Ως «χώρα ευκαιρίας» βλέπουν την Ελλάδα Ευρωπαίοι επενδυτές

Ως «χώρα ευκαιρίας» βλέπουν την Ελλάδα Ευρωπαίοι επενδυτές

Μετά από τρία χρόνια Ελληνικής απουσίας, οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται καλά στην ανακοίνωση του ΧΑ εμφανίζοντας μια εκπληκτική σταθερότητα.

Ως «χώρα ευκαιρίας» για τους επενδυτές, παρουσίασε την Ελλάδα με δήλωσή του στις οικονομικές σελίδες της Φιγκαρό, ο γνωστός επιχειρηματίας Ζεράρ Μεστραλέ και πρόεδρος του οργανισμού PARIS EUROPLACE.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στη Φιγκαρό: «η κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται με ταχύτητα, με μια ανάπτυξη που ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόκειται για μια πραγματική χώρα ευκαιρίας στην Ευρώπη για τους επενδυτές, σε πολλούς τομείς. Για να υπάρξει εξέλιξη σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χάρις στις επενδύσεις».

Ο οργανισμός PARIS EUROPLACE είναι υπεύθυνος για την προώθηση και την ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς των Παρισίων, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τις δημόσιες αρχές και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο δε Ζ. Μεστραλλέ ο οποίος έχει και την προεδρία του ΔΣ της ENGIE (γκαζ Γαλλίας) είναι ένα από τα σημαντικά στελέχη του MEDEF ( Mouvement des entreprises de France = Κίνημα Γαλλικών Επιχειρήσεων).

Η Φιγκαρό αναφέρεται επίσης στη σημερινή έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου. «Μετά από τρία χρόνια Ελληνικής απουσίας, οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται καλά στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφανίζοντας μια εκπληκτική σταθερότητα, η οποία εντυπωσιάζει και έναν αριθμό τραπεζιτών οι οποίοι παρέμεναν επιφυλακτικοί σχετικά με μια τέτοια πρωτοβουλία» σημειώνει η Φιγκαρό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, της οποίας η ιδεολογία βρίσκεται στον αντίποδα των χρηματιστηρίων, φαίνεται να έχει επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή (…) η Moody’s αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η ανταγωνίστρια της S&P εξήρε τις επιδόσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να βγει η χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθεια της Ελλάδας».

Η Φιγκαρό εκτιμά ότι οι εν λόγω εξελίξεις «επιτρέπουν πλέον στον Έλληνα πρωθυπουργό, του οποίου το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερά πέφτει στις δημοσκοπήσεις, να προσεγγίσει το μάξιμουμ των επενδυτών και να εργαστεί για την επιστροφή της ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια λιτότητας και επίπονων μεταρρυθμίσεων».

Βελγικός Τύπος: «Τα δάνεια προς την Ελλάδα απέφεραν κέρδη στο βελγικό κράτος»

Στη σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο αναφέρεται πρακτορειακής προέλευσης (AFP) δημοσίευμα που αναδημοσιεύεται στη γαλλόφωνη, βελγική εφημερίδα L’ Echo. «Η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο σημειώνεται πως η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2014, με στόχο να δοκιμάσει την αγορά, ύστερα από δύο χρόνια φόβων σε σχέση με το χρέος και δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη της ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «Τα δάνεια προς την Ελλάδα απέφεραν κέρδη στο βελγικό κράτος». Ο αρθρογράφος παραπέμπει στα αποτελέσματα μελέτης του Βέλγου οικονομολόγου Ερίκ Ντορ, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 το βελγικό κράτος έχει αποκομίσει 328,8 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι τα αντίστοιχα κέρδη από τα διμερή δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος αναχρηματοδότησης του βελγικού χρέους.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος για έξοδο στις αγορές: Στιγμή-ορόσημο για Ελλάδα και Ευρωζώνη

Η σχετική συζήτηση για το κατά πόσο κρίνεται σκόπιμο να δανείζει κανείς σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση, συνεχίζει το δημοσίευμα, άνοιξε στη Γερμανία, όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει κερδίσει από το 2009 1,3 δισ από τα δάνεια προς την Αθήνα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει την απουσία ζημίας για την Ελλάδα, από τη στιγμή που ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένη να καταβάλει τους τόκους αυτούς, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του κατόχου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν στην Ελλάδα τούς εν λόγω τόκους, πράγμα που θα ήταν προφανώς χρήσιμο για τη χώρα.

Με το ίδιο θέμα καταπιάνεται και δημοσίευμα του RTBF, υπό τον τίτλο «Το Βέλγιο έχει ήδη κερδίσει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τη βοήθειά του προς την Ελλάδα», το οποίο διερωτάται για το κατά πόσο είναι πραγματικά θεμιτό να πλουτίζει κανείς εις βάρος μιας υπερχρεωμένης χώρας, παραθέτοντας την άποψη του οικονομολόγου Μπερνάρ Μπαγιό, ο οποίος θέτει ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κάνει λόγο για αληθινό εκβιασμό, αναφερόμενος στη διακοπή της καταβολής των τόκων προς την Ελλάδα, όταν αυτή άρχισε να επαναδιαπραγματεύεται και αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα. Ο ίδιος, εξάλλου, υποστηρίζει ότι, πέραν της ηθικής και της αλληλεγγύης, υπάρχει και το θέμα της αποτελεσματικότητας, μια και όταν ένας άνθρωπος ή μία χώρα βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν το κεφάλι από το νερό, διαφορετικά θα βυθιστούν, γεγονός που, ακόμα και από μία αυστηρά κυνική σκοπιά, κρίνεται εντελώς ανόητο.

Η Ελλάδα αποτολμά την επιστροφή της στις χρηματαγορές, γράφει ο αυστριακός Τύπος

Αποσπάσματα της είδησης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για την έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές, δημοσιεύουν στα σημερινά φύλλα τους οι αυστριακές εφημερίδες Der Standard, η οποία δίνει και τη μεγαλύτερη έκταση στο θέμα, Die Presse και Wiener Zeitung.

«Οι Έλληνες εκδίδουν το πρώτο ομόλογο εδώ και τρία χρόνια» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Der Standard, όπου αναφέρεται πως με ένα πενταετές ομόλογο η Ελλάδα εξέρχεται για πρώτη φορά από το 2014 στις κεφαλαιαγορές, δοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο εάν η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, τον Αύγουστο του 2018, θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδόν έναν χρόνο πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα αποτολμά την επιστροφή της στην αγορά κεφαλαίου κι έπειτα από ένα διάλειμμα τριών ετών πρόκειται να εκδώσει και πάλι ένα πενταετές ομόλογο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία προς προς τούτο έδωσε σχετική εντολή σε κοινοπραξία έξι τραπεζών – Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολογιακού δανείου από το 2014, όταν η Ελλάδα είχε δανειστεί δύο φορές χρήματα από τις αγορές κεφαλαίου, προτού υπάρξουν και πάλι προβλήματα χρηματοδότησης, ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε προτρέψει την Ελλάδα να προετοιμάσει την επιστροφή της στις χρηματαγορές.

Η είδηση δημοσιεύεται ως μονόστηλο στην εφημερίδα Die Presse με τίτλο «Η Ελλάδα πηγαίνει στην αγορά κεφαλαίου», ενώ στη Wiener Zeitung ο αντίστοιχος τίτλος του σύντομου μονόστηλου είναι «Ελληνικό ομόλογο».