Ολική ρήξη στα Σκόπια: «Ταπεινωτική» και «παράνομη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο πρόεδρος της χώρας

Ολική ρήξη στα Σκόπια: «Ταπεινωτική» και «παράνομη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο πρόεδρος της χώρας
epa06693820 Macedonian President George Ivanov (L) accompanied by his Croatian counterpart Kolinda Grabar Kitanovic (R) inspect the honor guard during a welcome ceremony in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 26 April 2018. Croatian President Kolinda Grabar Kitanovic arrived for a two day official visit to Macedonia. EPA/GEORGI LICOVSKI

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του πρωθυπουργού Ζάεφ και αρνείται να αποδεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

 

Σε μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, προχωρά ο πρόεδρος της δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σε διάγγελμά του λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη συνάντησή του με τον Ζάεφ, ο Ιβάνοφ χαρακτήρισε «ταπεινωτική» τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων. «Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν – ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς «παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς».

Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία» », είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

«Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας», συνέχισε ο Ιβάνοφ.

Επιπλέον, ο Ιβάνοφ τόνισε πως με τη συμφωνία – εκτός από το όνομα – αλλάζει το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. ««Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της πΓΔΜ διαγράφεται», είπε ο Ιβάνοφ, και συνέχισε:

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, η οποία διήρκησε μόλις δύο λεπτά σημειώσε: «Τους είπα ότι αυτή είναι προσωπική τους συμφωνία. Είναι η απόφασή τους, με δική τους ευθύνη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμφωνία που παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα».

«Η συμφωνία δεν έχει νομική ασφάλεια και εγγυήσεις από την πλευρά της “Μακεδονίας”. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους “Μακεδόνες” που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους “Μακεδόνες” της “Μακεδονίας”. Θα προσπαθήσω για μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους τους πολίτες της “Μακεδονίας”. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα εκφοβιστώ από απειλές και εκβιασμούς», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.

Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.