Το… beef της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το TikTok – Ζήτημα απαγόρευσης στην Ευρώπη;

Το… beef της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το TikTok – Ζήτημα απαγόρευσης στην Ευρώπη;
TikTok icon displayed on a phone screen with in the background European Union flag with cyber code, seen in this photo illustration. on 23 February 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν, εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε «τέτοιοι φόβοι είναι άστοχοι και βασίζονται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις».

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και καθώς το TikTok συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο απαγόρευσης της γνωστής πλατφόρμας για τους Ευρωπαίους χρήστες.

Μιλώντας στο πρώτο debate των υποψηφίων για την ηγεσία της Κομισιόν από το Μάαστριχτ της Ολλανδίας, η νυν και εκ νέου υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έδειξε» στο ότι η απαγόρευση του TikTok στην ΕΕ υπάρχει ως ενδεχόμενο στο τραπέζι.

«Δεν αποκλείεται» σημείωσε η η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απαντώντας σε ερώτηση για τις ΗΠΑ, όπου το TikTok αντιμετωπίζει εθνική απαγόρευση, εκτός εάν πωληθεί από την κινεζική μητρική του, ByteDance.

Η ίδια συμπλήρωσε πως η Κομισιόν ήταν η πρώτη θεσμική αρχή στον κόσμο που απαγόρευσε το TikTok στα εταιρικά τηλέφωνα του προσωπικού της.

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok» τόνισε με νόημα η φον ντερ Λάιεν.

Άλλοι υποψήφιοι στο debate ήταν πιο αδέσμευτοι.

Η Μαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν, επικεφαλής υποψήφια του φιλελεύθερου κόμματος ALDE, δήλωσε ότι πρέπει να δούμε »τι θα συμβεί» αναφερόμενη το TikTok.

Η ίδια η φον ντερ Λάιεν φέρεται να αποφεύγει το TikTok κατά την προεκλογική της εκστρατεία για μια δεύτερη θητεία.

Η απάντηση του TikTok

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν, εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε «τέτοιοι φόβοι είναι άστοχοι και βασίζονται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις. Το TikTok πρόκειται να επενδύσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία στο Project Clover, μια κορυφαία πρωτοβουλία του κλάδου για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας δεδομένων.

Το πρώτο μας ιρλανδικό κέντρο δεδομένων είναι σε λειτουργία, οι κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το NCC Group, είναι είναι ο ανεξάρτητος πάροχος ασφάλειας και έχουν αρχίσει τις εργασίες τους για την παροχή ανεξάρτητων ελέγχων και επαλήθευσης της προσέγγισής μας».

Πώς φτάσαμε εδώ;

Το Politico σημειώνει πως η αναφορά της Γερμανίδας πολιτικού έρχεται εν μέσω μιας σειράς κακών ειδήσεων για το TikTok στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, το TikTok αποφάσισε να αναστείλει μια λειτουργία που ανταμείβει τους χρήστες για την αλληλεπίδραση με την εφαρμογή TikTok Lite, αφού η Επιτροπή άρχισε να εξετάζει τη λειτουργία αυτή βάσει του εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ για τον έλεγχο του περιεχομένου, του Digital Services Act (DSA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το TikTok αντιμετωπίζει ξεχωριστή έρευνα – επίσης στο πλαίσιο του DSA – για υποτιθέμενες παραλείψεις στην προστασία των ανηλίκων.Σύμφωνα με τον DSA, η Επιτροπή μπορεί να διατάξει την προσωρινή αναστολή μιας υπηρεσίας ως έσχατη λύση σε κάθε περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: