Οι δύο προκλήσεις Σκυλακάκη στο Υπουργείο Ενέργειας

Οι δύο προκλήσεις Σκυλακάκη στο Υπουργείο Ενέργειας
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλάει στην κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα “Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο” στην Αθήνα, Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2022. Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε καλύψει με ενισχύσεις έως και τους λογαριασμούς του μήνα που διανύουμε.

Θοδωρής Παναγούλης

Η απόφαση για το αν θα υπάρξουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου, θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων τη Νο1 προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου ως γνωστόν τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, για τη διευθέτηση της οποίας προφανώς θα υπάρξει συντονισμός με το οικονομικό επιτελείο του καινούριου κυβερνητικού σχήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε καλύψει με ενισχύσεις έως και τους λογαριασμούς του μήνα που διανύουμε. Επομένως, καθώς απομένουν λίγα 24ωρα για να ξεκινήσει ο επόμενος μήνας, μένει να φανεί κατά πόσο θα κριθεί ότι και τον Ιούλιο χρειάζεται να απορροφηθεί μέρος των επιβαρύνσεων από τις χρεώσεις που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές.

Αν η συνέχιση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων αποτελεί την πλέον άμεση εκκρεμότητα που θα πρέπει να διευθετηθεί, στις αμέσως επόμενες θέσεις της ατζέντας του νέου υπουργού ΠΕΝ βρίσκονται οι αποφάσεις για το κατά πόσο θα διεκδικηθεί ή όχι παράταση των έκτακτων μέτρων. Όσον αφορά το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, πέτυχε να ενσωματωθεί στον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό η δυνατότητα διατήρησης του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Το χρονικό πλαφόν για τη διατήρηση εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Έτσι, ο νέος υπουργός ΠΕΝ θα κληθεί να κρίνει αν το σενάριο μίας επικείμενης νέας ανάφλεξης των τιμών καθιστά χρήσιμη τη διατήρηση του πλαφόν στη χονδρεμπορική για μεγαλύτερο διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όποτε και κανονικά εκπνέει. Μία απόφαση που, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να «ζυγίσει» λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός πως όσο η κρίση παραμένει σε αποκλιμάκωση, τα υπερέσοδα που συγκεντρώνονται είναι ελάχιστα (και σχεδόν μόνο από τις ΑΠΕ για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης και με διαφορετικό τρόπο), όπως επίσης και εναλλακτική φόρμουλα), την ίδια στιγμή που το πλαφόν προκαλεί μία σειρά από παρενέργειες.

Όσον αφορά το προσωρινό καθεστώς λιανικής, επί τάπητος από τον νέο υπουργό ΠΕΝ δεν θα μπει μόνο η παράταση (γεγονός που συγκεντρώνει πάντως λίγες πιθανότητες), αλλά και η φόρμουλα επιστροφής στα «κανονικά» κυμαινόμενα τιμολόγια. Εξάλλου, στην πρόσφατη διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ, σχετικά με τον τρόπο άρσης της αναστολής της ρήτρας, προμηθευτές επισήμαναν την έλλειψη μεταβατικής διάταξης για την «επιστροφή στην κανονικότητα», στη ρύθμιση του υπουργείου που «πάγωσε» τις ρήτρες.

Επομένως, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται επίσης να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που να «θωρακίζει» τη διαδικασία μετάβασης στην «παλιά κανονικότητα», εξασφαλίζοντας ότι αυτή θα γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο για την αγορά. Επίσης, από το ΥΠΕΝ θα εξαρτηθεί αν η μετάβαση θα συνοδεύεται και με μέτρα για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», που μένει ανοικτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: www.news247.gr