Ο Τραμπ βάζει τέλος στο Obamacare

Ο Τραμπ βάζει τέλος στο Obamacare
epa06225288 US President Donald J. Trump gestures as he answers questions from the press after stepping off of Marine One on the South Lawn in Washington, DC, USA, 24 September 2017. President Trump signed on 24 September 2017, a proclamation restricting entry to the US from eight countries as his existing ban on six Muslim-majority countries signed in March was set to expire. According to a statement released by The White House, the proclamation poses certain conditional restrictions and travel limitations on nationals from Chad, Iran, Libya, North Korea, Somalia, Syria, Venezuela, and Yemen. EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Τι ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απογοητευμένος με την αδυναμία του Κογκρέσου να καταργήσει το Obamacare, τον ασφαλιστικό νόμο που είχε περάσει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα σε μια προσπάθεια να το ανατρέψει.

Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν πακέτα καλύψεων που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του Obamacare, ενδεχομένως χειρότερης ποιότητας αλλά και λιγότερο ακριβά.

“Δεν θα στοιχίσει σχεδόν τίποτα στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά οι άνθρωποι θα έχουν καλύ, πολύ καλή περίθαλψη. Και όταν λέω άνθρωποι, μιλώ για εκατομμύρια και εκατομμύρια” είπε ο πρόεδρος κατά την τελετή υπογραφής του διατάγματος αυτού.

Για τους Δημοκρατικούς ωστόσο πρόκειται για ένα “σαμποτάζ” στο σύστημα υγείας. “Αν το σύστημα επιδεινωθεί, κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλουμε, την ευθύνη θα φέρει ο πρόεδρος” είπε ο Τσακ Σούμερα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εφαρμοστεί το διάταγμα το οποίο δεν αφορά παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Τέλος στις πληρωμές των ασφαλιστικών

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να τερματίσει τη μηνιαία καταβολή των επιχορηγήσεων του αμερικανικού δημοσίου στις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες καλύπτουν δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης Obamacare, σύμφωνα με το αμερικανικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό περιοδικό Politico, επικαλούμενο δύο πηγές ενήμερες για τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα σταματήσει τις πληρωμές, οι οποίες γίνονται απευθείας στις ασφαλιστικές και καλύπτουν ένα μέρος της συμμετοχής τους στις αγορές φαρμάκων από τους Αμερικανούς με χαμηλότερα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει κάλυψη με ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, βάσει του λεγόμενου Νόμου για την Προσιτή Περίθαλψη (Affordable Care Act), που είναι γνωστότερος με την ονομασία Obamacare.

Οι πληρωμές αυτές υπολογιζόταν ότι θα ανέλθουν στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.