Οι ζάπλουτοι «φτώχυναν»… – Πόσο μειώθηκε η περιουσία τους

Οι ζάπλουτοι «φτώχυναν»… – Πόσο μειώθηκε η περιουσία τους
gates bezos musk Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αριθμός των πάμπλουτων παγκοσμίως μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2019, όπως διαπιστώνει μια μελέτη.

Η Wealth-X, μια εταιρεία ερευνών που ισχυρίζεται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχείων στον κόσμο σχετικά με τα πολύ πλούσια άτομα, ανέπτυξε ένα ιδιόκτητο μοντέλο Πλούσιων και Επενδύσιμων Περιουσιακών Στοιχείων για να μετρήσει τον παγκόσμιο πληθυσμό των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία (Ultra High Net Worth Individuals – UHNW) και τον συνολικό πλούτο τους.

Για να μπεις στη λέσχη UHNW, πρέπει να έχεις προσωπική περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, και κάπως έτσι εντάσσεσαι σε έναν πληθυσμό με συλλογικό πλούτο άνω των 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Κοιτάζοντας πίσω στο 2022, οι συντάκτες της έκθεσης World Ultra Wealth Report διαπίστωσαν ότι οι πάμπλουτοι γνώρισαν μια αναμφισβήτητη υποχώρηση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου «ακραίας μεταβλητότητας», που τροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την Κίνα που μόλις βγήκε από τα lockdown.

Ως αποτέλεσμα, το 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός UHNW μειώθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, κατά 5,4% – ποσοστό που συνιστά την πιο δραστική συρρίκνωση από το 2015.

Το μεγαλύτερο μέρος του 2022 χαρακτηρίστηκε από μια πτωτική αγορά (bear market) που διήρκεσε 10 ολόκληρους μήνες, πριν την ανάκαμψη του 2023.

Η πλοήγηση μέσα από αυτές τις συνθήκες αποδείχθηκε δύσκολη για τους επενδυτές, καθώς η συνδυασμένη καθαρή αξία των UNHW μειώθηκε κατά 4,3%, καταλήγοντας στα 16,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως διαπίστωσε η Wealth-X. Αυτή είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση για μία περιφέρεια, μετά την Ευρώπη που είχε πτώση 7,1% και την Ασία που αντιμετώπισε τη χειρότερη μείωση κατά 10,6% (σχεδόν εξαϋλώνοντας τα κέρδη του 2021).

Οι πάμπλουτοι ζουν κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη και όλοι τους δέχθηκαν πλήγμα το 2022, σύμφωνα με την Wealth-X. Ο πληθυσμός των υπερ-πλουσίων της Βόρειας Αμερικής συρρικνώθηκε κατά περίπου 4%, αλλά τα πράγματα πήραν μια ακόμη χειρότερη τροπή στην Ευρώπη και την Ασία. Η Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του πολέμου, είδε μείωση 7,1% στις τάξεις των UHNW της. Και στην Ασία, το lockdown και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είχαν ως αποτέλεσμα μια μείωση 11%.

Αλλά οι πλούσιοι στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική & Καραϊβική είχαν μια καλύτερη χρονιά. Η έκθεση σημειώνει ότι οι πληθυσμοί των υπέρμετρα πλούσιων για τις περιοχές αυτές αυξήθηκαν κατά 15,7% και 17,5%, αντίστοιχα.

Πηγή: Fortune