«Οχυρό» απέναντι στις υποκλοπές το WhatsApp

REUTERS

Κρυπτογράφηση για όλα τα μηνύματα που ανταλλάσουν οι χρήστες της θα προσφέρει η δημοφιλής υπηρεσία.

Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις δυνατότητες παρακολούθησης από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών οδήγησαν μεγάλο μέρος των χρηστών των λεγόμενων «έξυπνων» συσκευών που βρίσκονται σχεδόν διαρκώς συνδεδεμένες με το διαδίκτυο να αναζητούν τρόπους μεγιστοποίησης της ασφάλειας των επικοινωνιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής διαδικτυακών μηνυμάτων WhatsApp, η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Facebook, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για όλα τα μηνύματα που ανταλλάσουν οι χρήστες της, με στόχο την προστασία τους από ενδεχόμενες παρακολουθήσεις και υποκλοπές.

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων αριθμεί σήμερα περισσότερους από 600 εκατ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη και την Ασία και λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Γιαν Κουμ, εκ των ιδρυτών του Whatsapp, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων καθώς μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’80, βλέποντας τη μητέρα του και άλλους ανθρώπους του κύκλου του να ανησυχούν διαρκώς για ενδεχόμενες παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιακών τους επαφών.