Όλα όσα θα βρεθούν στο «τραπέζι» των συζητήσεων Μητσοτάκη- Μακρόν

Όλα όσα θα βρεθούν στο «τραπέζι» των συζητήσεων Μητσοτάκη- Μακρόν
epa08175905 French President Emmanuel Macron (R) talks with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) after their meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 29 January 2020. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι γνωστό ότι, όλο το τελευταίο διάστημα, συνομιλούμε με τους Γάλλους φίλους μας για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στους τρεις πυλώνες για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το ερχόμενο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ. ευρώ το οποίο θα αφορά και στα τρία Σώματα: Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Παράλληλα, θα εξαγγείλει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με επιπλέον προσωπικό, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν. Επίσης σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και η τόνωση της απασχόλησης.

Συνάντηση με Μακρόν

Η ελληνογαλλική συμφωνία για τα εξοπλιστικά αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, την ερχόμενη Πέμπτη στην Κορσική.

Πέρα από τα μηνύματα που θα σταλούν εκ νέου στην Άγκυρα, δύο εβδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν εγκαταλείψει τον επικίνδυνο δρόμο των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ελληνογαλλικών σχέσεων με αιχμή και τα εξοπλιστικά, καθώς δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον της Αθήνας για την αγορά Rafale.

«Έχουμε ένα τρίπτυχο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Το πρώτο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεύτερο είναι η ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό και το τρίτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει και σοβαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς προωθεί και την απασχόληση και την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη σε θέματα αιχμής. Αυτό το τρίπτυχο έρχεται να συμπληρώσει τις δραστηριότητες που έχουμε αναλάβει σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Είναι γνωστό ότι, όλο το τελευταίο διάστημα, συνομιλούμε με τους Γάλλους φίλους μας για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ αυτών, είναι και η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλά η Ελλάδα δεν απευθύνεται μόνο στη Γαλλία, μιλά με πολλούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να έχει τη μέγιστη αποτρεπτική ικανότητα, ώστε να δείχνει παντού ότι είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει κανείς να μεγιστοποιήσει το όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις πάντα με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά μια σύνθετη άσκηση που επιβάλλει λεπτούς χειρισμούς και διπλωματικούς και δημοσιονομικούς» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.