Ολάντ στη Βουλή: Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας!

Ολάντ στη Βουλή: Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας!
French President Francois Hollande delivers a speech at the Greek parliament in Athens, Greece, October 23, 2015. Hollande is on a two-day official visit to Greece. REUTERS/Thanassis Stavrakis/Pool - RTS5SRT

Στην ελληνική βουλή μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα και τη συνεργασία με τη Γαλλία.

«Θέλω να εκφράσω την στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για την υπέρβαση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο που είναι η κορυφαία στιγμή της διήμερης επίσημης επίσκεψής του.  «Τα τελευταία έξι χρόνια περνάτε μία μεγάλη κρίση. Αυτό που σας εκφράζω δεν είναι συμπόνοια, αλλά μία…ισχυρή συνεργασία» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την οδύνη και τα συλληπητήρια της Βουλής των Ελλήνων για το δυστύχημα της Γαλλίας στο οποίο βρήκαν φρικιαστικό θάνατο 42 άνθρωποι.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Ολάντ, ο κ. Βούτσης είπε: «Κύριε πρόεδρε σας χαιρετώ σαν εταίρο και σαν φίλο της χώρας. Η παρουσία σας σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Η κρίση έχει δημιουργήσει δραμματικές συνέπειες λόγω και των λαθεμένων επιλογών που επιβλήθηκαν και για την μείωση του χρέους με αποτέλεσμα στην αύξησή του».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συνέχισε απευθυνόμενος προς τον κ. Ολάντ: «Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού έχουν κάνει μεγάλες θυσίες χωρίς να το έχουν επιλέξει και χωρίς να ευθύνονται. Η πολιτική της λιτότητας και του περιορισμού των δικαιωμάτων πρέπει να ηττηθεί».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, του απένεμε το χρυσό μετάλλιο της βουλής των Ελλήνων, το οποίο αναπαριστά τον Περικλή τον Αθηναίο. Ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί τώρα το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του.

«Ήρθα στην Αθήνα στο λίκνο της δημοκρατία, γιατί ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις επιλογές που αναλάβατε. Εδώ υπήρξε η πρώτη αντίληψη για τη δημιουργία της Ευρώπης και από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε».

«Πέρα από την οικονομική ισχύ ή την αδυναμία της όποιας χώρα, Ελλάδα και Γαλλία ενσαρκώνουν μια συγκεκριμένη ιδέα. Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κομίσουμε ένα ευρωπαϊκό μήνυμα».

«Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα σε θέματα φορολογίας, φοροδιαφυγής και δημόσιας διοίκησης, ακόμη και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας σας».

«Θέλω να χαιρετίσω τον Αλέξη Τσίπρα που πάλεψε για χάρη της χώρας του τη δύσκολη νύχτα των διαπραγματεύσεων. Και πλέον θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δεσμεύσεών σας, για να μην αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των απλών πολιτών, όπως οι κατασχέσεις των Α’ κατοικιών».

«Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ξέρω ότι δεν θέλετε συμπαράσταση. Εγώ ήρθα για να υπογράψουμε μία δυνατή συνεργασία. Είναι όμως απαραίτητες αυτές οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις (όπως το συνταξιοδοτικό) και όχι μόνο για λογιστικούς λόγους, αλλά για το καλύτερο και ανταγωνιστικότερο μέλλον της χώρας σας».

«Η επίσκεψή μου εδώ σήμερα γίνεται για να χαιρετίσω το δίδαγμα δημοκρατίας που μάς δώσατε τόσους μήνες. Καθώς αντιμετωπίσατε με θάρρος τις δυσκολίες που σάς έχουν πλήξει. Και πρέπει να στηρίξουμε τη δημοκρατία και όχι τη δημαγωγία. Η Ελλάδα πήρε το λόγο τρεις φορές τελευταία και τελικά, σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, με την Ευρώπη να σάς κοιτά. Εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην ευρωζώνη, έναντι των δυνάμεων διάσπασης και δεν ακούσατε τις συμβουλές τους. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία, χωρίς να απομονωθείτε, χωρίς ψευδισθήσεις».