GOLDEN Hotels & Resorts: Η αποθέωση της κρητικής φιλοξενίας

GOLDEN Hotels & Resorts: Η αποθέωση της κρητικής φιλοξενίας
Σε οποιοδήποτε από τα πέντε ξενοδοχεία του ομίλου, ο επισκέπτης θα βιώσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η περίφημη κρητική φιλοξενία.

Η Κρήτη είναι ένα μέρος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, τοποθετημένο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι ένας τόπος πανέμορφος, φιλόξενος και «άγριος», ταυτόχρονα. Τα κρυστάλλινα νερά, η πλούσια Ιστορία που χάνεται στα βάθη της Αρχαιότητας, η πεντανόστιμη κουζίνα και, φυσικά, οι γενναιόδωροι ντόπιοι, που δεν διστάζουν να «ανοίξουν» την πόρτα τους και να μοιραστούν τις παραδόσεις τους, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να την επισκεφθεί κανείς.

Ο όμιλος διαθέτει 5 ιδιόκτητα ξενοδοχεία: το SENSEANA Sea Side Resort & Spa, το INSULA ALBA Resort & Spa, το AKASHA Beach Hotel & Spa, το Golden Beach Hotel, και το KING MINOS RETREAT Resort & Spa.

Κάτω από το χρυσό φως του ήλιου που «λούζει» τη Μεγαλόνησο γεννήθηκε το 1988 ένας ξενοδοχειακός όμιλος, που ήρθε να προστεθεί στα τουριστικά διαμάντια του νησιού. Το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου GOLDEN Hotels & Resorts, το Golden Beach στη Χερσόνησο της Κρήτης, δημιουργήθηκε χάρη στο όραμα της οικογένειας Τρυπάκη να προσφέρει στους επισκέπτες του νησιού διακοπές πολυτελείας, με υψηλή ποιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους.

Το SENSEANA και το KING MINOS θα «επανασυστηθούν» στο κοινό, αφού θα ανοίξουν και πάλι τον Μάιο μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση.
Το SENSEANA και το KING MINOS θα «επανασυστηθούν» στο κοινό, αφού θα ανοίξουν και πάλι τον Μάιο μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση.

Με συνεχή δουλειά και κρατώντας σταθερά ψηλά τις ποιοτικές της αξίες, η οικογένεια Τρυπάκη δεν άργησε να επεκτείνει την επιχείρησή της με περισσότερα καταλύματα. Σήμερα, στον όμιλο συμπεριλαμβάνονται πέντε ιδιόκτητα ξενοδοχεία: το SENSEANA Sea Side Resort & Spa, το INSULA ALBA Resort & Spa, το AKASHA Beach Hotel & Spa, το Golden Beach Hotel, καθώς και το KING MINOS RETREAT Resort & Spa.

Η Φωτεινή, ο Γεώργιος και ο Ιωσήφ Τρυπάκης, οι οποίοι κρατούν τα ηνία της διοίκησης του Ομίλου GOLDEN Hotels & Resorts, μίλησαν στο Fortune Greece για την πορεία της επιχείρησης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος, αλλά και για το μέλλον του τουρισμού.

Γεώργιος Τρυπάκης, Φωτεινή Τρυπάκη, Ιωσήφ Τρυπάκης.
Γεώργιος Τρυπάκης, Φωτεινή Τρυπάκη, Ιωσήφ Τρυπάκης.

Η ιστορία της επιχείρησής σας ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στην Κρήτη, όπου ο όμιλός σας μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα brand συνώνυμο με την premium φιλοξενία. Γιατί η οικογενειά σας αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό;

Γεώργιος Τρυπάκης: Ο πατέρας μας Δημήτριος Τρυπάκης κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια, σε ένα μικρό χωριό του Ηρακλείου. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σε πολύ μικρή ηλικία το σχολείο, ώστε να δουλέψει σκληρά προκειμένου να θρέψει την οικογένειά του. Είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος ο οποίος έχει δυνατό επιχειρηματικό ένστικτο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως οι Μεταφορές, η Ναυτιλία, η Ενέργεια και, φυσικά, ο Τουρισμός.

Έτσι, διέβλεψε νωρίς τη δυναμική η οποία αναπτυσσόταν για τον Τουρισμό στην περιοχή της Χερσονήσου στην Κρήτη και έτσι έγινε η πρώτη εξαγορά ενός μικρού για τα σημερινά δεδομένα ξενοδοχείου. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα τα GOLDEN Hotels & Resorts διαθέτουν πέντε ξενοδοχεία (AKASHA Beach Hotel & Spa, INSULA ALBA Resort & Spa, SENSEANA Sea Side Resort & Spa,KING MINOS RETREAT Resort & Spa, Hotel Golden Beach).

Οι υπηρεσίες φιλοξενίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη έχουν μεγάλη παράδοση και έχουν μεγάλες προοπτικές. Ξέρετε, οι Κρητικοί έχουμε στο DNA μας τη φιλοξενία, συνεπώς το να δραστηριοποίησαι σε έναν τομέα του οποίου ο πυρήνας είναι η φιλοξενία και η ευχαρίστηση των επισκεπτών σου είναι κάτι συναρπαστικό.

Δημήτριος Τρυπάκης, ιδρυτής του ομίλου Golden Hotels & Resorts.
Δημήτριος Τρυπάκης, ιδρυτής του ομίλου Golden Hotels & Resorts.

Μεγαλώσατε, κυριολεκτικά, μέσα στην επιχείρηση. Όταν αναπολείτε το ταξίδι σας, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Φωτεινή Τρυπάκη: Πράγματι, οι περισσότερες μνήμες μας ως παιδιά περιστρέφονται γύρω από τον Τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν το γεγονός ότι ανέλαβα τη διοίκηση ενός  ξενοδοχείου σε μικρή ηλικία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τότε έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταλαμπαδεύσω στο προσωπικό και τους συνεργάτες μας έναν διαφορετικό τρόπο διοίκησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το γεγονός ότι ήμουν σε πολύ μικρότερη ηλικία από κάποιους εργαζομένους δημιουργούσε κάποια επιπλέον εμπόδια.

Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθώ και στην πρόσφατη πανδημία και όλες τις παρενέργειες τις οποίες δημιούργησε στον κλάδο της φιλοξενίας. Ευτυχώς, όπως φαίνεται, τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Πώς θα ορίζατε την ταυτότητα του ομίλου σας με λίγα λόγια και πώς θα περιγράφατε την εμπειρία για τον επισκέπτη που επιλέγει κάποιο από τα ξενοδοχεία σας;

Ιωσήφ Τρυπάκης: Στα GOLDEN Hotels & Resorts, η διαμονή για τους επισκέπτες μας θέλουμε να είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Μην ξεχνάμε ότι για την πλειονότητα των πελατών, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κάτι το οποίο περιμένουν ίσως μια ολόκληρη χρονιά.

Έτσι λοιπόν, μοναδικό μας μέλημα είναι ο επισκέπτης μας να λάβει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και, φυσικά, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες ακόμα και του πιο απαιτητικού πελάτη.

«H πελατοκεντρική προσέγγιση και η έμφαση σε ESG πολιτικές δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο επισκέπτης μας να μείνει ικανοποιημένος». Φωτεινή Τρυπάκη

Δύο από τα πέντε ξενοδοχεία που έχετε στην Κρήτη, το SENSEANA και το KING MINOS, θα «επανασυστηθούν» στο κοινό, αφού θα ανοίξουν και πάλι τον Μάιο μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση. Ποια είναι τα «δυνατότερα» χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων;

Γεώργιος Τρυπάκης: Και τα δύο καταλύματα υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση προκειμένου να υπάρχει ένα άρτιο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ώστε να καταστήσει τη διαμονή του επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία.

Το SENSEANA θα είναι ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα έχει υποδομές που απευθύνονται περισσότερο σε οικογένειες, όπως υδάτινο πάρκο, παιδότοπο, spa κ.λπ., ενώ το KING MINOS RETREAT στοχεύει σε διαμονή χαλάρωσης και αναζωογόνησης με ένα περιβάλλον κατάφυτο και πρωτοποριακές υπηρεσίες ευεξίας.

Γεώργιος Τρυπάκης, Φωτεινή Τρυπάκη, Ιωσήφ Τρυπάκης.
Γεώργιος Τρυπάκης, Φωτεινή Τρυπάκη, Ιωσήφ Τρυπάκης.

Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις. Μεταξύ πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού, ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε εν μέσω αλλεπάλληλων προβλημάτων;

Ιωσήφ Τρυπάκης: Η πανδημία και κυρίως η πρώτη περίοδος ήταν κάτι το οποίο δεν είχε προηγούμενο, αφού κυριολεκτικά πάγωσε σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Παρά την αρχική ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αλλά και τον φόβο για κάτι άγνωστο, στην πορεία, με προσεκτικό προγραμματισμό, συνεχίσαμε ακάθεκτοι το επενδυτικό μας πλάνο, ενώ ακόμα και το καλοκαίρι του 2020 ανοίξαμε όλα μας τα ξενοδοχεία, με απόλυτη προσήλωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω τον επαγγελματισμό όλων των εργαζομένων του ομίλου μας (πλέον πάνω από 500 εργαζόμενοι),

και των συνεργατών μας, χωρίς τη συμβολή των οποίων αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτό. Η πανδημία επήλθε μετά από μια τεράστια δεκαετή οικονομική κρίση και ακολουθείται απο συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης. Ολα αυτά, όπως θα κατανοείτε, συνθέτουν ενα καμβά γεμάτο αντιθέσεις και προκλήσεις για την καθημερινότητά μας.

«Το 2022 είχε πολλές αντιξοότητες αναφορικά με τα πολύ αυξημένα κόστη λειτουργίας των ξενοδοχείων». Γεώργιος Τρυπάκης

Η Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Τι είναι αυτό που κάνει τα ξενοδοχεία σας να ξεχωρίζουν από τον μεγάλο ανταγωνισμό στο νησί;

Φωτεινή Τρυπάκη: Η Κρήτη είναι πράγματι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, και όχι τυχαία, καθώς μπορεί κυριολεκτικά να αποζημιώσει κάθε επισκέπτη με την ευρύτητα των επιλογών τις οποίες προσφέρει.

Θεωρώ ότι η πελατοκεντρική μας προσέγγιση, η συνεχής προσαρμογή μας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η έμφαση σε ESG πολιτικές και  φυσικά οι συνεργάτες μας θεωρώ ότι δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο επισκέπτης μας να μείνει ικανοποιημένος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ αξιόλογων επιχειρηματικών ομίλων στο νησί βοηθά στο να βελτιώνονται οι υποδομές και οι παροχές σε ένα πολύ απαιτητικό κοινό.

Πώς πήγε η περσινή σεζόν και τι περιμένετε από τη φετινή τουριστική περίοδο;

Γεώργιος Τρυπάκης: Η τουριστική σεζόν του 2022 ήταν μια καλή σεζόν από πλευράς εσόδων και αφίξεων, είχε όμως πολλές αντιξοότητες αναφορικά με τα αυξημένα κόστη λειτουργίας των ξενοδοχείων, καθώς επίσης και με δυσκολίες εξεύρεσης καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Για την επόμενη σεζόν αναμένουμε αντίστοιχα μεγέθη τόσο σε έσοδα όσο και σε EBITDA.

Έχετε σχέδια για επέκταση εκτός Κρήτης;

Ιωσήφ Τρυπάκης: Στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων μας, θα έλεγα ότι είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε. Επί του παρόντος, όμως, δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: