Όλα όσα θα γίνουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Όλα όσα θα γίνουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης επιστρέφει με τις πιο δυνατές εκπλήξεις.

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από 180 νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώνουν μία σειρά από παράλληλες δράσεις, εργαστήρια και ομιλίες αλλά και πάρτι, ενώ πολλές εκπλήξεις ετοιμάζονται ειδικά για τη φετινή διοργάνωση.

Την αφίσα του Φεστιβάλ σχεδίασε ο διεθνώς γνωστός street artist, WD.

Διαγωνιστικά Τμήματα

Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ φέτος μεγαλώνει και φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες ταινίες από κάθε σημείο της γης συστήνοντας στο κοινό τους επόμενους μεγάλους σκηνοθέτες.

Ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το Μουσική και Φιλμ, ετοιμάζεται να παρουσιάσει μερικά από τα πιο εκκωφαντι-κά ντοκιμαντέρ ικανοποιώντας τα μουσικά γούστα και του πιο απαιτητικού θε-ατή.

Ξεπερνώντας τις 200 αιτήσεις, το Διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Φεστιβάλ αφού προάγει την ελληνική δημιουργία και δίνει την ευκαιρία σε νέους έλληνες δημιουργούς να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του τμήματος.

Νέο Παράλληλο Τμήμα: Athens Film Lab

Φέτος, το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, εγκαινιάζει το Athens Film Lab, ένα παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης κινηματογραφικών ιδεών, επεξεργασίας σεναρίων και αναζήτησης συμπαραγωγών με εξειδικευμένα σεμινάρια και workshop, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφιστές και παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες διεθνούς φήμης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η δράση Αθήνα – Ευρώπη, παιχνίδι για 2 παίκτες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραχθούν επτά (7) ταινίες μικρού μήκους, με θέμα την Αθήνα και με χρηματοδότηση 7.000 ευρώ η καθεμία.

Νέες Συνεργασίες & Παράλληλες Ενέργειες

Με άξονα την διοργάνωση του Athens Film Lab, το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στο INNOVATHENS θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια των 21 προκριθέντων ομάδων, ενώ ετοιμάζεται και μία ιδιαίτερη εκδήλωση – έκπληξη από έναν γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη.

Το φετινό παράλληλο πρόγραμμα του Athens Film Lab συμπληρώνεται με δύο ακόμη ιδιαίτερες συνεργασίες. Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματο-γράφου, θα πραγματοποιήσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για ταινίες μεγάλου μήκους, με σεμινάρια και pitching forum, ενώ η Ελληνική Ακαδημία Κινημα-τογράφου εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ, περιλαμβάνοντας μια σημαντική έκπληξη. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ειδικά Αφιερώματα, Ειδικές Προβολές και Ντοκιμαντέρ

Από τον 1ο χρόνο διεξαγωγής του μέχρι σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας τιμά σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσα από ειδικά αφιερώματα.

Προβολές κλασικών ταινιών με αποκαταστημένες κόπιες, καθώς και επετεια-κές προβολές συμπληρώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ειδικά για φέτος το τμήμα των Ειδικών Προβολών θα παρουσιάσει μία από τις συγκλονιστικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Όπως κάθε χρόνο, τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της παγκόσμιας παραγωγής θα δώσουν το παρών στο Φεστιβάλ.

Τμήμα Ελληνικών Ταινιών & Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων

Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Φεστιβάλ αποτελεί το τμήμα Ελληνικών Ταινιών όπου οι σημαντικότεροι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο κοινό του Φεστιβάλ σε αποκλειστικότητα, λίγο πριν βγουν στις αίθουσες! Επιπλέον, το Φεστιβάλ τιμά τους νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες μέσα από τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων, τα οποία δίνονται από ειδική επι-τροπή, ενισχύοντας την ελληνική δημιουργία.

Περισσότερες ταινίες και λεπτομέρειες για το φεστιβάλ, θα ανακοινώνονται σταδιακά.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας σε αριθμούς:

– πάνω από 2000 ταινίες έχουν προβληθεί μέσα σε δύο δεκαετίες
– πάνω από 400.000 θεατές έχουν βρεθεί σε κάποια προβολή του φεστιβάλ
– 3 διαγωνιστικά τμήματα: Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Μικρού Μήκους
αλλά και το διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φιλμ»
– πάνω από 100 σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου έχουν παραβρεθεί στο φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων οι Ντάνιελ Ντέι Λούις, Άρι Φόλμαν, Τζέιν Μπίρκιν, Φατίχ Ακίν, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Κώστας Γαβράς, Τζέρεμι Άϊρονς, Πίτερ Γκρίναγουέι, Αντρέα Άρνολντ, Τζούλιαν Τέμπλ, Τομ Τίκβερ, Σίον Σόνο, Κιμ Κι Ντουκ, Κριστίν Βασόν, Μελβίλ Πουπό, Μπεν Γκαζάρα, Νταν Φούτερμαν, κ.ά.

Κάρτες διαρκείας

Η προπώληση των καρτών διαρκείας του φεστιβάλ ξεκινά την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος), 11.00 – 18.00.

Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς).

Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων στα: www.cinemag.gr και www.aiff.gr

Τιμές εισιτηρίων:

Για ακόμα μία χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διατηρεί την τιμή του εισιτηρίου και των καρτών διαρκείας σταθερή, ενώ προστίθεται μία ακόμα κατηγορία στις κάρτες διαρκείας.

Εισιτήρια:

Πρωινές προβολές: 4€
Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€
Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €
Κάρτες Διαρκείας:
Κάρτα 5 προβολών: 20€
Κάρτα 10 προβολών: 35€
Κάρτα 20 προβολών: 60€

Οι κάτοχοι καρτών 20 προβολών έχουν τη δυνατότητα κράτησης μίας ατομικής πρόσκλησης για την Τελετή Έναρξης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η κράτηση θεωρείται έγκυρη μόνο εφόσον ο κάτοχος προμηθευτεί την πρόσκληση της Τελετής Έναρξης κατά την αγορά της κάρτας. Η είσοδος στην Τελετή Έναρξης μπορεί να γίνει μόνο με την επίδειξη της κάρτας και της ατομικής πρόσκλησης.

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ