Ορατό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ιταλία καθώς συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρίσιμες συναντήσεις σήμερα για τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας που πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα για τη σταθερότητα της χώρας. 

Προς νέα εκλογική αναμέτρηση φαίνεται πως κινδυνεύει να οδηγηθεί η Ιταλία, καθώς οι προσπάθειες του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να βρει τη «χρυσή» τομή μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, δεν φαίνεται να ευδοκιμούν. Ο Ιταλός πρόεδρος φαίνεται να προκρίνει την επιλογή τον εκλογών, ακόμη και τον Ιούλιο, όπως αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, εφόσον κάποιος ουδέτερος υποψήφιος δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργικό θώκο στο προσεχές διάστημα.

Με σημερινές τους ανακοινώσεις οι αρχηγοί των ιταλικών κομμάτων που ήρθαν πρώτα στις ιταλικές εκλογές του Μαρτίου -το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα– έστειλαν μήνυμα στον Σέρτζιο Ματαρέλα πως η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές στις 8 Ιουλίου, αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότειναν την ημερομηνία αυτή αφού συναντήθηκαν στο κοινοβούλιο, καθώς ο Ιταλός πρόεδρος διεξάγει έναν τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Νωρίτερα ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση κυβερνητικής συμμαχίας με την Λέγκα και να συναινέσει στο να επιλεγεί ως πρωθυπουργός ένα τρίτο πρόσωπο. Τόνισε επίσης ότι οι προτεραιότητες, για το κίνημά του παραμένουν η στήριξη των ανέργων, η κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξ ονόματος της κεντροδεξιάς, τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη είναι διατεθειμένη και αναμένει να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να αναζητήσει στο κοινοβούλιο τις ψήφους που τις λείπουν, με στόχο να μπορέσει να εξασφαλίσει την καθοριστικής σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε το σύνολο των Ιταλών, έπειτα από δυο μήνες αστάθειας.

Ωστόσο, παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» σε μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, που δεν είναι άλλο από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κι αυτό γιατί η Λέγκα δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την κομματική συμμαχία με το Φόρτσα Ιτάλια, η οποία της εξασφαλίζει την πρώτη θέση μεταξύ των κομματικών συμμαχιών, ενώ το κόμμα των Πέντε Αστεριών -που εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις ιταλικές εκλογές- δεν δέχεται να συνυπάρξει σε μία κυβέρνηση που θα συμπεριλαμβάνει τον Μπερλουσκόνι.

Εν τω μεταξύ στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα επικρατεί εικόνα διχασμού μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος, Ματέο Ρέντσι. Ο προσωρινός γραμματέας του κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας, διότι προέχει το εθνικό συμφέρον. Έθεσε πάντα ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και την βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι πρώορες εκλογές», δήλωσε στο Bloomberg o καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης, Ρομπέρτο Ντ’Αλιμόντε. «Ο Ματαρέλα δεν έχει βρει την υποστήριξη που χρειαζόταν προκειμένου να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκλογών και να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο που ζητούν τα ιταλικά κόμματα.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, σήμερα το απόγευμα, ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να λάβει τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις του. Να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό πρόσωπο, να προσπαθήσει να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση τεχνοκρατών ή να επισπεύσει την διάλυση της βουλής με στόχο νέες εκλογές, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Σχετικά άρθρα