Όσο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται, η διανομή εμβολίων θα αργεί

Όσο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται, η διανομή εμβολίων θα αργεί
epa08905679 A vaccination is prepared at the University Clinic in Frankfurt, Germany 27 December 2020, prior to the administration of 150 Corona vaccinations. The EU is launching a co-ordinated vaccine rollout to fight Covid-19, as the Pfizer-BioNTech vaccine has been delivered to all 27 member states. EPA/ANDREAS ARNOLD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι διαφοροποιήσεις στην ανοσία αποτελούν απειλή για τα κράτη.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις στην πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19 εγείρουν ανησυχίες ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού θα αναπαραγάγει πιο επικίνδυνες εκδοχές του παθογόνου, εξασθενώντας τα ιατρικά μέσα καταπολέμησης και καταστρέφοντας τις οικονομίες.

Σε έναν αγώνα για να καλύψουν τις αναδυόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι πλούσιες χώρες επωφελούνται ήδη από ισχυρά εμβόλια, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δώσει στους πολίτες τους περίπου 24 εκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής – περισσότερες από τις μισές που χορηγούνται παγκοσμίως – τεράστιος αριθμός χωρών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την εμβολιαστική εκστρατεία.

Οι διαφοροποιήσεις στην ανοσία αποτελούν απειλή για τα κράτη. Το να δοθεί στον κορονοϊό η ευκαιρία να προχωρήσει και να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις θα είχε σημαντικές συνέπειες για την οικονομική ζωή και τη δημόσια υγεία, επιδεινώνοντας την κατάσταση καθώς ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα εκδοχή εμβολίων είναι αναποτελεσματική έναντι αυτών των μεταλλάξεων, οι μελλοντικές μεταλλάξεις μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο, δήλωσε η Charlie Weller, επικεφαλής εμβολίων στο ερευνητικό ίδρυμα υγείας Wellcome. Οι φαρμακοβιομηχανίες λένε ότι θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τα εμβόλια για να αντιμετωπίσουν νέες μεταλλάξεις εντός εβδομάδων εάν χρειαστεί.

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν εξασφαλίσει το 85% των εμβολίων της Pfizer Inc. και το σύνολο των εμβολίων της Moderna Inc., σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο. Μεγάλο μέρος του κόσμου θα βασιστεί στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc, της οποίας το εμβόλιο είναι φθηνότερο και ευκολότερο στη διανομή, μαζί με άλλους παρασκευαστές, όπως η Sinovac Biotech Ltd. της Κίνας.

Από τις 42 χώρες που κυκλοφόρησαν εμβόλια κατά του Covid από τις 8 Ιανουαρίου, 36 ήταν χώρες υψηλού εισοδήματος και οι υπόλοιπες ήταν μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών επιδιώκουν τις δικές τους συμφωνίες εφοδιασμού, εκτός από τη συμμετοχή τους σε μια παγκόσμια συνεργασία γνωστή ως Covax.

Η Covax έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το πρώτο τρίμηνο, και έθεσε ως στόχο τον εμβολιασμό έως και του εντός πέμπτου του πληθυσμού των χωρών μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό είναι πολύ μικρότερο από το επίπεδο των δύο τρίτων ή και παραπάνω στο οποίο στοχεύουν πολλές χώρες. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν εμβόλια έως το 2024, εκτιμούν οι ερευνητές.

Πηγή: fortune.com