Ολόκληρη η ντουλάπα σου σε μια οθόνη

Ολόκληρη η ντουλάπα σου σε μια οθόνη

Το netrobe βάζει σε ενδυματική τάξη την καθημερινότητά μας.

Πως η μέρα γίνεται πιο ηλιόλουστη μόνο με μια συνάντηση; Μια νεαρή, πολύ νεαρή γυναίκα, μια, ήδη, δυναμική επιχειρηματίας που έφτιαξε κάτι πολύ καινοτόμο για την Ελλάδα, ένα καινοτόμο startup  και βάλθηκε με όχημα αυτό να ανταγωνιστεί ευθέως και κατά πρόσωπο τον κόσμο όλο. Η Χριστίνα Πλακόπητα είναι η γυναίκα που δημιούργησε το www.netrobe.com, την πρώτη ηλεκτρονική ντουλάπα της Ελλάδας. Το netrobe έβαλε τα ρούχα της, τα ρούχα μας και τα ρούχα τους σε τάξη και ταξιδεύει τον κόσμο με χρήστες που έχουν ξεπεράσει τους 100.000!

Διαβάστε ακόμη: Η Victoria’s secret συναντά την τρισδιάστατη εκτύπωση

Πως προέκυψε το netrobe και πως το εμπνεύστηκες;
Η ιδέα του Netrobe προέκυψε από μια καθημερινή μου ανάγκη. Ήθελα  να θυμάμαι τα ρούχα που έχω, να δημιουργώ καλύτερους συνδυασμούς και να ψωνίζω πιο στοχευμένα. Μεγάλωσα με πρότυπο τη μητέρα μου βλέποντας τη να ντύνεται με πολύ υψηλή αισθητική σε κάθε περίσταση της ζωής της.

Αυτό που με εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα είναι η ατελείωτη φαντασία της να δημιουργεί συνδυασμούς, έχοντας μια λιτή αλλά διαχρονική γκαρνταρόμπα. Εγώ αντιθέτως, όπως και οι περισσότερες γυναίκες που γνωρίζω, αγαπώ τις τελευταίες τάσεις της μόδας, ψωνίζω παραπάνω από όσο πρέπει διότι τα high street προϊόντα είναι πολύ ελκυστικά αλλά και προσιτά. Άρα γέμιζα την ντουλάπα μου με ρούχα που όταν την άνοιγα μου προκαλούσε το αίσθημα ότι «Δεν έχω τι να φορέσω». Αισθάνθηκα λοιπόν πολύ έντονα, πως αν είχα ένα τρόπο να βλέπω όλη μου την γκαρνταρόμπα online και να φτιάχνω ωραίους συνδυασμούς με ευκολία, θα ντυνόμουν ωραιότερα και θα ψώνιζα τα πράγματα που έχω πραγματικά ανάγκη.

Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες που συνάντησες, πως τις αντιμετώπισες και ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησες σχετικά με το site έως τώρα;
Είναι αμέτρητες οι δυσκολίες που έχεις να αντιμετωπίσεις όταν ξεκινάς ένα νέο εγχείρημα… και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την τεχνολογία – έναν κλάδο που εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτατα. Οι πρώτες μου δυσκολίες ήταν κυρίως στο να βρω τους σωστούς συνεργάτες που θα μοιράζονταν μαζί μου το ίδιο πάθος για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Συνεργάτες που θα είχαν όραμα και τη δύναμη να αφήσουν μια σταθερή θέση εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης και να βουτήξουν στα άγνωστα νερά μιας startup.

Διαβάστε ακόμη: Κοσμήματα φτιαγμένα από μέταλλο…όπλων!

Μετά από αρκετές συστάσεις φίλων κατέληξα στον συνεργάτη και co-founder του Netrobe, Λεωνίδα Τσεμεντζή, ο οποίος ανέλαβε την τεχνολογική ανάπτυξη της ιδέας. Επίσης εξ’ αρχής μεγάλη δυσκολία ήταν ο ήδη ανεπτυγμένος και πολύ ανταγωνιστικός χώρος της μόδας σε ό, τι αφορά τις online επιχειρήσεις. Στόχος μου πάντα ήταν να φτιάξουμε μια εφαρμογή και επιχείρηση που να απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό και όχι μόνο στην Ελλάδα. Υλοποιώντας αυτήν την ιδέα από την Ελλάδα λοιπόν, ξεκινήσαμε την δική μας Οδύσσεια.  Αυτό αποτελεί ακόμα τη μεγαλύτερη δυσκολία σε ό, τι αφορά το site μας. Πως θα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την ιδέα μας και να είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί και αναγνωρίσιμοι στο εξωτερικό. Το έχουμε πετύχει ως τώρα με την μεγάλη επιτυχία του mobile application μας στην Αμερική, Βραζιλία, Ιαπωνία και Ρωσία. Επίσης κοιτάμε να δουλεύουμε με ξένες και Ελληνίδες fashion bloggers, αλλά και stylists που έχουν οι ίδιες ένα δικό τους διεθνές δίκτυο.

Ποια είναι η ακριβής ιδέα πίσω από αυτό site;
Το Netrobe είναι η οργάνωση της γκαρνταρόμπας, η έμπνευση για το στυλ και τις νέες τάσεις και το shopping, όλα σε ένα destination site. Να μπορείς να ψωνίζεις όταν ανοίγεις τη ντουλάπα σου και βλέπεις τι σου λείπει, ή να εμπνέεσαι από άλλους όταν δεν έχεις ιδέες για το τι να φορέσεις σήμερα. Είναι προορισμός για μια γυναίκα κυρίως να εμπνευστεί όσον αφορά το τι θα φορέσει σε κάθε περίσταση της ζωής της από ανθρώπους που θαυμάζει το στυλ τους, να ψωνίσει ρούχα και αξεσουάρ επιλεγμένα από τους ανθρώπους που ακολουθεί (followers) και τέλος ένα εργαλείο το οποίο λειτουργεί σαν το προσωπικό της dressing diary.

Ποιο είναι το target group του; Ποιος είναι, δηλαδή, εκείνος που χρειάζεται μια ηλεκτρονική ντουλάπα;
Το target group μας είναι, κυρίως, γυναίκες από 17- 40 χρονών που αγαπούν τη μόδα αλλά και τους εαυτούς τους και θέλουν να είναι πάντα καλοντυμένες, περιποιημένες και εντυπωσιακές. Είναι οι γυναίκες που σε αυτές τις ηλικίες ακόμα ανακαλύπτουν, διερευνούν και προσαρμόζουν το στυλ τους συνεχώς, αλλά ταυτόχρονα είναι μοντέρνες και έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία. Διαβάζουν fashion blogs, χρησιμοποιούν εφαρμογές στο κινητό τους και στα tablets τους και ψωνίζουν online.

Διαβάστε ακόμη: Κλικ στην e-μόδα

Παρ’ όλα αυτά, όσο και να στοχεύουμε μόνο σε αυτό το κοινό, μας έχουν ανακαλύψει άντρες,  businessmen στην Ιαπωνία, που χρησιμοποιούν την εφαρμογή τακτικά για να προγραμματίσουν τι θα φορέσουν στα ταξίδια τους. Όπως και πολλές, μεγαλύτερες σε ηλικία, γυναίκες που έχουν πολύ σημαντικές συλλογές ρούχων και θέλουν να τις αρχειοθετήσουν. Τελικά απευθυνόμαστε στον καθένα που έχει μια γκαρνταρόμπα και τον ενδιαφέρει το ντύσιμό του.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτό το site;
Οι υπηρεσίες μας αυτή τη στιγμή είναι σε μια μορφή δωρεάν εφαρμογής και κοινωνικού δικτύου (social network). Σαν εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να φτιάξει τη δική του online γκαρνταρόμπα αλλά και wishlist ανεβάζοντας τα ρούχα που έχει ή κάνοντας «hang» (add from the web) ρούχα που έχει ψωνίσει online ή που θέλει να αγοράσει. Έπειτα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει συνδυασμούς (outfits) και να τους αποθηκεύσει για να τους θυμάται ή και να τους μοιραστεί με τους φίλους του που τον ακολουθούν.

Στη συνέχεια, και βάση των ανθρώπων που θέλει ο χρήστης να ακολουθήσει, έχει μια μεγάλη πηγή προτάσεων (stylefeed) από προτεινόμενα προϊόντα για να αγοράσει ή ολόκληρους συνδυασμούς από προϊόντα και το πως να τα φορέσει.

 

Όμως η πιο σημαντική υπηρεσία για εμάς μέχρι σήμερα είναι αυτή που υλοποιούμε τώρα και θα λανσαριστεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η υπηρεσία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να απευθυνθούν σε μια ομάδα πετυχημένων και αναγνωρισμένων stylists, οι οποίοι θα βοηθούν τους χρήστες να ντυθούν δίνοντας τους προτάσεις για το τι θα πρέπει να φορέσουν από όσα έχουν στη ντουλάπα τους ή τι θα πρέπει να αγοράσουν. Πιστεύουμε πως αυτή η υπηρεσία ολοκληρώνει κατά πολύ την εφαρμογή μας. Εκπληρώνεται ο στόχος μας σαν εταιρεία να βοηθάμε τους ανθρώπους να ντύνονται αντίστοιχα για τη ζωή που ονειρεύονται (Dress for the life you want to live). Εμπορικά επίσης είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για εμάς να έχουμε έσοδα, πέρα από τις πωλήσεις που δημιουργούνται από το site μας.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος; Αντίστοιχα υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις όταν γίνει κάποιος μέλος;
Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ή υποχρέωση. Ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος του Netrobe και να αρχίσει να ακολουθεί άλλα μέλη που μπορεί να τον ενδιαφέρουν. Μπορεί επίσης, να καλέσει τους φίλους του για να μοιράζεται και να συμβουλεύεται από ένα δικό του κοινό το τι θα φορέσει ή τι θέλει να αγοράσει. Αντίστοιχα, το νέο μέλος όσο δραστήριο είναι στο Netrobe και δημιουργεί στυλιστικές προτάσεις τόσες περισσότερες δυνατότητες έχει να αποκτήσει άλλα μέλη που θα τον ακολουθούν.

Πόσα μέλη έχει ήδη το netrobe;
Πρόσφατα ξεπεράσαμε τα εκατό χιλιάδες άτομα.

Έχει έσοδα μια τέτοια επιχείρηση κι αν ναι, από που προέρχονται;
Τα έσοδα σε μια επιχείρηση σαν το Netrobe δεν έρχονται αμέσως και απαιτεί να έχει το site ένα μεγάλο αριθμό μελών για να τα αποκτήσει. Παρ’ όλα αυτά εμείς έχουμε ξεκινήσει να έχουμε έσοδα από τις πωλήσεις των ρούχων που γίνονται στο site μας και αναμένουμε τις πωλήσεις από τις υπηρεσίες των stylists.

Πόσοι άνθρωποι ασχολούνται με το netrobe και τι ακριβώς κάνουν;
Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων ακόμα, που δεν ξεπερνάει τα 10 άτομα. Ασχολούμαστε με την τεχνολογία της εφαρμογής, το product development, το design, το marketing και την ανάπτυξη του social network του ίδιου του Netrobe, καθώς και πολύ έντονα με το fashion editorial κομμάτι. Σαν μικρή, όμως, ομάδα που είμαστε… ο καθένας έχει περισσότερους από έναν ρόλο και ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση.

Τα όνειρά σου, οι στόχοι σου τόσο αναφορικά με το netrobe όσο και άσχετα από αυτό, ποια και ποιοι είναι;
Το όνειρό μου κυρίως είναι να πετύχει αυτό το εγχείρημα στο εξωτερικό, χτίζοντάς το με ελληνικά θεμέλια. Εύχομαι να μεγαλώσει σε μία κερδοφόρα εταιρεία και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους νέους και πιο συγκεκριμένα γυναίκες να μπουν στο χώρο της τεχνολογίας ή έστω να τους εμπνεύσει να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Πιστεύω πολύ πως η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε εκτός συνόρων και να ανταγωνιστούμε σε ένα διεθνές επίπεδο, που δεν επηρεάζεται από τις δυσκολίες της Ελλάδας. Επίσης,  έχουμε απίστευτο ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλες πηγές ανάπτυξης σε αυτό το κλάδο στην Ελλάδα. Οι νέοι πρέπει να το  εκμεταλλευτούν. Είναι το μέλλον μας άλλωστε.