ΟΗΕ: «Σήμα κινδύνου» για την υπερθέρμανση του πλανήτη

ΟΗΕ: «Σήμα κινδύνου» για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Photo:

Μόνο μέσα από επένδυση σε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να ανακοπεί ο ρυθμός της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αναφέρει έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Η παρούσα φάση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα -κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο- δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δόθηκε σήμερα στη δημοριότητα στο Βερολίνο.

Η δυνατότητα να τεθεί υπό έλεγχο το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω μίας άμεσης μετάβασης από τις επενδύσεις σε καύσιμα βασισμένα στον άνθρακα σε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνει η έκθεση, αλλά τονίζει πως για να καταστεί αυτό εφικτό απαιτούνται σημαντικές τεχνολογικές και θεσμικές αλλαγές.

Η έκθεση προειδοποιεί ακόμη ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό στο διάστημα 2000-2010 σε σχέση με την καθεμιά από τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Η τελευταία φορά που η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τριπλή έκθεσή της ήταν πριν από επτά χρόνια. Η σημερινή έκθεση ακολουθεί την δημοσίευση μίας έρευνας τον Σεπτέμβριο, η οποία απέδωσε στον ανθρώπινο παράγοντα το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης -για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια- για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τον Μάρτιο, μία δεύτερη έκθεση προέβλεψε τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο άμεσο μέλλον: λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο, αλλοίωση της σύσταση των ωκεανών, ακραία καιρικά φαινόμενα -όπως πλημμύρες και καύσωνες, τα οποία και θα ενταθούν- αλλά και απειλές για τη στέγη μας, την υγεία μας, την τροφή μας, το πόσιμο νερό καθώς και μετανάστευση.

Για να υπάρξει δυνατότητα περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2°C, θα πρέπει να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 με 70% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 2010 και σχεδόν στο μηδέν μέχρι το τέλος του αιώνα.

Για την επίτευξη του στόχου, που οι επιστήμονες θεωρούν δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, θα χρειαστούν μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα με μειώσεις στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στην παραγωγή και χρήση της ενέργειας.

Για την επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου, είναι απαραίτητη η επιβράδυνση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών και η αναδάσωση καθώς έχει αποδειχτεί ότι σταματούν ή ακόμη και αντιστρέφουν την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

ΟΗΕ: Μη αναστρέψιμες οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη