ΟΗΕ για Ουκρανία: Θλιβερό ορόσημο η πρώτη επέτειος από τη ρωσική εισβολή

ΟΗΕ για Ουκρανία: Θλιβερό ορόσημο η πρώτη επέτειος από τη ρωσική εισβολή
NEW YORK, USA - FEBRUARY 28: United Nations Security Council holds an urgent meeting on the recent escalation in the northwest of Syria in New York, United States on February 28, 2020. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Ρωσία επιμένει ότι η Δύση ευθύνεται για τον πόλεμο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε σήμερα «την προσβολή για τη συλλογική μας συνείδηση» που προκάλεσε η εισβολή πριν ένα χρόνο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία το Κίεβο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να το στηρίξει.

«Η πρώτη επέτειος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα θλιβερό ορόσημο για τον ουκρανικό λαό και για τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η εισβολή αποτελεί προσβολή για τη συλλογική μας συνείδηση», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιμάκωσης της σύγκρουσης αποτελούν έναν ξεκάθαρο κίνδυνο ο οποίος είναι ήδη εδώ», πρόσθεσε αναφερόμενος στις «έμμεσες απειλές» για χρήση πυρηνικών όπλων και τις «ανεύθυνες» στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από πυρηνικούς σταθμούς.

«Έχει έρθει η ώρα να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών η Γενική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το βράδυ σχέδιο απόφασης το οποίου «υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, συνολική ειρήνη, δίκαιη και βιώσιμη στην Ουκρανία, βάσει των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως και οι προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες είναι μη δεσμευτικές, το κείμενο επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία αποφάσισε να μην υπάρχει αναφορά σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να καταφέρει το σχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον όσες τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταδίκαζε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους σας: είναι μια αποφασιστική στιγμή για να δείξετε στήριξη, ενότητα και αλληλεγγύη», επεσήμανε ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ποτέ ξανά στην πρόσφατη Ιστορία η γραμμή μεταξύ του καλού και του κακού δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη. Μια χώρα θέλει απλώς να επιβιώσει. Η άλλη θέλει να σκοτώσει και να καταστρέψει», πρόσθεσε.

«Αυτή η ψηφοφορία θα μείνει στην Ιστορία», εκτίμησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, ζητώντας από τις χώρες να καταψηφίσουν τις «εχθρικές» τροποποιήσεις που πρότεινε η Λευκορωσία, σύμμαχος της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η άβυσσος του πολέμου»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια καταφέρθηκε εναντίον των Δυτικών. «Με την επιθυμία τους να επιφέρουν την ήττα της Ρωσίας με κάθε δυνατό τρόπο, δεν θυσιάζουν μόνο την Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμοι να βυθίσουν όλο τον κόσμο στην άβυσσο του πολέμου», κατήγγειλε.

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ένα ζήτημα «της Δύσης εναντίον της Ρωσίας», απάντησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Αυτός ο παράνομος πόλεμος αφορά όλο τον κόσμο: τον βορρά, τον νότο, την ανατολή και τη δύση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα, η οποία όπως και η Ινδία απείχαν από τις προηγούμενες ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την Ουκρανία, δεσμεύθηκε να δώσει στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ένα κείμενο που προτείνει «μια πολιτική λύση» στη σύγκρουση, κάποια στοιχεία του οποίου έχει παρουσιάσει στο Κίεβο και τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προσχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ζητεί σε άλλο σημείο «να προχωρήσουν οι προσφυγές» σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, ώστε «να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους» οι δράστες εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Όμως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ειδικό δικαστήριο το οποίο ζητεί το Κίεβο για να δικαστούν οι υπεύθυνοι της ρωσικής επιθετικότητας. Ένα σχέδιο απόφασης προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να υποβληθεί προς ψήφιση αργότερα φέτος.

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ολένα Ζελένσκα ζήτησε εκ νέου χθες να συσταθεί ένα τέτοιο δικαστήριο.

«Δεν είμαστε μόνο εμείς που το έχουμε ανάγκη, είναι για όλο τον κόσμο. Για να μην μπορέσει να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα που μεταδόθηκε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: