Ολοκληρώθηκε το δάνειο με κρατική εγγύηση της Renault – «Ανάσα» 5 δισ. ευρώ για την αυτοκινητοβιομηχανία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εταιρεία έκανε ειδική συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για να καταφέρει να ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας.

Η Renault ολοκλήρωσε την πιστωτική διευκόλυνση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προήλθε από την γαλλική κυβέρνηση, ενισχύοντας τα οικονομικά της, τα οποία είχαν πληγεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πιστωτική διευκόλυνση παρέχει εγγύηση από το γαλλικό κράτος έως και 90% του συνολικού δανεισμού, δήλωσε η Renault.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία ηγείται της συμμαχίας Renault –Nissan- Mitsubishi, είχε οικονομικές δυσκολίες και πριν την πανδημία, λόγω των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων καλούνται να αντιμετωπίσουν την πτώση των πωλήσεων, που έγινε εμφανής από το 2019, τις υπέρογκες δαπάνες για την ανάπτυξη των νέων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, καθώς και τις δυσκολίες στην προσαρμογή των τιμών πώλησης των νέων αυτοκινήτων και των νέων τεχνολογιών σε επίπεδα που θα προσελκύσουν τους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων.

Η εξίσωση είναι δύσκολη και γι’ αυτό πολλές μάρκες παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών τους στοιχείων, ενώ οι σημαντικοί οικονομικοί τους δείκτες σημείωσαν περαιτέρω ισχυρή πτώση λόγω της καραντίνας και των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών και των οχημάτων.

Η Renault, ανακοίνωσε ότι το δάνειο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των απαιτήσεων ρευστότητας της εταιρείας.

Το 15% των μετoχών της γαλλικής μάρκας κατέχει η Γαλλία.

Η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 4.600 θέσεων εργασίας στη Γαλλία, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία θα αξιοποιήσει εθελοντικές αποχωρήσεις και προγράμματα συνταξιοδότησης, για να υποστηρίξει τους υπαλλήλους της που θα χάσουν την δουλειά τους.

Η ανακοίνωση πυροδότησε διαμαρτυρίες σε ορισμένα εργοστάσια, στη Γαλλία και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα χάσουν την εργασία τους.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis και SocGen συμμετείχαν στη συμφωνία πίστωσης.