Οι Gen Zers δεν θέλουν… αφεντικό – Γιατί προτιμούν την αυτοαπασχόληση

Οι Gen Zers δεν θέλουν… αφεντικό – Γιατί προτιμούν την αυτοαπασχόληση
woman workplace Photo: pixabay.com
H Gen Z είναι η γενιά του hustle;

Ένας στους τρεις της Gen Z λέει ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει κανείς πλούτο» είναι να δουλέψει για τον εαυτό του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Instagram.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Οι Gen Zers είναι μεταξύ 11 και 26 ετών. Για την έρευνα αυτή, η Meta πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε χρήστες που ήταν 16 έως 26 ετών. Οι 26χρονοι μπορεί να έχουν καταλάβει κάποια πράγματα για τη ζωή τους, αλλά οι 16χρονοι μάλλον δεν έχουν ακόμη καταγράψει το σχέδιο της ζωής τους, σύμφωνα με το Insider.

Και ένα μεγάλο μέρος της Γενιάς Ζ ζει πιθανώς στο σπίτι με την οικογένειά του – και είναι πολύ νέο ακόμη για να εργαστεί νόμιμα με πλήρη απασχόληση. Έτσι, οι σκέψεις τους για την εργασία μπορεί να μην είναι πλήρως διαμορφωμένες.

Παρόλα αυτά, ένα άλλο μέρος αυτής της γενιάς αποτελεί ήδη μέρος του εργατικού δυναμικού και είναι σε θέση να λάβει πραγματικές αποφάσεις σχετικά με το πώς θέλει να σχεδιάσει τη σταδιοδρομία και το οικονομικό του μέλλον.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το γεγονός ότι η Gen Z «ψάχνεται» να αυτοαπασχοληθεί είναι μια ένδειξη ότι δεν πιστεύει απαραίτητα ότι η παραδοσιακή απασχόληση μπορεί να είναι αξιόπιστη. Αυτή την άνοιξη, το Business Insider έγραψε σχετικά με το πώς «η Gen Z είναι η γενιά του hustle»:

Όπως και οι γενιές πριν από αυτούς, η Gen Ζ είχε την ιδέα ότι αν βρεις μια καλή δουλειά και δουλέψεις σκληρά, θα αποκομίσεις τα οφέλη. Αλλά αφού είδαν αυτό το όνειρο να… πεθαίνει για τους millennials, η Gen Z δεν «αγοράζει» αυτό που θεωρεί ως ένα «σπασμένο κοινωνικό συμβόλαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μελέτη της Deloitte σχετικά με τη Gen Z στον εργασιακό χώρο έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι αισθάνονται αγχωμένοι και ανήσυχοι. Και γιατί να μην αισθάνονται, όταν υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τα αφεντικά των εργαζομένων της Gen Z πιστεύουν ότι είναι τεμπέληδες και ότι δεν έχουν «κοινωνικές δεξιότητες».

Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς Ζ ενδιαφέρονται περισσότερο για την εκμάθηση πραγματικών επαγγελματικών δεξιοτήτων αντί για αυτά τα soft skills – και απορρίπτουν όλο και περισσότερο τις προαγωγές, επειδή δεν θέλουν να γίνουν διευθυντές.

Η Meta δεν αποκάλυψε πόσα άτομα συμμετείχαν στην έρευνα και επίσης δεν είπε πώς συνέλεξε τα δεδομένα, αν και δήλωσε ότι καλύπτει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα. Ένα βασικό σημείο που επίσης δεν αποκάλυψε: πώς διαφέρουν οι συμπεριφορές της Gen Z -αν διαφέρουν- από τις άλλες γενιές.

Αλλά όπως δήλωσε πρόσφατα ένας εργαζόμενος της Gen Z στο Business Insider:

«Μάθαμε κατά κάποιο τρόπο από τους Millennials, που λένε ότι βάζουν το κεφάλι κάτω και εξακολουθούν να αγωνίζονται για να αγοράσουν σπίτια, για να κάνουν πράγματα που νομίζεις ότι θα είχαν ήδη αποκτήσει», είπε. «Είμαστε η Gen Z, θα κάνουμε στροφή, και αυτός είναι ο τρόπος, με τον οποίο θα κάνουμε στροφή».

Ίσως μια από αυτές τις στροφές είναι να δουλέψουν για τον εαυτό τους.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: