Όλα τα δεδομένα για την εκρηκτική εξάπλωση του ιού Zika σε ένα γράφημα

Όλα τα δεδομένα για την εκρηκτική εξάπλωση του ιού Zika σε ένα γράφημα
AppleMark


Επείγουσα διάσκεψη για την Δευτέρα συγκαλεί ο ΠΟΥ.

Επείγουσα διάσκεψη για την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου συγκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον ιό Zika, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο» και εξάπλωση του «με εκρηκτικό τρόπο». Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων συνέρχεται τη Δευτέρα ώστε να αποφασίσει εάν η επιδημία «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ήδη, η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό Zika κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική. Στην Ελλάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην έκδοση οδηγίων για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό.

ios zika

 

Ο ταξιδιώτης θα πρέπει:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες.

Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Σύντομο ιστορικό
• Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

• Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

• Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.

• Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

• Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Πηγή: Γράφημα με τον χάρτη της εμφάνισης του ιού στην αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη, την ταυτότητα του Zika και τα συμπτώματα, καθώς και τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ΚΕΕΛΠΟ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γ. Γεωργίου / Ρεπορτάζ Ε. Κωτσάκη, Σ. Μπέκου, Φ. Γιοβάνογλου, Γ. Αγγελόπουλος, Β. Χρίστη, Α. Γεωργίου, Ε. Φουσέκη