Ως το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμα τα 14 πρατήρια φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ

Στόχος της ΔΕΠΑ η διαφύλαξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα και τα 14 πρατήρια φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του προγράμματος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) για την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνεργασία με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όπως γνωστοποίησε ο συνεργάτης της εταιρείας, μεταλλειολόγος Γιώργος Χατζόπουλος, μιλώντας από το βήμα ημερίδας στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του στην ημερίδα, που διοργάνωσε η εταιρεία ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ- Σύμβουλοι Μηχανικοί, ο κ.Χατζόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για τρία πρατήρια στη Θεσσαλονίκη (εκ των οποίων το ένα ήδη λειτουργεί και ένα ακόμη πρόκειται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία), από ένα σε Λάρισα, Βόλο και Λαμία και οκτώ στην Αθήνα (τα δύο ήδη λειτουργούν).

Ο κ.Χατζόπουλος επισήμανε ακόμη ότι στόχοι της εταιρείας είναι -μεταξύ άλλων- η τοποθέτηση του FISIKON στην αγορά σε τιμή που κυμαίνεται στο επίπεδο του 1 ευρώ/κιλό, η ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων και η επιδότηση της μετατροπής ορισμένων οχημάτων, ώστε να χρησιμοποιούν συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Πρόσθεσε ότι βάσει υπολογισμών της ΔΕΠΑ, με διείσδυση 10% του φυσικού αερίου στην αγορά αυτοκίνησης, μπορεί να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 750.000 τόνους ετησίως.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σπύρος Παλαιογιάννης, δήλωσε πως στόχος της ΔΕΠΑ είναι πλέον η ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής που την περιβάλλει, μέσω και της δημιουργίας του συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της χώρας μας και της Βουλγαρίας (IGB). «Μέσω και του αγωγού αυτού δημιουργούμε μια νέα πύλη εισόδου αερίου», τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή την περίοδο η ΔΕΠΑ επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της και το επιχειρησιακό της πλάνο και στα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν να γίνονται πράξη οι λύσεις που επεξεργάζεται σήμερα, σε σχέση με την τροφοδοσία της ανατολικής Ελλάδας και των νησιών με συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (CNG και LNG).

O κ. Παλαιογιάννης υπενθύμισε ακόμη ότι η ΔΕΠΑ έχει σε πλήρη εξέλιξη το πιλοτικό της πρόγραμμα για τη δημιουργία περίπου 15 πρατηρίων φυσικού αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη κρίσιμη μάζα οχημάτων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο. «Ήδη από το 2002 τροφοδοτούμε με αέριο 600 λεωφορεία και 150 απορριμματοφόρα στην Αττική αλλά τώρα μπαίνουμε στους στόλους των ΙΧ και αρχής γενομένης από το 2015 σκεφτόμαστε τη χρηματοδότηση μικρών επαγγελματικών στόλων για αγορά και κυρίως μετατροπή των κινητήρων τους», κατέληξε.

Αθήνα-Κατερίνη με καύσιμο αξίας 17,5 ευρώ
Πέραν των περιβαλλοντικών οφελών όμως, η χρήση φυσικού αερίου έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού -σύμφωνα με τον κ.Χατζόπουλο- ένα εργοστασιακό Volkswagen Passat χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας μόλις 17,5 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα-Κατερίνη, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη βενζίνη υπολογίζεται γύρω στα 47 ευρώ.

«Για να αναπτυχθεί ταχύτερα η αγορά, η Πολιτεία θα πρέπει να διατηρήσει χαμηλή τη φορολογική επιβάρυνση, να διαθέσει εξειδικευμένες επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων του δημοσίου και της ΕΕ και να υποστηρίξει τα εναλλακτικά καύσιμα με επικοινωνιακές δράσεις για τα κοινωνικά τους οφέλη», σημείωσε ο κ.Χατζόπουλος κι ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι εύστοχες κινήσεις από πλευράς και της πολιτείας είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αγοράς με τζίρο 1,7 δισ. ευρώ, όπου σήμερα λειτουργούν πάνω από 1000 πρατήρια συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις για τη μετατροπή κινητήρων και τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις α)για τη μετατροπή των κινητήρων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε φυσικού αερίου και β)για τις συσκευές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Τα παραπάνω γνωστοποίησε στην εκδήλωση ο Πάνος Κουκουλομάτης, στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας, Δημήτρης Σαμαράς, επισήμανε ότι σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως 20 εκατ. οχήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, τα οποία τροφοδοτούνται από 25.000 πρατήρια, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ευρώπη είναι 2 εκατ. οχήματα και 4500 πρατήρια.

Όπως είπε, τα πρατήρια που θα εγκαταστήσουν εναλλακτικά καύσιμα και στην Ελλάδα θα πάρουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στα επόμενα χρόνια, καθώς -μεταξύ άλλων- θα μπορούν πλέον να διανέμουν αέριο με ειδικά βυτιοφόρα και στις περιοχές εκείνες, όπου δεν υπάρχει δίκτυο.

Τι συμβαίνει με τα ηλεκτροκίνητα σε Ελλάδα και Πορτογαλία;
Σε ό,τι αφορά τα σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων πάντως, η Ελλάδα φαίνεται ότι κινείται με ρυθμούς χελώνας, ενώ χώρες με συγκρίσιμο προφίλ, όπως η Πορτογαλία, «τρέχουν».

Με βάση στοιχεία του 2011, που παρουσίασε ο κ.Σαμαράς, η Πορτογαλία είχε το 2011 περίπου 1350 σημεία φόρτισης, με στόχο για 12.000 το 2020, ενώ η Ελλάδα διέθετε μόνο …τρία, τα οποία στόχος είναι να αυξηθούν σε 13.000 στην επόμενη πενταετία-εξαετία. Στη Γερμανία ετέθη στόχος για 150.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2020 από για περίπου 2000 το 2011 και στο Ηνωμένο Βασίλειο 122.000 από 703 πριν από λίγα χρόνια.