Ο Ζούκερμπεργκ αποκαλεί τους υπαλλήλους του «Metamates» και προκαλεί ντελίριο

Ο Ζούκερμπεργκ αποκαλεί τους υπαλλήλους του «Metamates» και προκαλεί ντελίριο
Mark Zuckerberg officially announces on Thursday Oct 28, 2021 the new name for Facebook: Meta. The rebrand is about solidifying the social media giant as being about the metaverse, which Zuckerberg sees as the future of the internet. Mark Zuckerberg officially became the CEO and chairman of Meta. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP

«Metamates», δηλαδή μετα-υπαλλήλους, αποκάλεσε τους υπαλλήλους του σε εσωτερικό memo ο ιδρυτής της Facebook (νυν Meta) Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού, αλλά και χλεύη.

Ειδικότερα, o Ζούκερμπεργκ δημοσιοποίησε μια λίστα αρχών για τους εργαζόμενους στη Meta Platforms, στην οποία τους προσφωνεί «Metamates». Υπενθυμίζεται πως ο CEO της Facebook, της οποίας άλλαξε το όνομα τον Δεκέμβριο ώστε να απηχεί τη νέα στόχευση στο αποκαλούμενο metaverse σύμπαν, παρουσίασε το όραμά του σε memo που μοιράστηκε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το γνωστό μότο «Κινήσου γρήγορα» παραμένει, σε συνδυασμό όμως με τα «Δημιούργησε εκπληκτικά πράγματα», «Ζήσε το μέλλον» και «Να είσαι ευθύς και να σέβεσαι τους συναδέλφους σου».

Ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η Meta είναι πλέον «μια αποκεντρωμένη εταιρεία» και επεσήμανε τη διεθνή φύση της λέγοντας «θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο», καταλήγοντας «Meta, Metamates, Me». 

Όπως εξηγεί το στέλεχος της Meta, Andrew Bosworth στο Twitter, πρόκειται για ναυτική αναφορά. «Πρόκειται για το αίσθημα ευθύνης που έχουμε για τη συλλογική επιτυχία και ο ένας απέναντι στον άλλο ως συμπαίκτες».

Σε κάθε περίπτωση, η ανάρτηση του Zούκερμπεργκ προκάλεσε ένα μείγμα ενθουσιασμού και χλευασμού στο διαδίκτυο. Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν ότι το σλόγκαν βάζει την εταιρεία πρώτη και τον εργαζόμενο τελευταίο. Άλλοι όμως χαιρέτισαν τα σχόλια του δισεκατομμυριούχου.

Η Meta έχει ξεπεράσει μια σειρά από επιτυχίες στη δημόσια εικόνα της τα τελευταία χρόνια, αφού η Frances Haugen, «καρφώνοντας» στις αρχές τον Ζούκερμπεργκ, πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με το εάν η εταιρεία έδινε προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της κοινωνικής ευθύνης. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο η μητρική του Facebook έχασε περίπου 251,3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων.