Οι G7 συμφώνησαν αρχικά για μείωση χρήσης του άνθρακα μέχρι το 2035, αλλά…

Οι G7 συμφώνησαν αρχικά για μείωση χρήσης του άνθρακα μέχρι το 2035, αλλά…
epa09562861 The steaming coal-fired power plant Datteln 4 is reflected in the water of the Dortmund-Ems-Canal in Datteln, Germany, 02 November 2021 (issued 04 November 2021). The production of carbon-based energy is one of the main sources of environmental pollution worldwide and the black coal consuming plant was controversial already before launched in May 2020. Germany, a coal extracting country, is striving to abolish coal and nuclear power and to convert to renewable energies, one of the main topics of the COP26. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
... με επιφύλαξη για να παραχωρηθεί περιθώριο ελιγμών στη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας των G7 κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, αφήνοντας ωστόσο εξαιρέσεις για ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το Reuters σημειώνει πως το σχετικό ανακοινωθέν των υπουργών της G7 περιελάμβανε ένα εναλλακτικό στόχο για τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα «σε χρονοδιάγραμμα που συνάδει με τη διατήρηση του ορίου της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C σε απόσταση αναπνοής, σύμφωνα με την πορεία των χωρών για μηδενικές εκπομπές»

Η επιφύλαξη συμπεριλήφθηκε στην τελική διατύπωση του ανακοινωθέντος για να παραχωρηθεί περιθώριο ελιγμών στη Γερμανία και την Ιαπωνία, οι μονάδες άνθρακα των οποίων παράγουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ηλεκτρικής τους ενέργειας, είχαν δηλώσει διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Η Γερμανία έχει εγγράψει στη νομοθεσία της έναν τελικό στόχο για το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων το αργότερο μέχρι το 2038, ενώ η Ιαπωνία δεν έχει ορίσει ημερομηνία.

Η συμφωνία για τον άνθρακα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που υπέδειξε πέρυσι η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP28, για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, από τα οποία ο άνθρακας είναι το πιο ρυπογόνο.

Η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία δήλωσαν επίσης ότι αναγνωρίζουν ότι η μείωση των ρωσικών ενεργειακών εσόδων είναι απαραίτητη για τη στήριξη της Ουκρανίας και υποσχέθηκαν να εργαστούν για τη μετάβαση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν σε κάποια κοινή θέση σχετικά με πιθανές κυρώσεις για το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: