Όταν το Candy Crush «κράσαρε» στο χρηματιστήριο

Όταν το Candy Crush «κράσαρε» στο χρηματιστήριο

Γιατί οι εταιρείες παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα αποδεικνύονται φριχτές χρηματιστηριακές επενδύσεις.

του Σάιρους Σανάτι

Φαίνεται ότι η Wall Street απέκτησε το δικό της μερίδιο κακών μετοχών τεχνολογίας. Η King Digital Entertainment, παραγωγός του δημοφιλούς παιχνιδιού για κινητά τηλέφωνα «Candy Crush Saga», είδε τις μετοχές της να χάνουν 20% της αξίας τους την προηγούμενη Τρίτη, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε «νωθρούς» ρυθμούς ανάπτυξης και μέτρια έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο.

Οι νέοι τίτλοι της εταιρείας φαίνεται ότι απέτυχαν να παράγουν επαρκές ρευστό για να καλυφθεί η απρόσμενα απότομη μείωση των εσόδων από το Candy Crush. Με ένα αλλοπρόσαλλο κοινό, μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη τεχνολογία και σχεδόν κανένα εμπόδιο στην είσοδο στην αγορά, η King όπως και οι άλλες εταιρείες παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα αποδεικνύονται φριχτές χρηματιστηριακές επενδύσεις. Ίσως είναι καιρός να τα μαζέψουν, να πάνε πίσω στα γκαράζ τους στη Silicon Valley, και να μείνουν εκεί μέχρι να είναι αρκετά ώριμες για να επιστρέψουν στη Wall Street.

Η έκρηξη της δημόσιας εγγραφής νέων εταιρειών έχει φέρει στο χρηματιστήριο εταιρείες αμφιβόλου αξίας. Αν και καμία δεν πέτυχε τις παράλογες αποτιμήσεις που χαρακτήρισαν το μπουμ του Ίντερνετ στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μερικές έχουν προσεγγίσει αυτό το επίπεδο. Η King Digital Entertainment βρέθηκε πάνω στον αφρό του κύματος ‘web 2.0’, ανάμεσα σε εταιρείες που έχουν λάβει υψηλές αποτιμήσεις.

Κι όμως, ως κατασκευαστής παιχνιδιών κινητής τηλεφωνίας, η King βρισκόταν στον πάτο του τεχνολογικού «βαρελιού». Είχε μεν μια εκρηκτική ανάπτυξη, με έσοδα που το 2013 ενδεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αποφέροντας κέρδη ύψους 567 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, περίπου 80% αυτών των εσόδων προήλθε από μόνο ένα από τα διάφορα παιχνίδια της: το Candy Crush.

Η King προσπάθησε να «πουλήσει» στους επενδυτές την ιδέα ότι η επιτυχία του Candy Crush θα μπορούσε να επαναληφθεί, αλλά λίγοι «τσίμπησαν». Την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης, η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 16%.

Είναι αλήθεια ότι η King παρουσίασε κάποια ενθαρρυντικά κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο ως εισηγμένη εταιρεία. Κατάφερε να διαφοροποιήσει τα έσοδά της, και πλέον το Candy Crush αποφέρει 68% των εσόδων, αντί για 80% που ήταν πριν. Μήπως οι αγορές παρεξήγησαν την King; Μήπως περιμένουν πολλά απ’ αυτήν; Ή απλά η King Digital δεν διαθέτει αυτά που απαιτούνται για να ανταγωνιστεί τους «μεγάλους» του κόσμου της τεχνολογίας;

Μάλλον συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Ο χώρος των παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα διανύει τη βρεφική του ηλικία, και υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την ικανότητά του να αποφέρει σταθερή κερδοφορία για τους επενδυτές. Ο τομέας μπορεί να αφήνει πολλές υποσχέσεις ανάπτυξης, ιδιαίτερα εν μέσω μιας τεράστιας διάδοσης των smartphone στην Ασία, αλλά οι εταιρείες που έχουν καταφέρει να βγάλουν ένα πετυχημένο παιχνίδι στο παρελθόν ίσως να μην καταφέρουν το ίδιο στο μέλλον.

Η Zynga, που είχε καταφέρει να έχει χρηματιστηριακή αξία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν επανέλαβε την επιτυχία του Farmville, και πλέον η τιμή της μετοχής της έχει πέσει κατά 70% σε σχέση με την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης το Δεκέμβριο του 2011.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα παιχνίδια που έγιναν επιτυχίες, όπως τα Angry Birds, Farmville και Candy Crush, είναι ελκυστικά σε ένα ευρύ κοινό. Είναι δηλαδή αρκετά απλά για να παιχτούν από παιδιά αλλά και αρκετά ενδιαφέροντα για να παιχτούν από μεγάλους. Δεν είναι αρκετά σύνθετα, και από πλευράς γραφικών διακρίνονται από μια λιτότητα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ όσα περισσότερα smartphone γίνεται.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός στο χώρο, εφόσον ένας οποιοσδήποτε προγραμματιστής μέσου επιπέδου μπορεί να τα καταφέρει να βγάλει ένα τέτοιο παιχνίδι. Το Candy Crush παρουσιάστηκε στα τέλη του 2012 αλλά κατάφερε μέσα σε μια νύχτα να αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς από την ανταγωνίστρια εταιρεία Zynga. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια χαοτική αγορά με τεράστιες προσδοκίες αλλά και διαψεύσεις.

Εν τέλει, ίσως να είναι καλύτερο για τις εταιρείες παιχνιδιών κινητής τηλεφωνίας να αποσυρθούν πίσω στη Silicon Valley και να μείνουν εκεί μέχρι να βρουν τον τρόπο να μην αποξενώνουν τους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη: 

Σπας καραμέλες στο Candy Crush; Δεν είσαι ο μόνος…

Γιατί οι εξαγορές εταιρειών videogames έφτασαν τα $12,5 δισ.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες των video games