ΟΟΣΑ: Πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

ΟΟΣΑ: Πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και οι εξαγωγές θα διατηρούν τη δυναμική τους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (OECD Economic Outlook). Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος και 1,2% το 2016, ενώ για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. «Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει.

Για την ανεργία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ποσοστού της φέτος στο 25,2% από 26,5% πέρυσι και περαιτέρω μείωση το 2016 στο 24,8% και το 2017 στο 23,4%. «Η ανεργία θα μειωθεί, αλλά βαθμιαία, κάτι που τονίζει τη σημασία των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας», σημειώνει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,9%) φέτος, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 και το 2017 (0,7% και 0,5%, αντίστοιχα). Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να αυξηθεί στο 7,7% το 2016 (σ.σ.: στο έλλειμμα λαμβάνεται υπόψη και η πρόβλεψη για την κρατική στήριξη στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών), για να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 181,3% του ΑΕΠ πέρυσι στο 190% φέτος και στο 200% το 2016, πριν υποχωρήσει το 2017 στο 197,4% του ΑΕΠ. «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη μείωση του βάρους χρέους μπορεί να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», σημειώνει η έκθεση.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να σημειώσει έλλειμμα -0,3% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα το 2016 και το 2017 (1,2% και 1,9%, αντίστοιχα). «Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει η έκθεση.

«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάτος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Στο 2,9% από το 3,0% αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος ο ΟΟΣΑ

Οι ροές του παγκόσμιου εμπορίου έχουν μειωθεί επικίνδυνα κοντά σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με μια παγκόσμια ύφεση, αν και τα μέτρα που έλαβαν η Κίνα και άλλες χώρες αναμένεται να εξασφαλίσουν μια ανάκαμψη το 2016, ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην εξαμηνιαία οικονομική του έκθεση, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε πτωτικά στις προβλέψεις του για την φετινή ανάπτυξη στο 2,9% από 3,0% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Ο ΟΟΣΑ έχει κατ’ επανάληψη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2015 από το 3,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση πέρυσι τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve θα έπρεπε ούτως ή άλλως να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων καθώς η ανάκαμψη ανακτά τη δυναμική της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, παρά την επιβράδυνση που εστιάζεται κυρίως στις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2% φέτος, ένα επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει μόνο πέντε φορές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και αυτό συνέπιπτε με περιόδους ύφεσης: 1975, 1982-83, 2001 και 2009. «Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κατρίν Μαν σε εισαγωγικό της σημείωμα στην έκθεση του οργανισμού.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ είπε ότι αναμένει ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης να ανέλθει στο 3,3% τον επόμενο χρόνο χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κίνα, αν και χαμηλότερα από το 3,6% που ανέμενε προηγουμένως, πριν επιταχυνθεί στο 3,6% το 2017.

«Ήδη εφαρμόζονται κινήσεις πολιτικής που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι αδύναμες τάσεις. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν χαμηλότερα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων και επέκταση των επενδύσεων για υποδομές», ανέφερε η Μαν.

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις προβλέψεις του για την ευρωζώνη στο 1,5% φέτος και στο 1,8% τον επόμενο χρόνο, από το 1,6% και το 1,9% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις του για της ανάπτυξη της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2016 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες ενώ αντίθετα ήταν βελτιωμένες οι εκτιμήσεις για την Ιταλία.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει στο 2,4% φέτος και στο 2,5% τον επόμενο χρόνο, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας πτωτικά τις προβλέψεις του για το 2016 από το 2,6% προηγουμένως. Για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%.

«Η εξομάλυνση των επιτοκίων θα πρέπει κατά συνέπεια να προχωρήσει προσεκτικά, ενώ θα πρέπει να συνεχίσει κανείς να έχει επίγνωση των κινδύνων που ενέχει η μακρά αναμονή», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. Πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και στην συνέχεια θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξησή τους. Για την Κίνα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις του ανοδικά για το 2015 στο 6,8% από το 6,7% και διατήρησε τις εκτιμήσεις για το 2016 στο 6,5%. Ο οργανισμός αναμένει επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο 6,2% το 2017.