Οργισμένη η ελληνική ομογένεια στην Αλβανία για τη δολοφονία Κατσίφα

Οργισμένη η ελληνική ομογένεια στην Αλβανία για τη δολοφονία Κατσίφα

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και η απάντηση Ράμα.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου του Ελληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας. Ο ομογενής σκοτώθηκε από πυρά ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές υπό ποιες συνθήκες σκοτώθηκε και αν ο ίδιος ήταν οπλισμένος και είχε πυροβολήσει κατά των αστυνομικών.

Οι ομογενείς στην Αλβανία είναι οργισμένοι από την δολοφονία του 35χρονου. Ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Λεωνίδας Παππάς, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία μίλησε στο ΑΝΤ1 για τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα. Όπως είπε υπήρξε ένας διαπληκτισμός με τους αστυνομικούς, καθώς δεν βρήκε την ελληνική σημαία που είχε βάλει . Κάποιος από τους αστυνομικούς του έδειξε το όπλο του και εκείνος πήγε και πήρε το δικό του όπλο και πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα. Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κάποιον. Αν ήθελε να σκοτώσει θα σκότωνε αλλά δεν ήθελε, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο 35χρονος στην συνέχεια πήγε να κρυφτεί όμως οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εντόπισαν, ενώ κάτοικοι του χωριού λένε ότι ακούγονταν πυροβολισμοί για πολύ ώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία του είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή».

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Παππάς Αλβανοί αστυνομικοί είχαν μπει στο σπίτι της οικογένειας του Κώστα Κατσίφα όταν τον αναζητούσαν, ενώ δεν δίστασαν να χτυπήσουν τους γονείς του.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και η απάντηση Ράμα

“Πυρά” κατά των αλβανικών Αρχών εξαπολύει η Αθήνα, για την κατάληξη της ένοπλης συμπλοκής και του θανάτου από πυρά ένστολων του 35χρονου ομογενή μας.

“Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός», ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, την δική του απάντηση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

“Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία” έγραψε ο Έντι Ράμα.

“Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα”, ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

ΕΛΑΣ: Δεν υπάρχουν στοιχεία σύνδεσης της συμπλοκής στην Αλβανία με τη σημαία

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία, κατά την οποία έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας, όπως αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως έγινε γνωστό, από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του -στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει- και ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

 

Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων: Όταν πήγαμε εμείς στο σημείο ήταν ζωντανός

“Όταν πήγαμε εμείς στο σημείο, ήταν ζωντανός” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Παντελής Κολόκας, στον ΑΝΤ1.

“Είδαμε πολλούς ένοπλους αστυνομικούς, με το δάχτυλο στην σκανδάλη, όταν φτάσαμε στις εκδηλώσεις” ανέφερε σχετικά με τη δολοφονία του ομογενή Κ. Κατσίφα.

“Μας είπαν ότι το πρωί που βγήκε στην πλατεία να πιεί καφέ με τους συγγενείς και τους φίλους του, υπήρξε μια στιγμή έντονης συναισθηματικής φόρτισης, γύρισε σπίτι και άρχισε να πυροβολεί. Εκεί μετά από κάποια διένεξη με τοπικούς αστυνομικούς, υπήρξε ένταση και έφυγε προς τις πλαγιές για να μην προχωρήσουν στη σύλληψη του” τόνισε.