντας πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και αντιδράσεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε σε αυστηρά αντίμετρα, η Κίνα κάλεσε τον Τραμπ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος τροφοδότης χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν πληγεί από τους αμερικανικούς δασμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τους δασμούς κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμούν με προστατευτισμό. Υποσχέθηκε να ενεργήσει με αυστηρό τρόπο, αναφερόμενη σε αντίμετρα που θα συμβαδίζουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και πως η Ουάσινγκτον μπορεί να περιμένει «μια ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη» απάντηση από την ΕΕ.

«Αυτά τα μονομερή μέτρα δεν είναι αποδεκτά. Θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και σε γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Vallourec και η Arcelor», δήλωσε ο Λεμέρ, αναφερόμενος στην χαλυβουργία ArcelorMittal.

Οι φόβοι για αντίποινα από τον Καναδά, την Κίνα και την Ευρώπη οδήγησαν σε απώλειες τις παγκόσμιες μετοχές και έστρεψαν τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του ιαπωνικού γεν.

«Είναι πραγματική ανησυχία διότι η Ευρώπη είναι μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία, άλλα δεν είναι απλά οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας», δήλωσε ο Ίαν Όρμιστον, διαχειριστής κεφαλαίων στην Old Mutual Global Investors.

Η ArcelorMittal, η μεγαλύτερη στον κόσμο χαλυβουργία με σημαντικές δραστηριότητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες, αν και είπε ότι οι κυβερνήσεις ορθώς υιοθετούν μια σκληρή προσέγγιση στο αθέμιτο εμπόριο.

Αμερικανός υπουργός Εμπορίου: Οι δασμοί ισχύουν για όλους

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος δήλωσε την Παρασκευή ότι η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ «φαίνεται» ότι ισχύει για όλες τις χώρες.

«Αυτό φαίνεται ότι ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος» είπε ο Ρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC όταν ρωτήθηκε αν οι δασμοί θα ισχύουν για όλον τον κόσμο.

«Αυτό που ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο είναι μια πολύ ευρεία ιδέα για (δασμούς) 25% σε όλον τον χάλυβα και 10% σε όλο το αλουμίνιο. Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο και επομένως θα έχει ευρύτερες συνέπειες», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, σε μια εξαιρετικά σπάνια παρέμβαση στην εμπορική πολιτική μιας χώρας-μέλους του WTO.

«Ο WTO ασφαλώς ανησυχεί με την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι πραγματική, όπως έχουμε δει από τις αρχικές αντιδράσεις των άλλων. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο WTO θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση» ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.

Σφοδρή αντίδραση από τη Γερμανία και την Κομισιόν

«Απολύτως ακατανόητη», χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σημαντικά την γερμανική βιομηχανία και προειδοποίησε ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά δασμούς και θέματα εμπορίου είναι γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον απολύτως κανενός», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι «ο σωστός δρόμος δεν είναι η απομόνωση, αλλά το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές». Σημείωσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και θα αξιολογήσει τις συνέπειες για την γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών και σε αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να συζητά με τις ΗΠΑ. «Έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη ότι έχουμε πολύ μεγάλο συμφέρον να έχουμε με την Αμερική μια ζωντανή, δίκαιη, ελεύθερη οικονομική εταιρική σχέση, μια εμπορική εταιρική σχέση», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Επιτροπή θέλει να αμυνθεί έναντι των σχεδιαζόμενων δασμών και «δικαίως κατέστησε σαφείς τους ευρωπαϊκούς ενδοιασμούς και τις ενδεχομένως αναγκαίες αντιδράσεις», καθώς το ζήτημα του παγκόσμιου πλεονάσματος χάλυβα δεν αντιμετωπίζεται με μονομερή μέτρα, με απομόνωση και προστατευτισμό. «Η γερμανική κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό της Κομισιόν», τόνισε και επισήμανε ότι για την αξιολόγηση των συνεπειών θα πρέπει να περιμένει τις λεπτομέρειες που δήλωσε ότι θα γνωστοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Τραμπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt» εξέφρασε την ανησυχία του ότι ένα τέτοιο παγκόσμιο γενικευμένο χτύπημα των ΗΠΑ θα επηρέαζε ιδιαιτέρως ειδικά τις γερμανικές εξαγωγές και θέσεις εργασίας. «Η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει στην Ουάσιγκτον να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο αμερικανός Πρόεδρος θα αναθεωρήσει την απόφασή του. «Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να αποφύγουμε μια διεθνή εμπορική διένεξη», τόνισε και προειδοποίησε ότι «όταν τσακώνονται δύο, χαίρεται ο τρίτος».