Κοσμήματα φτιαγμένα από μέταλλο…όπλων!

Κοσμήματα φτιαγμένα από μέταλλο…όπλων!

Όταν ο Πίτερ Θαμ ίδρυσε την Liberty United, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στα προϊόντα του ένα ασυνήθιστο υλικό: παράνομα όπλα - Δείτε το βίντεο.

Η Liberty United, η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη που ίδρυσε ο Πίτερ Θαμ μαζί με τη γυναίκα του τον περασμένο Ιούνιο έχει μια συγκεκριμένη αποστολή: να αφαιρέσει τα όπλα και τα πυρομαχικά από τους δρόμους και να τα μετατρέψει σε όμορφα κοσμήματα.

Μέχρι τώρα η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 όπλα από τις αστυνομικές αρχές της Φιλαδέλφεια, του Νιούμπουργκ και του Σίρακους της Νέας Υόρκης. Ο Θαμ επέλεξε τις τρεις αυτές πόλεις επειδή έχουν μεγάλα ποσοστά ένοπλης βίας. Απώτερός του στόχος είναι να συνεργαστεί με αστυνομικές αρχές από πόλεις από όλο τον κόσμο.

Σε κάθε μια από τις πόλεις αυτές η Liberty United έχει στενή συνεργασία με το γραφείου του δημάρχου. «Είχαμε εξαιρετική σχέση με τις πόλεις και τα αστυνομικά τους τμήματα εξαρχής,» είπε ο Θαμ.

Διαβάστε ακόμη: Κοσμήματα βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Συνήθως αφότου οι αστυνομικές αρχές κατάσχουν τον παράνομο οπλισμό, τον καταγράφουν και τον καταστρέφουν. Η Liberty United παίρνει τα όπλα μετά την καταγραφή και τα στέλνει σε ένα σιδηρουργό που τα αποσυναρμολογεί και τα λιώνει. Έπειτα παίρνει το μέταλλο και διάφοροι καλλιτέχνες το μετατρέπουν σε κοσμήματα.

Ο Θαμ ανέφερε ότι ένα μέρος από τις πωλήσεις των κοσμημάτων χρηματοδοτεί προγράμματα για την εξάλειψη της ένοπλης βίας και την υποστήριξη των θυμάτων της.

1/6

Σε αυτόν τον τομέα ο Θαμ έχει μεγάλη εξοικείωση. Το 2009 ίδρυσε την Fonderie 47, που συνέλεγε πυροβόλα όπλα μάρκας AK-47 από εμπόλεμες περιοχές στην Αφρική και χρησιμοποιούσε το μέταλλο για την κατασκευή κοσμημάτων και άλλων εξαρτημάτων.

«Με κάθε πώληση βοηθάμε στη χρηματοδότηση της καταστροφής των όπλων στην Αφρική», λέει ο Θαμ. Υπολογίζει ότι 34.000 όπλα έχουν καταστραφεί στο Κονγκό και το Μπουρούντι ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας της Fonderie 47.

Για την πρώτη της συλλογή η Liberty United συνεργάστηκε με το σχεδιαστή κοσμημάτων Φίλιπ Κράνγκι που δημιούργησε δαχτυλίδια, βραχιόλια και κολιέ με τιμές που κυμαίνονταν από τα 85 δολάρια μέχρι τα 1.400 δολάρια. Η Liberty United έχει κέρδος από τις πωλήσεις αυτές, αλλά δωρίζει το 25% σε προγράμματα όπως το Mural Arts της Φιλαδέλφεια, που προσφέρει καλλιτεχνική εκπαίδευση σε τοπικές φυλακές και αναμορφωτήρια. Η εταιρεία θα δωρίσει μέρος των κερδών της σε αντίστοιχα προγράμματα στο Σίρακους και το Νιούμπουργκ.

Το ανακυκλωμένο μέταλλο από τα όπλα χρησιμεύει για την παραγωγή χιλιάδων χειροποίητων κομματιών για τη συλλογή, η οποία ακόμα διατίθεται μέσω του διαδικτύου. Κάθε κομμάτι έχει ένα σειριακό αριθμό που αντιστοιχεί σε ένα από τα όπλα που συνέλεξε η Liberty United.

Η εταιρεία τώρα συνεργάζεται με τη σχεδιάστρια Πάμελα Λοβ για μια αντίστοιχη συλλογή που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και περιλαμβάνει κολιέ και βραχιόλια με ημιπολύτιμους λίθους.

Διαβάστε ακόμη: Σκουλαρίκια και ρολόγια από παλιά iPhone

Ο Θαμ εκτός από την Fonderie 47 ίδρυσε και την Ethos Water το 2002, που χρηματοδοτούσε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε αναπτυσσόμενες χώρες. Μετά από τρία χρόνια πούλησε την εταιρεία στην Starbucks έναντι 7,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

H ιδέα για την Fonderie 47 του ήρθε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αφρική με την Ethos. «Με σταματούσανε σε οδοφράγματα δωδεκάχρονα αγόρια με πυροβόλα όπλα,» είπε. «Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν ουσιαστικά τα άλλα μας έργα στην Αφρική αν δεν αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα της οπλοκατοχής. Η ένοπλη βία, τόσο στις εμπόλεμες περιοχές της Αφρικής όσο και στους δρόμους της Αμερικής, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», λέει.

«Θέλαμε να εφαρμόσουμε τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την Fonderie 47 και να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας για να μειώσουμε τη χρήση των όπλων», εξηγεί ο άνθρωπος πίσω από αυτήν την πρωτοποριακή πραγματικά ιδέα.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ακόμη: Ώρα Ελβετίας