Όλο και περισσότεροι λογαριασμοί στο Instagram πέφτουν στα «δίχτυα» των χάκερ

Όλο και περισσότεροι λογαριασμοί στο Instagram πέφτουν στα «δίχτυα» των χάκερ
Photo: pixabay.com

Για την ώρα, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο οι χάκερ επιλέγουν τους λογαριασμούς που θα παραβιάσουν.

του Don Reisinger

Μπορεί οι χάκερ να παραβιάζουν λογαριασμούς στο Instagram, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές για ποιο λόγο το κάνουν, και τι αποκομίζουν από αυτό. Σε μια πρόσφατη ανάλυση της δραστηριότητας των χάκερ, η ιστοσελίδα Mashable διαπίστωσε ότι εκατοντάδες λογαριασμοί του Instagram έχουν παραβιαστεί από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα. Και ακόμα χειρότερα, φαίνεται ότι στο στόχαστρο των χάκερ μπαίνει ένας αυξανόμενος αριθμός λογαριασμών. Όσο για τις επιθέσεις, φαίνεται να έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση της Mashable, οι χρήστες προσπαθούν να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους στο Instagram και βλέπουν ότι έχουν αποσυνδεθεί. Όταν προσπαθούν να επιστρέψουν, δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Όταν εξετάζουν τους λογαριασμούς τους, διαπιστώνουν ότι οι εικόνες τους εξακολουθούν να βρίσκονται στους λογαριασμούς τους, αλλά τα προφίλ τους έχουν καταργηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, η κύρια εικόνα τους αντικαθίσταται από έναν χαρακτήρα ταινίας της Disney ή της Pixar. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι χάκερ δεν δημοσιεύουν εικόνες από τους λογαριασμούς που παραβιάζουν.

Όταν οι χρήστες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, διαπιστώνουν ότι οι χάκερ έχουν αλλάξει όλες τις πληροφορίες επικοινωνίας, σε ρωσικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρουν την κατάληξη .ru, σύμφωνα με τη Mashable. Επομένως, δεν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, αφήνοντας τους χάκερ να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους.

Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί πόσο διαδεδομένες είναι οι παραβιάσεις, η Mashable ανέφερε ότι οι χρήστες του Instagram που πέφτουν θύματα των χάκερ στρέφονται όλο και περισσότερο στο Twitter και το Reddit για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους.

Για την ώρα, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο οι χάκερ επιλέγουν τους λογαριασμούς που θα παραβιάσουν και τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες για να ανακτήσουν τους λογαριασμούς τους.

Από την πλευρά του, το Instagram ανέφερε στη Mashable σε δήλωσή του ότι έχει θέσει σε ισχύ ένα πρωτόκολλο για την ανάκτηση λογαριασμών που έχουν παραβιασθεί. Το Instagram απενεργοποιεί κάθε πρόσβαση στους λογαριασμούς αυτούς και επιτρέπει στους πραγματικούς κατόχους τους να ορίσουν νέους κωδικούς.