Ολλανδός ερευνητής χάκαρε το Twitter του Τραμπ μαντεύοντας τον κωδικό του

Ολλανδός ερευνητής χάκαρε το Twitter του Τραμπ μαντεύοντας τον κωδικό του
Twitter feed of the President of the USA Donald Trump is seen displayed on a phone screen with Twitter logo in the background in this illustration photo taken on October 18, 2020. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP

Ο κωδικός που «έκαψε» τον Τραμπ φέρεται να ήταν ένα από τα πιο διάσημα σλόγκαν του.

Ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter φέρεται να έπεσε θύμα χάκερ την περασμένη εβδομάδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, το περιστατικό συνέβη όταν Ολλανδός ερευνητής μάντεψε τον κωδικό του Αμερικανού προέδρου: «maga2020!».

Ο Βίκτορ Γκέβερς, ειδικός σε ζητήματα ασφάλειας, απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα του Τραμπ στο Twitter, είχε τη δυνατότητα να αναρτήσει tweets από τον λογαριασμό του και να κάνει αλλαγές στο προφίλ του, σύμφωνα με την εφημερίδα De Volksrkrant.

Ο Γκέβερς, ο οποίος είχε καταφέρει να μπει στον λογαριασμό του Τραμπ και το 2016, φαίνεται ότι αυτή τη φορά τα κατάφερε… μαντεύοντας σωστά τον κωδικό του – και μάλιστα μόλις με την πέμπτη προσπάθεια! Το «Maga» είναι ακρωνύμιο του διάσημου σλόγκαν του Τραμπ «Make America Great Again».

«Περίμενα ότι μετά την τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια θα με έχει μπλοκάρει. Ή τουλάχιστον ότι θα μου ζητούσε να παρουσιάσω επιπλέον στοιχεία», δήλωσε ο Γκέβερς.

Το Twitter διαψεύδει το περιστατικό

Όμως το Twitter διαψεύδει την μαρτυρία του: «Δεν έχουμε καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτό τον ισχυρισμό, ούτε μέσα από το άρθρο που δημοσίευσε σήμερα ο ολλανδικός Τύπος. Έχουμε εισάγει προληπτικά μέτρα προστασίας λογαριασμών για μια προκαθορισμένη ομάδα σημαντικών λογαριασμών που συνδέονται με τις εκλογές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ομοσπονδιακών τμημάτων της κυβέρνησης», δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter.

Από την πλευρά του, όμως, ο Γκέβερς δήλωσε στην De Volkskrant ότι η ευκολία με την οποία μπήκε στο λογαριασμό του Τραμπ, δείχνει ότι ο πρόεδρος δεν χρησιμοποιεί ούτε τα βασικά μέτρα ασφαλείας, όπως είναι η πιστοποίηση δύο βημάτων.

Επικοινώνησε με τις μυστικές υπηρεσίες

Αν ο ισχυρισμός του Γκέβερς ότι μπόρεσε να μπει στον λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου ισχύει, αυτό συνεπάγεται ότι ξαφνικά ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με 87 εκατ. άτομα- τον αριθμό των ακολούθων του Τραμπ στο Twitter. Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα, αυτό του προκάλεσε πανικό.

«Επομένως προσπαθεί να προειδοποιήσει και άλλους. Την εκστρατεία του Τραμπ, την οικογένειά του. στέλνει μηνύματα μέσω του Twitter ρωτώντας αν κάποιος μπορεί να επιστήσει την προσοχή του Τραμπ στο γεγονός ότι ο ίδιος του ο λογαριασμός στο Twitter δεν είναι ασφαλής. Κάνει «tag» την CIA, τον Λευκό Οίκο, το FBI, το ίδιο το Twitter. Όμως δεν λαμβάνει καμία απάντηση», έγραψε η εφημερίδα.

Μια μέρα αργότερα, ο Γκέβερς παρατήρησε ότι η επαλήθευση δύο βημάτων είχε ενεργοποιηθεί στον λογαριασμό του Τραμπ. Δύο μέρες αργότερα, οι μυστικές υπηρεσίες ήρθαν σε επαφή μαζί τους. σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τον ευχαρίστησαν που τους ενημέρωσε για το πρόβλημα.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκέβερς κατάφερε να μπει στον λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου. Το 2016, μαζί με άλλα δύο άτομα, είχε μαντέψει και πάλι τον κωδικό του Τραμπ.

Τότε, σύμφωνα με το VN News, ο κωδικός του ήταν «youarefired» («απολύεσαι»). Ήταν η πιο διάσημη φράση του Τραμπ στο ριάλιτι «The Apprentice» που τον έβαλε στα αμερικανικά σπίτια πριν την εκλογή του.