Οι CEOs θέλουν εργασία από το γραφείο – Το 90% πρόθυμο για αυξήσεις ή προαγωγές στο προσωπικό

Οι CEOs θέλουν εργασία από το γραφείο – Το 90% πρόθυμο για αυξήσεις ή προαγωγές στο προσωπικό
Σχεδόν κανένας CEO δεν πιστεύει ότι οι ρόλοι εργασίας που απαιτούσαν προσωπική επαφή θα συνεχιστούν εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως.

Πάνω από το 60% των ισχυρών CEOs στις ΗΠΑ θέλουν πιστεύουν πως η τηλεργασία θα τελειώσει μέσα στα επόμενα χρόνια, με την πλειονότητα από αυτούς να είναι έτοιμη για αυξήσεις ή προαγωγές στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν -για τα καλά- στα γραφεία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της KPMG.

Η έρευνα «έτρεξε» μεταξύ 400 CEOs επιχειρήσεων με έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων έκαστη, με το 62% των επικεφαλής των εταιρειών να δηλώνει πως οι θέσεις εργασίας που απαιτούσαν προσωπική επαφή στο γραφείο πριν από την πανδημία του κορονοϊού θα επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το 34% σε παρόμοια έρευνα της KPMG το 2022.

Ακόμα, μόλις το 4% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά πως οι θέσεις εργασίας που απαιτούσαν προσωπική επαφή πριν από την πανδημία θα μπορούν να συνεχιστούν εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως.

Σχεδόν κανένας CEO δεν πιστεύει ότι οι ρόλοι εργασίας που απαιτούσαν προσωπική επαφή θα συνεχιστούν εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, όπως συνέβαινε την άνοιξη του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία.

«Αποδίδω αυτή την αλλαγή στους επικεφαλής των επιχειρήσεων, που στηρίζονται στην πεποίθηση ότι η συνεργασία με πλήρη απασχόληση, στο γραφείο, οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα» ανέφερε στο Fortune.com ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KPMG στις ΗΠΑ, Πολ Κνοπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτελούν μια οριστική πρόβλεψη, αλλά μάλλον καταδεικνύουν ότι οι εταιρείες προσπαθούν να μοιράσουν τη διαφορά μεταξύ της αχαλίνωτης ευελιξίας της απομακρυσμένης εργασίας και των αυστηρών εντολών για πέντε ολόκληρες ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. Οι αμερικανικοί χώροι εργασίας βρίσκονται σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «φάση πειραματισμού».

Ο λόγος για την αβεβαιότητα, προσθέτει, είναι ότι πολλές εταιρείες δεν είναι ακόμη σίγουρες για το τι είναι ιδανικό για την εξισορρόπηση της παραγωγικότητας με την παρουσία. Ορισμένοι CEOs «κλίνουν προς την άποψη ότι η πλήρης απασχόληση θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τις επιχειρήσεις τους. Νομίζω όμως ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν θα είναι όντως έτσι ή όχι» πρόσθεσε ο Κνοπ.

Αυξήσεις, προαγωγές και κίνητρα

Σε μια ένδειξη για το πως οι CEOs θα αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στους υπαλλήλους που έρχονται στο γραφείο, το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπε θεωρούν πιθανό να «ανταμείψουν τους υπαλλήλους που καταβάλλουν προσπάθεια να έρχονται στο γραφείο με ευνοϊκές αναθέσεις, αυξήσεις ή προαγωγές».

Μόνο το 1% των CEOs δήλωσε ότι είναι απίθανο να το πράξει. Το υπόλοιπο 9% στην έρευνα επέλεξε την ουδέτερη επιλογή, που σημαίνει ότι δεν ήταν ούτε πιθανό ούτε απίθανο να το πράξουν.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ένα μέλλον στο οποίο οι εταιρείες δεν θα παρέχουν πλέον προνόμια όπως δωρεάν γεύμα και γυμναστήρια στο χώρο τους για να δώσουν κίνητρα σε όλους τους εργαζόμενους να έρθουν.

Αντ’ αυτού σχεδιάζουν να ανταμείβουν ρητά εκείνους που μπαίνουν στον κόπο να έρθουν στο γραφείο.

Μετά την Ημέρα της Εργασίας (Labor Day) στις ΗΠΑ, σε επιπλέον 1 εκατομμύριο εργαζομένων τους ζητήθηκε στο γραφείο, σύμφωνα με στοιχεία της JLL, μιας εταιρείας εμπορικών ακινήτων. Παρά το μεγάλο αυτό νούμερο, η JLL προειδοποίησε να μην περιμένουμε δραματική αύξηση της προσέλευσης αμέσως μετά την έναρξη ισχύος των εντολών, διότι οι εργαζόμενοι θα αργήσουν να αλλάξουν τις συνήθειες τους, ιδίως ήταν ευχαριστημένοι από τις ρυθμίσεις απομακρυσμένης εργασίας.

Ο Κνοπ λέει ότι δεν είναι αντίθετος με την ιδέα να προσφέρονται κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να εμφανιστούν αυτοπροσώπως, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή. «Δεν είναι χωρίς ρίσκο αν πρόκειται να επιβάλλετε περισσότερο προσωπικό χρόνο στο γραφείο. Γι’ αυτό νομίζω ότι θα προχωρούσα προσεκτικά, θα άκουγα πολύ το εργατικό δυναμικό μου» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com