Ολοκληρώθηκε το deal των 30 δισ. ευρώ: H J&J εξαγοράζει την Actelion

Ολοκληρώθηκε το deal των 30 δισ. ευρώ: H J&J εξαγοράζει την Actelion
Photo:

 Ο αμερικανικός κολοσσός θα προχωρήσει στην εξαγορά εξ ολοκλήρου με μετρητά.

Η Johnson & Johnson συμφώνησε να αγοράσει έναντι 30 δισ. δολαρίων τη φαρμακευτική εταιρεία Actelion και να κάνει spin off το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ελβετικής εταιρείας. Στόχος είναι να είναι να γίνει ηγέτης σε μια αγορά για φάρμακα για υψηλή πίεση του αίματος.

H J&J είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της φροντίδας της υγείας έχοντας πάνω από 250 εταιρείες σε 60 χώρες του κόσμου και ανθρώπινο δυναμικό 115.000 εργαζομένους.

Δραστηριοποιείται στις αγορές καταναλωτικών, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων και τα προϊόντα της πωλούνται σε 175 χώρες.

Johnson & Johnson έχει συνεχή ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης για πάνω από 100 χρόνια, ενώ οι πωλήσεις της, που σήμερα ξεπερνούν τα 61 δις. δολάρια, αυξάνονται συνεχώς από το 1933.

Η εξαγορά έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα deals που έγιναν πρόσφατα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας όπως η απόκτηση της Medivation από την Pfizer και η εξαγορά της Pharmacyclics Inc από την AbbVie.

Το deal θα γίνει σε τιμή 280 δολαρίων ανά μετοχή της Actelion, τιμή μεγαλύτερη κατά 21 φορές από τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας το 2020.

Το deal έχει λάβει την επίσημη έγκριση και των δύο διοικητικών συμβουλίων.

Ο αμερικανικός κολοσσός θα προχωρήσει στην εξαγορά εξ ολοκλήρου με μετρητά και στην απόσχιση των δραστηριότητων έρευνας και ανάπτυξης της Actelion ενώ θα αποκτήσει πρόσβαση στα σκευάσματα της ελβετικής εταιρίας για σπάνιες παθήσεις. Η μετοχή της Actelion κατέγραψε άλμα 20%.

Η συμφωνία αποτελεί πλήγμα για την ανταγωνίστρια Sanofi, η οποία έχει επίσης επιχειρήσει να εξαγοράσει την Actelion.