«Όχι» από τη Μέρκελ στη Mέι για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit – Συγκεντρώθηκαν 48 επιστολές μομφής

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κάτα της πρωθυπουργού μπορεί να γίνει ακόμη και το βράδυ της Τετάρτης.

Το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit απέκλεισε κατηγορηματικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.

Όπως είπε η κυρία Μέρκελ – σύμφωνα με τις πληροφορίες του dpa – υπάρχουν εξάλλου πολλοί Bρετανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χειρότερη λύση.

Ως κομβικό σημείο η Καγκελάριος ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Βρετανία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε μεταβατική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χάσει την δυνατότητα εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας της. Για αυτήν την περίπτωση η κυρία Μέι αναζητεί υποστήριξη, εξήγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU φάνηκε πάντως να ταυτίζεται με την άποψη της Καγκελαρίου. Η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. και αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα Κάτια Λάικερτ δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

Τουσκ: Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά το ερώτημα είναι πώς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι το μπλοκ των 27 κρατών μελών είναι πρόθυμο να την βοηθήσει να κερδίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μακρά και ειλικρινή συζήτηση με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της συνόδου για το Brexit. Eίναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. των 27 θέλει να βοηθήσει. Το ερώτημα είναι πως» έγραψε στο Twitter ο κ. Τουσκ

BBC: Συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές μομφής κατά της Μέι

Συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της, ανέφερε χτες το βράδυ το BBC, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές, που εκτιμούν ότι ο απαιτούμενος αριθμός έχει συγκεντρωθεί.

Ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι ζήτησε να συναντηθεί με την Μέι σήμερα μετά την συνεδρίαση του κοινοβουλίου, δήλωσε με ανάρτηση στο twitter η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ενδέχεται να ψηφίσουν για την πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της, το συντομότερο, δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Άντριου Μπρίντζεν.

Με δηλώσεις του στο Sky News είπε ότι η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Μέι θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία και αυτή μπορεί να είναι την Τετάρτη το βράδυ.

 

Μετά την είδηση η βρετανική λίρα διεύρυνε τις απώλειες, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό 20 μηνών, στα 1,25 δολ/λίρα.