ΟΟΣΑ: Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

ΟΟΣΑ: Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
ATHENS, GREECE, DECEMBER 10, 2015: view of interior of train station in piraeus part of athens Photo: Shutterstock
Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 4,2% φέτος, σημαντικά υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
  • Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα κινδύνου για την οικονομία.
  • Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη.
  • Ο ΟΟΣΑ ζητά συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιορισμό φοροαπαλλαγών και επιτάχυνση επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει πλέον ενσωματωθεί στις βασικές προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Στη νέα του έκθεση, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2026 και 2% το 2027. Αν και οι επιδόσεις αυτές παραμένουν υψηλότερες από τον μέσο όρο πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών, είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, όταν ο οργανισμός εκτιμούσε ανάπτυξη 2,2% για το 2026.

Η αναθεώρηση αποδίδεται κυρίως στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει αναζωπυρώσει πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς και δημιουργεί νέες αβεβαιότητες για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Πληθωρισμός πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις

Η μεγαλύτερη αλλαγή στις προβλέψεις αφορά τον πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,2% φέτος και θα αποκλιμακωθεί στο 2,6% το 2027.

Πρόκειται για αισθητά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, όταν ο οργανισμός ανέμενε επιστροφή κοντά στον στόχο του 2%.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί τον βασικό παράγοντα πίσω από αυτή την αναθεώρηση, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν ήδη παρουσιάσει σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στηρίγματα της ανάπτυξης

Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει σημαντικά στηρίγματα.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις επενδύσεις, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,1% φέτος και κατά 3,2% το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η αύξηση της απασχόλησης, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση.

Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν και οι προγραμματισμένες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο οργανισμός προβλέπει επίσης ανάκαμψη των εξαγωγών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς συνθήκες θα σταθεροποιηθούν.

Η ενέργεια παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχούν περίπου στο 93% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, γεγονός που αυξάνει την ευαισθησία της οικονομίας σε διεθνείς αναταράξεις.

Η σταθμισμένη μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 16% από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, ενώ οι διαταραχές στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ επηρεάζουν τόσο τις ενεργειακές εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές υπηρεσιών.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι παρατεταμένες αναταράξεις στις ενεργειακές αγορές ή καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οι συστάσεις προς την κυβέρνηση

Ο οργανισμός καλεί την Ελλάδα να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσει την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 129,8% του ΑΕΠ έως το 2027.

Παράλληλα, προτείνει:

  • Περιορισμό φορολογικών απαλλαγών.
  • Εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.
  • Ενίσχυση δαπανών σε υγεία και εκπαίδευση.
  • Ταχεία απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης όταν υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
  • Επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι κινήσεις αυτές θα ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι στις δημογραφικές προκλήσεις και στις αυξημένες επενδυτικές ανάγκες των επόμενων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: