Old War Office: Το πρώην Γραφείο Πολέμου του Ηνωμένου Βασιλείου γράφει Ιστορία στον κλάδο της φιλοξενίας

Old War Office: Το πρώην Γραφείο Πολέμου του Ηνωμένου Βασιλείου γράφει Ιστορία στον κλάδο της φιλοξενίας
Το ξενοδοχείο Raffles London at the OWO ανοίγει τις πύλες του το 2023, φέροντας μια βαριά κληρονομιά άνω των 100 χρόνων, που ταυτίζεται με την Ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.  

Από τον Κώστα Παναγάκη

Λίγα κτιρια στην Ευρώπη φέρουν τη βαριά κληρονομιά του Old War Office στην καρδιά του Λονδίνου, το οποίο έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα ζωής αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μέσα στο 2023, ως κομμάτι της θρυλικής αλυσίδας ξενοδοχείων Raffles.

 

Το Old War Office φιλοξένησε υπουργούς, πρωθυπουργούς, αλλά και πλειάδα δημόσιων λειτουργών, που εργάστηκαν έναν ολόκληρο αιώνα για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Old War Office φιλοξένησε υπουργούς, πρωθυπουργούς, αλλά και πλειάδα δημόσιων λειτουργών, που εργάστηκαν έναν ολόκληρο αιώνα για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημείο αναφοράς στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Old War Office φιλοξένησε υπουργούς, πρωθυπουργούς, αλλά και μια πλειάδα δημόσιων λειτουργών, που εργάστηκαν έναν ολόκληρο αιώνα για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου εντός και εκτός συνόρων. Από τον David Lloyd George και τον Winston Churchill, που το χρησιμοποίησε ως στρατηγείο του την περίοδο 1919-1921, μέχρι και τον Herbert Horatio Kitchener, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έμεινε στην Ιστορία για την καμπάνια «Your Country Needs You», που είχε ως αποτέλεσμα να καταταγούν στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εθελοντές στην αρχή ακόμη του πολέμου.

Στη λίστα των διάσημων ενοίκων συμπεριλαμβάνονται επίσης ο Antony Eden (1940), ο John Profumo (1960-1963) και ο T. E. Lawrence − γνωστός ως ο Lawrence της Αραβίας, ο οποίος υπηρέτησε στη Γεωγραφική Υπηρεσία που στεγαζόταν εκεί το 1914. Το Old War Office αποτέλεσε επίσης μοναδική πηγή έμπνευσης για τον διάσημο Βρετανό συγγραφέα Ian Fleming την εποχή που συνέλαβε την ιδέα για τις περιπέτειες του δημοφιλούς «πράκτορα 007». O Fleming επισκεπτόταν τακτικά το κτίριο όταν εργαζόταν ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο Γραφείο Πολέμου και στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία υπηρετούσε. Το ίδιο το Γραφείο Πολέμου έχει, άλλωστε, πρωταγωνιστήσει αρκετές φορές σε κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του Fleming, όπως τα Skyfall, Spectre, License to Kill, A View to a Kill, Octopussy και No Time To Die.

Το 2016, έναντι 350 εκατ. λιρών, το υπουργείο Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου παρέδωσε τα κλειδιά του Old War Office στον Όμιλο Hinduja.

Η μοναδική μαρμάρινη εσωτερική σκάλα του ξενοδοχείου.
Η μοναδική μαρμάρινη εσωτερική σκάλα του ξενοδοχείου.

H επόμενη μέρα στον χώρο της «υψηλής φιλοξενίας»

Το 2016, σχεδόν 110 χρόνια από τη χρονολογία της πρώτης του λειτουργίας, και με αντίτιμο που άγγιξε τα 350 εκατομμύρια λίρες, το υπουργείο Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου παρέδωσε τα κλειδιά του Old War Office στον Όμιλο Hinduja για τα επόμενα 250 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησε μια γιγαντιαία προσπάθεια για τη μετατροπή του εθνικού μνημείου σε ένα hospitality landmark, το Raffles London at the OWO, το οποίο με το άνοιγμά του την άνοιξη του 2023 θα περιλαμβάνει 120 δωμάτια και σουίτες, 85 branded κατοικίες, εννέα εστιατόρια και ένα Spa & Health Club από τον διεθνή οίκο Guerlain.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του έργου αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση της μετατροπής του χρειάστηκε να συνεργαστούν περισσότερα από 37 διαφορετικά συμβουλευτικά γραφεία, τα οποία υπό την επίβλεψη του διεθνούς γραφείου EPR Architects έκαναν πράξη το όραμα του οικογενειακού ομίλου Hinduja Group. Εκατοντάδες τεχνίτες εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στο ξεχωριστό αυτό έργο εδουαρδιανής αρχιτεκτονικής, αναπαλαιώνοντας χειροποίητα μωσαϊκά πατώματα, παραδοσιακές ξύλινες επενδύσεις, πολυελαίους και μια μοναδική μαρμάρινη εσωτερική σκάλα.

Τον εσωτερικό σχεδιασμό ανέλαβε ο διεθνούς κύρους σχεδιαστής Thierry Despont, ο οποίος διακρίνεται για τον τρόπο που μεταμορφώνει υψηλού κύρους κτίρια και εθνικά μνημεία με το portfolio του να περιλαμβάνει το Getty Centre, το Maison Cartier και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Στην τελική του μορφή το Raffles London at the OWO θα εκτείνεται σε 14 επίπεδα (επτά ορόφους και έξι υπόγεια) συνολικής επιφάνειας 76.000 τετραγωνικών μέτρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κρίθηκε αναγκαία η προσθήκη πέντε υπόγειων επιπέδων προκειμένου να φιλοξενήσουν αίθουσα δεξιώσεων διπλού ύψους, διώροφη εσωτερική πισίνα και επαρκείς χώρους στάθμευσης για ενοίκους και επισκέπτες.

Γαστρονομικός προορισμός με πρωταγωνιστή τον τριάστερο Mauro Colagreco

Με εννέα εστιατόρια και τρία μπαρ το OWO αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται ο τριάστερος chef Mauro Colagreco, ο οποίος προβλέπεται να εντυπωσιάσει με γαστρονομικές προτάσεις βασισμένες στην εποχικότητα, τη βιωσιμότητα και τις τοπικές πρώτες ύλες. Η εμπειρία που επιμελείται ο Colagreco και η ομάδα του θα αποτελεί έναν ύμνο στα οργανικά προϊόντα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία θα συλλέγονται σε καθημερινή βάση από τις φάρμες, τη γη και τις ακτές της Γηραιάς Αλβιώνας.

Μιλώντας για τη συνεργασία με το Raffles London, ο Colagreco εξηγεί: «Η απίστευτη τοποθεσία, σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό της ομάδας του Raffles London, με έπεισε ότι αυτή ήταν η ιδανική στιγμή και το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσω για πρώτη φορά στο Λονδίνο με ιδέες που θα είναι προσαρμοσμένες στην οπτική της Raffles».

Στην τελική του μορφή το Raffles London at the OWO θα εκτείνεται σε 14 επίπεδα (επτά ορόφους και έξι υπόγεια) συνολικής επιφάνειας 76.000 τετραγωνικών μέτρων.

Philippe Leboeuf: Ένας βετεράνος της φιλοξενίας στο τιμόνι του πρώτου Raffles στο Ηνωμένο Βασίλειο 

Διευθύνων Σύμβουλος του Raffles London at The OWO αναλαμβάνει ο Γάλλος Philippe Leboeuf, ένας πραγματικός θρύλος της υψηλής φιλοξενίας, με προϋπηρεσία σε μια σειρά από εμβληματικά ξενοδοχεία. Όπως εξηγεί και ο ίδιος, ολόκληρη η ομάδα του project εργάζεται ασταμάτητα, προκειμένου να παραδώσει για πρώτη φορά στο κοινό ένα ζωντανό κομμάτι της αγγλικής ιστορίας, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε μοναδικό προορισμό της πρωτεύουσας της χώρας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: