Οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν ξανά το όπλο τους – Σε υψηλά 15ετίας τα επιτόκια

Οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν ξανά το όπλο τους – Σε υψηλά 15ετίας τα επιτόκια
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα αύξηση επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ…

Σε νέα αύξηση επιτοκίων προσανατολίζονται οι κεντρικές τράπεζες, ανεβάζοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, με τους Ευρωπαίους όσο και με τους Αμερικανούς policymakers να επικεντρώνονται στην τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ταλανίζοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Σήμερα, η Fed, εν μέσω ενός δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%, στο εύρος του 4,5% – 4,75%, στην προσπάθειά της να αγγίξει, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, τον στόχο του 2%. Και παρότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, οι πρόδρομοι δείκτες προοιωνίζονται πως η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί, επηρεάζοντας, αναπόφευκτα, την οικονομία όσο και τις αγορές.

H αύξηση των τιμών εξακολουθεί να ανέρχεται στο 6,5% στις ΗΠΑ και στο 9,2% στην ευρωζώνη. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος παραλείπει το ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από τους κεντρικούς τραπεζίτες, παραμένει ισχυρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών μεσοπρόθεσμα, παρά τις πρόσφατες μειώσεις, σύμφωνα με έρευνες. «Οι πληθωριστικές προσδοκίες μπορεί να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς οι υψηλότερες προσδοκίες πυροδοτούν τις πληθωριστικές συνθήκες» δήλωσε ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Citigroup. Η ανησυχία των κεντρικών τραπεζών ήταν «να διασφαλίσουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα εκτοξευθούν προς τα πάνω από εδώ».

Ανησυχεί και η ΕΚΤ

Στο ίδιο μοτίβο και η ΕΚΤ, προσανατολίζεται σε μια επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μ.β. την Πέμπτη… Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες, με τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να έχουν επιδοθεί τον αυστηρότερο κύκλο σύσφιξης των τελευταίων πολλών ετών, στο μέτωπο του πληθωρισμού έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Αλλά, όπως προειπώθηκε, ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι ισχυρός… Με την οικονομία να αποδεικνύεται ανθεκτική στην ενεργειακή κρίση και την αγορά εργασίας να είναι ακόμα σφιχτή, πιστεύουμε ότι οι πιέσεις στις τιμές που προκύπτουν από τον τομέα των υπηρεσιών θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να μειωθούν ουσιαστικά» δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην BNP Paribas, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο, και μάλιστα απέφυγε μια συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν ανάπτυξη που αντιστάθμισε τη συρρίκνωση της παραγωγής της Ιταλίας και της Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά, επικαλούμενο την Κίνα και τη σταθερή ζήτηση των ΗΠΑ. Αυτό θα ωφελήσει τη ζώνη του ευρώ καθώς και την Κίνα και τις ΗΠΑ, που είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί των χωρών της ζώνης του ευρώ. 

Σύμφωνα με τις προσδοκίες της Wall Street, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα, 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο — με το μέγιστο επιτόκιο να αγγίζει το 3,25%.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: