Οικονομία: «Κίνημα των Τεμπών» και κάλπες επηρεάζουν το momentum 

Οικονομία: «Κίνημα των Τεμπών» και κάλπες επηρεάζουν το momentum 
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας εργαζομένων, ως αντίδραση στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, που έγινε στα Τέμπη, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. 24ωρη πανελλαδική απεργία κήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αβεβαιότητες εγείρει η μακρά προεκλογική περίοδος - Οι αντιδράσεις της νέας γενιάς και οι κίνδυνοι εντός και εκτός.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα έχει περιέλθει σε μια περίοδο πένθους διαρκείας μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου αναπόφευκτα τα κόμματα εξουσίας καλούνται να αλλάξουν προσέγγιση, προτεραιότητες και προγράμματα για να διαχειριστούν τις προκλήσεις την επόμενη τετραετία εν μέσω διεθνών προκλήσεων.

Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι κατέρρευσε και η Signature Bank, η δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει μέσα σε λίγες ημέρες μετά την Silicon Valley Bank αναγκάζοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει μέτρα για την προστασία των καταθέσεων των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά συμβαίνουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όταν στην Ελλάδα το κίνημα των Τεμπών ενισχύεται, με πανό να σηκώνονται ακόμη και στα γήπεδα από τους νέους που είδαν συνομηλίκους τους να χάνονται άδικα. Ας σημειωθεί ότι οι σημερινοί 20άρηδες και 30άρηδες έζησαν σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνδέθηκαν με την εξ’ αποστάσεως εργασία, την ανασφάλεια και την ακρίβεια. Οι ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη ήρθαν να προκαλέσουν οργή ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών για την ανεπάρκεια, τις διαχρονικές παθογένειες του δημοσίου και τα λάθη των πολιτικών ηγεσιών που οι ίδιες αποδυναμώνουν το αφήγημα για δημιουργία ευκαιριών και brain regain σε συνέχεια του μπαράζ επενδύσεων στη χώρα από διεθνείς κολοσσούς.

Δεδομένων των εξελίξεων μετατίθεται η προσφυγή στις κάλπες και παρά το γεγονός ότι η οικονομία διατηρεί την αξιοπιστία της στις αγορές αναδύεται ένα πολιτικό ρίσκο που δεν έχει να κάνει με το ποια κυβέρνηση θα αναλάβει τα ηνία του τόπου, αλλά με τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν φιλοευρωπαϊκή στάση και δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τους θεσμούς για την προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά υπάρχει μια ανησυχία για το πώς θα υλοποιηθούν τα κυβερνητικά προγράμματα και για δυνητικές καθυστερήσεις. Επιπλέον, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ερμηνεύεται και με προδιάθεση των κομμάτων εξουσίας για περαιτέρω παροχές σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσηλώνεται στο στόχο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας εν μέσω αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη με επιστροφή σε πλεονάσματα αντί της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, σήμερα και αύριο, όπου θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα καλείται να διαπραγματευτεί, μαζί με τις άλλες υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, για τον κανόνα μείωσης του χρέους και για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που απαιτεί κυβέρνηση με ισχυρή εντολή. Το ίδιο ισχύει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επιπλέον δάνειο 5 δισ. ευρώ, στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω τραπεζών, που αφορά κονδύλια 12,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον επιδοτήσεις 770 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην οικονομία, σχέδιο που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Συμπερασματικά, υπό τις παρούσες συνθήκες, με εκλογές στις 21 Μαΐου, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο που οι δεύτερες κάλπες θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση αναμένεται καθυστέρηση λίγων μηνών στο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν εάν το αποτέλεσμα της διπλής κάλπης οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: