Οικονομία: Ανάπτυξη και ισχυρές τράπεζες η άμυνα στους κινδύνους

Οικονομία: Ανάπτυξη και ισχυρές τράπεζες η άμυνα στους κινδύνους
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin lies on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Προς θετική αναθεώρηση το ΑΕΠ, με δημοσιονομικό αποτύπωμα - Τα επιτόκια και οι εισαγόμενες αβεβαιότητες.

Κόντρα στην προεκλογική νευρικότητα και τις αβεβαιότητες που συνδέονται με το οικονομικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς λόγω των υψηλών επιτοκίων και της ασθενικής ανάπτυξης, στην Ελλάδα καλλιεργούνται προσδοκίες λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας, με αποτύπωμα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση ενόψει και των εαρινών προβλέψεων της ΕΕ.

Ανακοινώσεις αναμένονται από την Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, με αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Το 2022 προβλέπεται να ανεβάσει τον πήχη στο 5,9% από 5,5% της προηγούμενης πρόβλεψης και το 2023 πάνω από το 2% από 1,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτόχρονα οι τράπεζες, που αυτή την περίοδο ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα εμφανίζουν ισχυρές κερδοφορίες. Παραμένουν δε «σφιχτές» στην ανάληψη κινδύνου μετακυλίοντας τις όποιες επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων στους πελάτες τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σταθερή ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών και οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης τροφοδοτούν τις καλές προοπτικές δημιουργώντας ισχυρό ανάχωμα στους εισαγώμενους κινδύνους για το χρέος, το οποίο μειώνεται ως προς το ΑΕΠ κοντά στο 170%.

Ας σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, ζήτησε από το Κογκρέσο να δράσει άμεσα για το ανώτατο όριο χρέους, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας. Σήμερα ο πρόεδρος Joe Biden θα συναντήσει Ρεπουμπλικάνους ηγέτες στο πλαίσιο προώθησης μιας συμφωνίας για αύξηση του σημερινού ορίου των 31,4 τρισ. δολ. για το χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για δάνεια υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 λόγω της αύξησης του κόστους που έχουν προκαλέσει οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων, οι αμερικανικές τράπεζες προχώρησαν σε αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού σε συνέχεια της κατάρρευσης των περιφερειακών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της την περασμένη εβδομάδα κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να βρεθούν πάνω από το 5% που ήταν πριν από την κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Αυτά τα δεδομένα συντηρούν τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία, τον οποίο σταθμίζει η Fed και ο επικεφαλής της Jerome Powell, που είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει πλέον μια στάση αναμονής για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πολιτικής της στην οικονομία. Ο Jerome Powell όπως και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες αξιολογούν πλέον τον βαθμό στον οποίο οι προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού αποδίδουν παρακολουθώντας και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας καθώς ανησυχούν πως η αύξηση των μισθών θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών σε όλες τις οικονομίες.

Επιπλέον, με τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο οι δανειολήπτες, ειδικά στην Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες μεταφέρουν το επιπλέον κόστος στα προϊόντα τους. Δεν ακολουθούν πάντως την ίδια πρακτική σε όλα τα προϊόντα αφού στις καταθέσεις η μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων είναι πενιχρή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τον Μάρτιο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,73%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,50 εκατοστιαίες μονάδες. Επίσης, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,26%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,69% και το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,43 εκατοστιαίες μονάδες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: