Ο Τζακ Ντόρσεϊ προσπαθεί να αποφύγει ένα λάθος αλά Bill Gates

Ο Τζακ Ντόρσεϊ προσπαθεί να αποφύγει ένα λάθος αλά Bill Gates
Jack Dorsey, CEO of Twitter and co-founder & CEO of Square, speaks during the crypto-currency conference Bitcoin 2021 Convention at the Mana Convention Center in Miami, Florida, on June 4, 2021. (Photo by Marco BELLO / AFP) Photo: AFP

της Felicia Hou

Ο Τζακ Ντόρσεϊ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter το πρωί της Δευτέρας, ανοίγοντας το δρόμο για να αναλάβει ο διάδοχός του και πρώην CTO Parag Agrawal. Κατά την αποχώρησή του, ο Ντόρσεϊ τόνισε τη σημασία της πλήρους απομάκρυνσής του από την ηγεσία της εταιρείας.

«Γιατί να μην μείνω ή να γίνω πρόεδρος;» έγραψε ο Ντόρσεϊ σε ένα email που έστειλε στην εταιρεία και αργότερα έγραψε στο Twitter. «Πιστεύω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να δώσουμε στον Parag τον χώρο που χρειάζεται για να ηγηθεί… Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο μια εταιρεία να μπορεί να σταθεί μόνη της, χωρίς την επιρροή ή την καθοδήγηση του ιδρυτή της».

Ο Ντόρσεϊ δήλωσε ότι θα υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter μέχρι την άνοιξη για να βοηθήσει στη μετάβαση και στη συνέχεια θα αποχωρήσει εντελώς από το διοικητικό συμβούλιο. Και η απόφασή του να εγκαταλείψει την εταιρεία εν ψυχρώ είναι σε πλήρη αντίθεση με έναν άλλο διάσημο ιδρυτή: τον Bill Gates.

Αφού εγκατέλειψε το Χάρβαρντ για να ιδρύσει τη Microsoft το 1975, ο Gates συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό σε κάθε πτυχή της επιχείρησής του – από την ανάπτυξη του πρώτου λειτουργικού συστήματος υπολογιστή που έγινε γνωστό ως Microsoft, μέχρι την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Ο Gates αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2000.

Στη συνέχεια εισήλθε στο κάδρο ο Steve Ballmer. Ο Gates προσέλαβε τον συμφοιτητή του στο Χάρβαρντ ως τον 30ο υπάλληλο της Microsoft το 1980, και ο Ballmer ανέβηκε σταθερά στην ιεραρχία από διευθυντής σε πρόεδρο της εταιρείας έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Όταν ο Ballmer επιλέχθηκε ως νέος CEO, ο Gates αποφάσισε να παραμείνει ως πρόεδρος και «επικεφαλής αρχιτέκτονας λογισμικού». Και ενώ το ζευγάρι είχε αναπτύξει στενή φιλία τα τελευταία 33 χρόνια συνεργασίας, η συνεχής παρουσία του Gates στην εταιρεία δημιούργησε μια διαβόητη πίεση στη σχέση τους και ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον για τον Ballmer.

«Ο Μπιλ και εγώ έπρεπε να περάσουμε μια δύσκολη περίοδο για να καταλάβουμε τι πραγματικά σήμαινε το γεγονός ότι μου είχε ζητήσει να γίνω διευθύνων σύμβουλος, αλλά ήθελε να παραμείνει και να δουλεύει κατά κάποιο τρόπο για μένα ως ‘επικεφαλής αρχιτέκτονας λογισμικού’. Περάσαμε αυτό που έχω αποκαλέσει την πιο δύσκολη περίοδο σε περίπου ενάμιση, δύο χρόνια – αλλά ήταν πραγματικά δύσκολη», δήλωσε ο Ballmer στο Business Insider το 2017. «Δεν νομίζω ότι αισθάνθηκα πραγματικά ως CEO πλήρως μέχρι που ο Bill επέλεξε να εγκαταλείψει την εταιρεία με την έννοια της πλήρους απασχόλησης το 2008».

Οι δύο τους συγκρούονταν συχνά για την κατεύθυνση της εταιρείας. Ο Ballmer λέει ότι ήθελε να επικεντρωθεί στο hardware, ενώ ο Gates τον πίεζε συνεχώς να επενδύσει σε tablets και smartphones. Όταν η Microsoft απέκτησε τελικά τη δραστηριότητα τηλεφώνων της Nokia το 2013, η εταιρεία διέγραψε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια μερικά χρόνια αργότερα, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία καθαρή ζημία της, την οποία οι αναλυτές απέδωσαν κυρίως στην αγορά της Nokia. Ο Gates έχει δηλώσει δημοσίως ότι η μη εμπλοκή της Microsoft στη βιομηχανία των smartphones νωρίτερα είναι ένα από τα «μεγαλύτερα λάθη» του.

Ο Ballmer αποσύρθηκε επίσημα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και από τη Microsoft το 2014 και δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έκτοτε ο ίδιος και ο Gates «απομακρύνθηκαν».

Τον Μάρτιο του 2020, ο Gates αποχώρησε επίσημα από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft και πλέον δεν έχει επίσημο ρόλο εκεί, αλλά δήλωσε ότι η απόφαση αυτή «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται από την εταιρεία».

Αυτή την εβδομάδα, ο Ντόρσεϊ κατέστησε σαφές ότι όχι μόνο επιλέγει να απομακρυνθεί από το Twitter, αλλά κι ότι πιστεύει ότι είναι η κίνηση που χρειάζεται η εταιρεία για να ευδοκιμήσει, αλλά και για να πετύχει ο Agrawal.

«Ηγείται με καρδιά και ψυχή και είναι κάποιος από τον οποίο μαθαίνω καθημερινά», δήλωσε ο Ντόρσεϊ για τον διάδοχό του. «Η εμπιστοσύνη μου σε αυτόν ως διευθύνοντα σύμβουλο είναι βαθιά».