Όλο και πιο κοντά στη Ρωσία βρίσκεται η Κριμαία

Όλο και πιο κοντά στη Ρωσία βρίσκεται η Κριμαία

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη.

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας, στην ανατολική Ουκρανία, και οι εξελίξεις «τρέχουν».

Το τοπικό κοινοβούλιο που την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία, υιοθέτησε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία μια διακήρυξη για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας από την Ουκρανία. Η διακήρυξη, που υποστήριξαν οι 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο η βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική βουλή της Κριμαίας, η οποία ελέγχεται από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα και του έδωσε προθεσμία ως αύριο Τετάρτη για να ακυρώσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης:


Δείτε ακόμη: Η πόλη με το ένα εκατομμύρια τριαντάφυλλα

Στην Κριμαία πάντως, τα γεγονότα δείχνουν πως η τοπική κυβέρνηση δεν αστειεύεται ως προς την απόσχισή της από την Ουκρανία. Έτσι, μετά τη χθεσινή ορκομωσία του «Στρατού της Κριμαίας», σήμερα έκλεισε ο εναέριος χώρος για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, επιτρέποντας πτήσεις μόνο από και προς τη Μόσχα

Ουκρανικό αεροσκάφος, κατευθυνόμενο από το Κίεβο προς τη Συμφερόπολη, υποχρεώθηκε σήμερα να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι οι αρχές της Κριμαίας έκλεισαν τον εναέριο χώρο για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία και ότι ούτε χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν πτήσεις.

simferopol airport
Πίνακας πτήσεων στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης
Πηγή: Nικ Μάρτιν, Sky News

Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτήθηκα»
Τη δεύτερη δημόσια εμφάνισή του μετά την αποπομπή του από την προεδρία της Ουκρανίας πραγματοποίησε σήμερα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος μίλησε -στα ρωσικά- σε συγκεντρωμένους δημοσιογράφους στην μικρή πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας κι έκανε εκ νέου λόγο για πραξικόπημα στο Κίεβο, επαναλαμβάνοντας πως είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Είμαι ακόμη ζωντανός, είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, και επιπλέον ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, και είμαι βέβαιος ότι οι στρατιώτες δεν θα υπακούσαν τις διαταγές εγκληματιών», είπε ο Γιανουκόβιτς και κατήγγειλε τη «συμμορία» στο Κίεβο που τον έδιωξε από την ουκρανική κυβέρνηση. «Δεν παραιτήθηκα από την προεδρία, δεν εγκατέλειψα τη χώρα», επανέλαβε ο έκπτωτος πρόεδρος και επέρριψε ευθύνη στη νέα ηγεσία του Κιέβου  για τον «κίνδυνο απόσχισης της Κριμαίας».

Διαβάστε ακόμη: Σε πολεμική ετοιμότητα η Κριμαία

Εν όψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στις ΗΠΑ, ο Γιανουκόβιτς επέκρινε την παροχή οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ στο Κίεβο, λέγοντας πως «από όσο ξέρω, η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων που ήρθαν στην εξουσία πραξικοπηματικά».

Από την πλευρά του, ο Γιατσενιούκ που θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σχετικά με την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν τους αυτονομιστές: «Αυτή δεν είναι μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πλευρές. Αυτές είναι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας». Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε «διαφανείς» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να καλλιεργηθεί μία νέα σχέση, στην οποία η Μόσχα θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Διαβάστε ακόμη: H Ευρώπη απειλεί να «τιμωρήσει» τη Ρωσία