Οπισθοχωρούν ENI- TOTAL από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Οπισθοχωρούν ENI- TOTAL από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ
Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται τώρα να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Σε άλλο- εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης- οικόπεδο φαίνεται πως μετακινείται η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ παρά τις πληροφορίες για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7. Αιτία των διαφοροποιήσεων του προγράμματος φαίνεται πως είναι το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία.

Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου».

Η εξέλιξη αυτή, αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία  φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL.

Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής. Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται τώρα να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.