Ο Βαρουφάκης «καρφώνει» τον Τσίπρα: Δεν σχεδιάζαμε διαγραφή του χρέους

Ο Βαρουφάκης «καρφώνει» τον Τσίπρα: Δεν σχεδιάζαμε διαγραφή του χρέους
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. Συνεδρίασε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Ούτε ένα σεντ από τα 86 δισεκατομμύρια δεν θα πάει στους Έλληνες», σημειώνει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον #thisisacoup σχετικά με τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει πως η ονομαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν ήταν ποτέ στα σχέδια της κυβέρνησης.

«Ποτέ δεν ήταν στόχος η ακύρωση του χρέους. Εργαζόμουν για περισσότερα από δύο χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του πάνω σε ένα έξυπνο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού χρέους», σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσθέτει απαντώντας στα περί παραγκωνισμού του από τις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο: «Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε επάνω του τη διαπραγμάτευση υπό την πίεση του προέδρου του Eurogroup».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control εξηγεί: «Η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη από χρήματα. Τις τράπεζες τις έκλεισε η ΕΚΤ και ο εκβιασμός είχε απλά ως στόχο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές και όχι να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση είχε και ένα μικρό πλεόνασμα».

Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα, υπογραμμίζει: «Πι Έλληνες δεν αψήφησαν την Ευρώπη, αλλά την τρόικα με το «Όχι» στο δημοψήφισμα. Η Ευρώπη δεν δάνεισε 86 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, όπως είπε η κυβέρνηση. Ένα μικρό μέρος θα πάει στις τράπεζες και τα υπόλοιπα πίσω στους δανειστές που προσποιούνται ότι το χρέος είναι βιώσιμο ενώ ξέρουν την αλήθεια. Στους Έλληνες δε θα δοθεί ούτε ένα σεντ».

Και καταλήγει: «Το δίλημμα «συμβιβασμός ή έξοδος από την ευρωζώνη» είναι πλαστό και ανήκει στον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Ντράγκι θα έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν το Grexit και σε κάθε περίπτωση μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση είχε τη νομιμοποίηση για να πάρει το ρίσκο».