Oι περισσότερες crypto εταιρείες θα πτωχεύσουν, λέει η BlackRock

Oι περισσότερες crypto εταιρείες θα πτωχεύσουν, λέει η BlackRock
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Larry Fink της BlackRock προβλέπει ότι οι περισσότερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα χρεοκοπήσουν στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX - αλλά αυτό δε θα είναι το τέλος του DeFi

Tης Sophie Mellor

Το αφεντικό της BlackRock, Larry Fink, βλέπει μια σίγουρη ανάγκη για κρυπτονομίσματα και κατανεμημένα καθολικά στο μέλλον. Αλλά δεν βλέπει καμία από τις υπάρχουσες εταιρείες κρυπτονομισμάτων να επιβιώνουν για να το πραγματοποιήσουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο πιστεύει ότι οι περισσότερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα χρεοκοπήσουν στον απόηχο της κατάρρευσης της αυτοκρατορίας της FTX του Sam Bankman-Fried, καθώς η δυσπιστία εξαπλώνεται στην αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική αγορά.

«Πιστεύω πραγματικά ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν πρόκειται να παραμείνουν εν ζωή», είπε ο Fink σε μια συνέντευξη με τον Andrew Ross Sorkin επί σκηνής στο DealBook Summit των New York Times την Τετάρτη.

Σχολιάζοντας την κατάρρευση της FTX, ο Fink υποστηρίζει ότι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων απέτυχε να γίνει ένα κατανεμημένο «καθολικό ανοιχτό στον κόσμο». Ο Fink, ο οποίος είναι αυτοαποκαλούμενος σκεπτικιστής των κρυπτονομισμάτων, λέει ότι η FTX έρχεται σε αντίθεση με όλη τη βάση των κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι η χρήση της ως μία ανοιχτή βάση δεδομένων συναλλαγών προσβάσιμη σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BlackRock, η οποία έχει περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, είχε επενδύσει 24 εκατομμύρια δολάρια στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX που εδρεύει στις Μπαχάμες μέσω ενός οχήματος που ονομάζεται funds of funds, μαζί με άλλους τιτάνες της Wall Street και της Silicon Valley που ώθησαν την αποτίμηση της FTX στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια πριν χρεοκοπήσει νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, καθώς η FTX καταρρέει και άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων εξετάζουν τις επιλογές πτώχευσης, ο Fink εξακολουθεί να πιστεύει ότι η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού έχει μέλλον: «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι η επόμενη γενιά για τις αγορές, η επόμενη γενιά για τους τίτλους, θα είναι η ψηφιοποίηση σε μορφή ηλεκτρονικών διακριτικών των τίτλων».

Ο Fink παρουσίασε τα πολλά πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν τον άμεσο διακανονισμό συναλλαγών τίτλων, την απλοποιημένη ψήφο των μετόχων και την απουσία μεσολαβητών για τις συναλλαγές. «Σκεφτείτε το. Αλλάζει ολόκληρο το οικοσύστημα», είπε ο Fink.

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Fink, ο Sorkin πήρε συνέντευξη από τον Sam Bankman-Fried, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε «εν γνώσει του» κατάχρηση των κεφαλαίων των πελατών και υπερασπίστηκε τις ενέργειές του στην FTX. Στην πρώτη του ζωντανή συνέντευξη μετά την κατάρρευση της εταιρείας του, ο Bankman-Fried είπε στον Sorkin στο DealBook Summit, «Δεν ήθελα ποτέ να διαπράξω απάτη. Σοκαρίστηκα με αυτό που συνέβη αυτόν τον μήνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επικριτές του πρώην δισεκατομμυριούχου λένε ότι η εταιρεία του δεν ήταν τίποτα άλλο από μια «πυραμίδα τύπου Ponzi», με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της FTX John Ray III να χαρακτηρίζει το χάος πρωτοφανές και «πλήρη αποτυχία των εταιρικών ελέγχων». Η κύρια βασική κατηγορία που διατυπώθηκε κατά του Bankman-Fried ήταν ότι χρησιμοποίησε χρήματα πελατών από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του για να χρηματοδοτήσει επικίνδυνες επενδύσεις της εμπορικής του εταιρείας Alameda Research, κάτι που ο SBF ισχυρίζεται ότι δεν έκανε «εν γνώσει του».

Ανεξάρτητα από το αν ο Bankman-Fried ενήργησε δόλια ή όχι, ο Fink λέει ότι μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση της FTX έγκειται στους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών που επένδυσαν μεγάλα χρηματικά ποσά στην εταιρεία. Αφού ο Sorkin υποστήριξε ότι ολόκληρο το μοντέλο των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών δεν ταιριάζει με την καλή δέουσα επιμέλεια, ο Fink απάντησε ότι το μοντέλο του τρόπου με τον οποίο η Silicon Valley δίνει το πράσινο φως για χρηματοδότηση των επενδύσεων πρέπει να αλλάξει.

Σύμφωνα με τον Fink, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τις επενδύσεις χωρίς δέουσα επιμέλεια, οι επενδύσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων θα αφορούν περισσότερο την επιστήμη και λιγότερο τη διαφημιστική εκστρατεία.

«Όλο και περισσότερα χρήματα από επιχειρηματικά κεφάλαια θα οδηγούνται ουσιαστικά στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα», είπε ο Fink, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να κατευθυνθούν σε όλα αυτά τα πράγματα που μας παρείχαν ευκολίες για να πάρουμε φαγητό πιο γρήγορα ή να βρούμε ένα ταξί νωρίτερα. Νομίζω ότι θα είναι πολύ πιο σκληρή η αιτιολόγηση της επιλογής και θα απαιτήσει πολύ περισσότερη τεχνική κατανόηση».

Αν και η BlackRock είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οδεύει προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να κατέχει μια μεγάλη θέση στα ορυκτά καύσιμα. Ο Fink είπε επί σκηνής ότι οι υδρογονάνθρακες θα είναι ακόμα απαραίτητοι για τα επόμενα 70 χρόνια, αλλά η εταιρεία θα επικεντρωθεί επίσης στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και στη μείωση των εκπομπών.

Η στάση του Fink για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει δεχθεί κριτική και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, με τους Ρεπουμπλικάνους να συσπειρώνονται ενάντια στον «πολιτικώς ορθό» καπιταλισμό της εταιρείας του, ενώ οι Δημοκρατικοί και οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν στοχοποιήσει τη BlackRock για τις επενδύσεις σε παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: Fortune