Ο βαρόνος των ναρκωτικών που θέλει να δει τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη

Ο βαρόνος των ναρκωτικών που θέλει να δει τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη

Στη δημοσιότητα μυστική συνέντευξη του βαρόνου των ναρκωτικών Ελ Τσάπο στον Σον Πεν.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν είχε συναντηθεί μυστικά με τον Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, πριν ο τελευταίος συλληφθεί στην πόλη Λος Μότσις την Παρασκευή, και του είχε πάρει μια συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone που κυκλοφόρησε χθες Σάββατο. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε μία ημέρα μετά την αιματηρή επιχείρηση για τη σύλληψη του αφεντικού του καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα από τις μεξικανικές ένοπλες δυνάμεις και έξι μήνες μετά τη θεαματική απόδρασή του από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, όπου μετήχθη χθες εκ νέου.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ο Σον Πεν επισημαίνει ότι ο Γκουσμάν άρχισε να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να γυριστεί μια ταινία για την ζωή του, όταν κατακλύστηκε από αιτήματα εταιρειών παραγωγής των ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του το 2014. Αυτό το στοιχείο δείχνει να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της γενικής εισαγγελέως του Μεξικού Αρελί Γκόμες που είπε προχθές ότι η επιθυμία του Ελ Τσάπο για την μεγάλη οθόνη συντέλεσε στη σύλληψή του. «Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που μας βοήθησε να τον εντοπίσουμε ήταν το ότι ανακαλύψαμε την πρόθεση του Γκουσμάν να γυριστεί μια αυτοβιογραφική ταινία για εκείνον. Ήλθε σε επικοινωνία με ηθοποιούς και παραγωγούς…» είχε σημειώσει η Γκόμες.

Ο Σον Πεν επιπλέον αποκάλυψε ότι μετέβη τον Οκτώβριο του 2015 σε ένα δάσος στο Μεξικό, όπου είχε «μια συνάντηση διάρκειας 7 ωρών» με τον βαρόνο των ναρκωτικών, την οποία ακολούθησαν συνεντεύξεις από το τηλέφωνο και μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις.

Επίσης ο Αμερικανός ηθοποιός τονίζει ότι πήρε «την πρώτη συνέντευξη που ο Ελ Τσάπο ποτέ παραχώρησε έξω από μια αίθουσα ανακρίσεων». Ο ίδιος περιέγραψε ότι ο διάσημος κακοποιός τον είχε αγκαλιάσει θερμά όταν συναντήθηκαν στο ξέφωτο του δάσους.

Το Rolling Stone δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ηθοποιός να δίνει χειραψία στον Γκουσμάν την 2α Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Γκουσμάν δέχθηκε να του παραχωρήσει μία συνέντευξη αργότερα, ωστόσο η πραγματοποίησή της με την παρουσία των δύο αποδείχθηκε αδύνατη και ο βαρόνος απάντησε σε βίντεο στις ερωτήσεις του Σον Πεν, χωρίς να παρίσταται ο ηθοποιός.

Εκεί που μεγάλωσα, δεν υπήρχε άλλος τρόπος
Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του περιοδικού, ο Γκουσμάν ξυρισμένος και φορώντας ένα μπλε πουκάμισο εμφανίζεται να μιλάει σε έναν χώρο που μοιάζει με κήπο, ενώ στο βάθος ακούγεται ένας κόκορας να λαλεί. «Το γεγονός ότι τα ναρκωτικά καταστρέφουν (τον άνθρωπο), είναι μια πραγματικότητα» λέει ο Γκουσμάν στα ισπανικά σε ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών, εκ το οποίο το μισό είναι υποτιτλισμένο στα αγγλικά. «Δυστυχώς, όπως το έχω ήδη πει, εκεί όπου μεγάλωσα, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να επιβιώσει κανείς και εξακολουθεί να μην υπάρχει» σημειώνει.

Ο Γκουσμάν απαντάει επίσης στο ερώτημα εάν φέρει προσωπική ευθύνη στην εξάπλωση των ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους κατηγορίες είναι «ψευδείς». «Την ημέρα που εγώ δεν θα υπάρχω πλέον, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα εξαλειφθεί» τονίζει.

«Πουλάω τα περισσότερα ναρκωτικά στον κόσμο»
Στο ίδιο άρθρο ο βαρόνος των ναρκωτικών παραδέχεται το εύρος των εγκληματικών του δραστηριοτήτων. «Πουλάω περισσότερη ηρωίνη, μεταμφεταμίνες, κοκαϊνη και μαριχουάνα όσο κανένας στον κόσμο» διαβεβαιώνει. «Διαθέτω έναν στόλο υποβρυχίων, αεροπλάνων, φορτηγών και πλοίων» περιγράφει ο Ελ Τσάπο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ερωτηθείς δε σχετικά με το αν γνωρίζει εάν οι μεξικανικές αρχές θα τον ήθελαν νεκρό παρά αιχμάλωτο, εκείνος απαντά: «Όχι, πιστεύω ότι εάν με βρουν θα με συλλάβουν. Σίγουρα».

Στη συνέντευξη, για την οποία μεσολάβησε η Μεξικανή ηθοποιός Κέιτ Ντελ Καστίγιο, η οποία έχει υποδυθεί τη «βασίλισσα» μια συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά σε μια γνωστή τηλεοπτική σειρά, ο Γκουσμάν αφηγήθηκε στον Πεν ότι είχε στείλει μηχανικούς να εκπαιδευτούν στη Γερμανία για τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην εκσκαφή της υπόγειας στοάς που έφθανε ως το κελί του, διότι ο υδροφόρος ορίζοντας βρισκόταν σε μικρό βάθος. Ο Γκουσμάν απέδρασε μέσω της στοάς τον Ιούλιο του 2015.

Μια πηγή στην κυβέρνηση του Μεξικού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μεξικανικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν πως ο Πεν συναντήθηκε με τον Γκουσμάν τον Οκτώβριο του 2015 και πρόσθεσε ότι αυτή η συνάντηση ήταν ένα από τα στοιχεία της έρευνας που επέτρεψε να συλληφθεί ο πλέον καταζητούμενος λαθρέμπορος ναρκωτικών στον κόσμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μεξικανικές αρχές ενημερώθηκαν για τη συνάντηση μεταξύ του Πεν, της Μεξικανίδας ηθοποιού και του Γκουσμάν τον Οκτώβριο και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Πεν, γεγονός που τους βοήθησε να εντοπίσουν ένα ράντσο όπου ο βαρόνος των ναρκωτικών διέμενε, επισήμαναν δύο κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μια άλλη πηγή από την μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανακρίνουν τον Σον Πεν και την Ντελ Καστίγιο ενδεχομένως για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η ίδια πηγή δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σύμφωνα με το Ρόιτερς.

«Σκληρή μάχη» για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ
Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι κινεί τις διαδικασίες έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που συνελήφθη την Παρασκευή μετά την απόδρασή του από τη φυλακή πριν από έξι μήνες, ενώ ένας δικηγόρος του Γκουσμάν διεμήνυσε πως θα αποδυθεί σε σκληρή μάχη για να αποτρέψει την παράδοση του πελάτη του στις αμερικανικές αρχές.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο μέχρι πρόσφατα απέκλειε την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών, αλλά η θεαματική απόδραση του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα τον περασμένο Ιούλιο, η οποία κατάφερε βαρύ πλήγμα στην εικόνα του, πιθανόν άλλαξε τα δεδομένα.
Μετά τη νέα σύλληψη του Γκουσμάν Λοέρα, αρχίζουν «οι διάφορες διαδικασίες για την έκδοσή» του στις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, χωρίς πάντως να προσδιορίσει την πιθανή ημερομηνία της παράδοσής του.
Οι μεξικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι είχαν λάβει πέρυσι τον Ιούνιο δύο εντάλματα σύλληψης και έκδοσης του Γκουσμάν και οι συνήγοροί του έχουν τρεις ημέρες για να προβάλουν ενστάσεις.

Ένας από τους δικηγόρους του βαρόνου των ναρκωτικών, ο Χουάν Πάμπλο Μπαντίγιο, δεσμεύτηκε ότι θα φθάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο αν χρειαστεί.

«Έχει αρχίσει μια δικαστική μάχη στο πλαίσιο του Συντάγματος, θα είναι πολύ σοβαρή, πολύ σκληρή», είπε ο Μπαντίγιο στους δημοσιογράφους μπροστά στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, 90 χλμ. από την πρωτεύουσα, όπου ο «Ελ Τσάπο» μετήχθη εκ νέου το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη σύλληψή του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη το Μεξικό για τη σύλληψη του αφεντικού του καρτέλ Σιναλόα, χωρίς πάντως να ασκήσει μέχρι τώρα δημόσια πίεση για την έκδοσή του. Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, έχουν καλέσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έκδοση του Γκουσμάν στις ΗΠΑ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, από τους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έκρινε από την πλευρά του ότι με δεδομένο πως ο Γκουσμάν έχει «ήδη αποδράσει δυο φορές από τις μεξικανικές φυλακές», δεν πρέπει να χαθεί «η τρίτη ευκαιρία να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης» στις ΗΠΑ.

Η καταδίωξη του βαρόνου των ναρκωτικών τερματίστηκε την Παρασκευή στην παραθαλάσσια πόλη Λος Μότσις, στην πολιτεία Σιναλόα, όπου άνδρες του σώματος Πεζοναυτών εξαπέλυσαν μια επιδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας πέντε σωματοφύλακες του Γκουσμάν σκοτώθηκαν και ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε.

Πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα αφήσει αποκλειστικά την μεξικανική κυβέρνηση να πιστωθεί την επιτυχία της επιχείρησης για τη σύλληψη του Γκουσμάν. Κατά τις ίδιες πηγές, αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες συμμετείχαν—τουλάχιστον—στη συγκέντρωση πληροφοριών για την επιχείρηση. Χθες ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ έκαναν σχόλια για το εάν η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει να εκδοθεί ο Χοακίν Γκουσμάν.

Από φτωχός αγρότης που καλλιεργούσε παράνομα ινδική κάνναβη, ο Γκουσμάν έφθασε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη και ο πλέον καταζητούμενος λαθρέμπορος ναρκωτικών παγκοσμίως. Η μεξικανική κυβέρνηση τον είχε επικηρύξει για 3,8 εκατ. δολάρια (3,4 εκατ. ευρώ).