Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά δεν είναι πιο υγιείς – Ιδού 4 λόγοι που συμβαίνει αυτό

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά δεν είναι πιο υγιείς – Ιδού 4 λόγοι που συμβαίνει αυτό
Photo: pixabay.com
Τα εμπόδια που βλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Manulife για την επιμήκυνση του διαστήματος υγείας.

Της Erin Prater

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο αλλά δεν είναι πιο υγιείς, και υπάρχουν τέσσερις λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Αυτός ισχυρίστηκε ο Roy Gori -πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Manulife, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του Καναδά- την Πέμπτη στην Παγκόσμια Οικονομική Σύνοδο Κορυφής στο Νταβός της Ελβετίας.

Το 1950, η μέση διάρκεια ζωής των Αμερικανών ήταν 65 χρόνια, επεσήμανε μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Η πλοήγηση σε μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής». Σήμερα, είναι 77,5 χρόνια – ένα κέρδος σχεδόν 13 ετών.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτά τα …μπόνους χρόνια. Μόνο το 85% της διάρκειας ζωής του μέσου Αμερικανού περνά με καλή υγεία, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου από την παγκόσμια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Deloitte. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος Αμερικανός μπορεί να περιμένει να περάσει σχεδόν 12 χρόνια με κακή υγεία – κάνοντας το κέρδος των παραπάνω χρόνων ζωής να φαντάζει λιγότερο πολύτιμο.

Τα επιπλέον χρόνια που αποκτήθηκαν τα τελευταία σχεδόν 75 χρόνια θα πρέπει να εκτιμηθούν θετικά, είπε ο Gori. Αλλά έρχονται με μια πρόκληση: την παράλληλη επιμήκυνση του διαστήματος υγείας —ή του αριθμού των ετών που περνάει ένα άτομο με καλή υγεία.

Αυτά είναι τα τέσσερα εμπόδια που βλέπει ο Gori για την επιμήκυνση του διαστήματος υγείας. Τα τρία μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Για το τελευταίο, θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας της κάθε χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή

Υπολογίζεται ότι το 60% της διατροφής του μέσου Αμερικανού αποτελείται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα – το ποσοστό ανεβαίνει στο 70% για τα παιδιά. Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε τέτοιες δίαιτες και ασθένειες, είπε ο Gori. Και αναφορικά με τα παιδιά, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίκτυπος τόσο στη διάρκεια ζωής όσο και στη διάρκεια του διαστήματος υγείας.

Στρες

Η μοναξιά είναι μια σημαντική επίδραση στη διάρκεια της υγείας, τόνισε ο Gori. Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 45 ετών και άνω λένε ότι ζουν σε κοινωνική απομόνωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της AARP. Καθώς ο γηράσκων πληθυσμός της Αμερικής αυξάνεται, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Η μοναξιά είναι τόσο επιζήμια για την υγεία μας όσο το κάπνισμα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, Vivek Murthy, την περασμένη άνοιξη. Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου μεγάλο κίνδυνο -ή ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο- πρόωρου θανάτου με άλλα σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην πραγματικότητα, η μοναξιά ενέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο για την υγεία όσο το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα, σύμφωνα με τον Murthy.

Ύπνος

Αυτό είναι αρκετά απλό: μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια της ζωής σας – και την υγεία σας – απολαμβάνοντας έναν επαρκή και ξεκούραστο ύπνο, είπε ο Gori. Έρευνα που κυκλοφόρησε πέρυσι από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα, τους παίρνει ο ύπνος χωρίς πρόβλημα, συνεχίζουν να κοιμούνται χωρίς πρόβλημα, δεν παίρνουν φάρμακα για τον ύπνο και νοιώθουν καλά και ξεκούραστοι όταν ξυπνάνε είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν – 4,7 χρόνια περισσότερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια περισσότερο για τις γυναίκες.

Το σύστημα υγείας

Η δυτική ιατρική εστιάζει στην αντίδραση σε προβλήματα υγείας παρά στην πρόληψη τους, όπως όλοι γνωρίζουμε καλά. Το σύστημα «συνέβαλε στο να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι», κατέληξε ο Gori, «αλλά όχι απαραίτητα στο να ζουν με καλύτερη υγεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com