«Οχυρωμένοι» παραμένουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές

«Οχυρωμένοι» παραμένουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές

Οι ένοπλοι ρωσόφιλοι δεν δείχνουν διάθεση εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν χθες στη Γενεύη - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από το Ντονέτσκ.

Στο διπλωματικό πεδίο Ρωσία και Ουκρανία, με τη στήριξη ΗΠΑ και Ε.Ε., συμφώνησαν χθες στη Γευνεύη σε μέτρα για τον περιορισμό της κρίσης που κλιμακώνεται ταχύτατα στην ανατολική Ουκρανία, με εφαρμογή του αφοπλισμού των παράνομων ενόπλων ομάδων και παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί.

Ωστόσο, στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας η εικόνα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές που ζητούν από την κυβέρνηση στο Κίεβο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία -η οποία σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας- δεν εγκαταλείπουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Δείτε τι μεταδίδει από την πόλη του Ντονέτσκ ο ανταποκριτής του Mega και Editor in Chief του FortuneGreece.com, Σωτήρης Δανέζης:

Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλάβει. «Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προς δημοσιογράφους.

Ο Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο. Είπε πως συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.   

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί ακόμη, εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Μαρίνα Οσταπένκο, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας.

 

Η συμφωνία της Γενεύης, στην οποία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων. Καλεί επίσης να τερματιστεί η κατάληψη δημοσίων κτιρίων, δρόμων και πλατειών και δίνει προεξάρχοντα ρόλο για την επιτήρηση της συμφωνίας σε παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο την έναρξη μιας υποστηριζόμενης από το στρατό επιχείρησης προκειμένου να εκδιώξει φιλορώσους αντάρτες που έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια περιλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων στην περιοχή του Ντονμπάς, αν και η επιχείρηση υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν φιλορωσικές δυνάμεις «κατέσχεσαν» πολλά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη:

Εύθραυστη συμφωνία για την Ουκρανία…με αμοιβαία καχυποψία

Ουκρανία: Η διπλωματία λαμβάνει τη σκυτάλη

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία – Βίντεο