ΟΟΣΑ: Σταθερός ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο 3,2% στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Σταθερός ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο 3,2% στην Ελλάδα
Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση καταγράφεται στη Σλοβακία και ο υψηλότερος στην Τουρκία.

Ο πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ, παρέμεινε γενικά σταθερός σταθερός, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Μάρτιο, από 5,7% τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικότερα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 19 χώρες του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση να καταγράφεται στη Σλοβακία και ο υψηλότερος στην Τουρκία, όπου παραμένει πάνω από το 60%, ενώ ήταν κάτω από 2,0% σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα ο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάρτιο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα και 4,6% τον Μάρτιο 2023

Τον Μάρτιο του 2024, ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ ήταν θετικός για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2023, στο 0,6%. Ο ενεργειακός πληθωρισμός αυξήθηκε σε 28 χώρες του ΟΟΣΑ, 12 από τις οποίες παρέμειναν σε αρνητικό ενεργειακό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές μειώθηκαν πιο αργά, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ μειώθηκε περαιτέρω, φθάνοντας στο 4,9% τον Μάρτιο μετά από 5,3% τον Φεβρουάριο, με μειώσεις σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Ο δομικός πληθωρισμού του ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) ήταν σταθερός στο 6,4% τον Μάρτιο. Μειώσεις του δομικού πληθωρισμού κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο καταγράφηκαν σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήσεις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο σε 6 χώρες του ΟΟΣΑ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,1% τον Μάρτιο, μετά από 2,9% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε αρνητικός. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σταθερός. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και τον Μάιο του 2021 αντίστοιχα. Αντίθετα, αυξήθηκε στην Ιταλία, όπου η μείωση των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκε σημαντικά, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων σημείωσε άνοδο. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν ο κύριος συντελεστής του συνολικού πληθωρισμού σε όλες τις χώρες του G7.

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε ελαφρώς σε 2,4% τον Μάρτιο έναντι 2,6% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 2,0%. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα, αν και παρέμεινε πάνω από το 2,0%. Τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν σταθερός στη ζώνη του ευρώ, με περαιτέρω μείωση του δομικού πληθωρισμού και αύξηση του πληθωρισμού της ενέργειας, ο οποίος παραμένει αρνητικός.

Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, στη G20, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν σταθερός στο 6,9% τον Μάρτιο. Ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική, ενώ αυξήθηκε στην Ινδονησία και σημείωσε περαιτέρω άλμα στην Αργεντινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λέιν (ΕΚΤ): Πιο σίγουρος ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο

Πιο σίγουρος ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης οδεύει στο στόχο της ΕΚΤ εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ενισχύοντας την πιθανότητα η πρώτη μείωση των επιτοκίων να αποφασιστεί τον Ιούνιο.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial, ο Ιρλανδός αξιωματούχος επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που έδειξαν ότι οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Αυτό είναι «ένα σημαντικό αρχικό βήμα στην επόμενη φάση της μείωσης του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά.

«Τόσο η έκτακτη εκτίμηση του Απριλίου για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ όσο και το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου βελτιώνουν την εμπιστοσύνη μου ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στο στόχο εγκαίρως». Πρόσθεσε ότι «από σήμερα, το προσωπικό μου επίπεδο εμπιστοσύνης έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τη συνεδρίασή μας του Απριλίου. Αλλά φυσικά, θα έρθουν περισσότερα στοιχεία από τώρα μέχρι τον Ιούνιο»

Ενώ ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 2,4% τον περασμένο μήνα ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί . Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία ελάχιστα άλλαξαν τις προσδοκίες ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα μειώσουν το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι λιγότερο σαφές, με πολλούς παρατηρητές να εικάζουν πώς μια πιθανή καθυστέρηση στη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει τη ζώνη του ευρώ.

Ο Λέιν εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα καθοδηγείται από τις ευρωπαϊκές προοπτικές και ότι οι συνδυασμένες επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι «σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες».

«Δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε στις επιπτώσεις» είπε. «Η αμερικανική οικονομία και τα αμερικανικά επιτόκια επηρεάζουν τη ζώνη του ευρώ με διαφορετικούς τρόπους και ουσιαστικά αυτοί οι διαφορετικοί μηχανισμοί λειτουργούν προς αντίθετες κατευθύνσεις»

Τόνισε ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και ότι πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» στην ανάλυσή τους. «Πρόκειται για μια αξιολόγηση από μήνα σε μήνα, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να δεχτούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που θα αντιμετωπίσει πολλές γεωπολιτικές εντάσεις για αρκετά χρόνια» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: