Η οδήγηση με στυλ είναι πλέον απλή υπόθεση

Η οδήγηση με στυλ είναι πλέον απλή υπόθεση

Το νέο Cactus της Citroen ήρθε για να εντυπωσιάσει.

Του Χάρη Σπηλιόπουλου

Η φαντασία, η εξωστρέφεια και η αποφασιστικότητα να ρισκάρουν ισορροπώντας ανάμεσα στη λογική και το πάθος, είναι αρετές που εκτιμώ ιδιαίτερα στους ανθρώπους, που φυσικά επηρεάζει και τη κουλτούρα των εταιρειών που στελεχώνουν.

Όταν άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν ένα αυτοκίνητο είναι πιθανό ένα αποτέλεσμα που μπορεί να εντυπωσιάσει. Κάπως έτσι φαίνεται να «γεννήθηκε» η ιδέα του Cactus της Citroen.

citroen1

 

citroen2

citroen3

 

Πραγματικότητα αποτελεί για τη συγκεκριμένη εταιρία πως πρωτότυπες ιδέες βρήκαν το δρόμο της παραγωγής, ποιος ξεχνάει άραγε το «βάτραχο» ή τη δυνατότητα που είχαν παλαιότερα μοντέλα να κινούνται με 3 ρόδες. Στο Cactus σύμφωνα με τη citroen εξωτερικά, η πρωτοτυπία βρίσκεται στα air bumps όπου πέρα από τη αισθητική που προσφέρουν, προστατεύουν από τη καθημερινή φθορά στη πόλη, στο εσωτερικό τα καθίσματα τύπου καναπέ θυμίζουν 60’s ενώ ο πρακτικός χώρος αποθήκευσης, μπροστά από το συνοδηγό πολυτελή τσάντα.

Στη πρώτη επαφή με το αυτοκίνητο γίνεται αντιληπτή η διαφορετικότητα του. Σχεδόν κάθε πλευρά του Cactus εχει ένα χαρακτηριστικό που αξίζει να παρατηρήσεις. Το μέγεθος του αμαξώματος και η απόσταση από το έδαφος είναι μικρότερες από ότι δείχνει στις φωτογραφίες, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητικά αφού τελικά, ανήκει στη μεσαία κατηγορία. Στο δρόμο οι κλήσεις του πλαισίου, αν πιεστεί γίνονται αντιληπτές, ωστόσο στόχος είναι οι αναρτήσεις να είναι προσαρμοσμένες για άνετη και όχι για γρήγορη οδήγηση.

Προχωρώντας στο εσωτερικό η τεχνολογία του 21ου αιώνα είναι συνδυασμένη έξυπνα με πινελιές από άλλες εποχές, όπως οι δερμάτινες χειρολαβές στις πόρτες, το ενιαίο κάθισμα ή το επίπεδο ταμπλό. Στο κέντρο δεσπόζει η οθόνη των multimedia, ενώ μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται η δεύτερη οθόνη για τις ενδείξεις των λειτουργειών του αυτοκινήτου, ενώ η απλότητα κυριαρχεί.


Τα πίσω καθίσματα καθώς και ο χώρος αποσκευών είναι ικανοποιητικοί, ενώ έξω από συνηθισμένα είναι ο μηχανισμός των πίσω παραθύρων που ανοίγουν αποκλειστικά προς τα έξω.

Οι κινητήρες που εξοπλίζουν το Cactus είναι ο 3κίλυνδρος βενζίνης 1.2 PureTech 82HP καθώς και ο υπερτροφοδοτούμενος 1.6 diesel με τεχνολιγία BlueHDi 100 BlueHDi 100, ένας από τους καθαρότερους κινητήρες, με εκπομπές CO2 82 γρ/χλμ και κατανάλωση από 3,1 λιτ/100χλμ. Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες που εχουν γίνει, διατηρώντας το βάρος χαμηλά συνδράμει στις στις παραπάνω τιμές κατανάλωσης.

Με τιμές που ξεκινούν κοντά στα 13.500 € για το 1.2 και αγγίζουν τα 20.000 € για την diesel έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο και με το αυτοκίνητο σαφώς να μην απευθύνεται σε ιδιαίτερα ανήσυχους οδηγούς ή για έντονη κίνηση εκτός δρόμου, ωστόσο για εκείνους που θέλουν ένα αυτοκίνητο που πολύ διαφορετικό, ξεχωριστό εξωτερικά και έξυπνα σχεδιασμένο εσωτερικό το Cactus θα κεντρίσει τη προσοχή τους.

Δείτε το βίντεο με το Cactus στην Ιρλανδία