OTE: Αύξηση 21% στα καθαρά κέρδη στο β’ τρίμηνο

OTE: Αύξηση 21% στα καθαρά κέρδη στο β’ τρίμηνο

Ο καθαρός δανεισμός του οργανισμού διαμορφώθηκε στο €1,5 δισ., μειωμένος κατά 37%, ή €0,9 δισ., από το β’ τρίμηνο 2013. 

Καθαρά κέρδη ύψους 69,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, εμφάνισε κατά το β’ τρίμηνο 2014, ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε επίπεδο εξαμήνου, κατέγραψε υποχώρηση καθαρών κερδών κατά 44,1%, στα 125,1 εκατ. ευρώ έναντι 223,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2013.

Συνολικά, βάσει των ανακοινωθέντων στοιχείων, ο ΟΤΕ εμφάνισε άλλο ένα τρίμηνο με ενισχυμένη κερδοφορία EBITDA (+3,6%) χάρη στον έλεγχο του κόστους – περιθώριο στο 37%, αυξημένο κατά 280 μον., “αντοχή” σε επίπεδο κινητής τηλεφωνίας παρά τις μειώσεις των τελών τερματισμού, υψηλότερες επενδύσεις και καθαρό δανεισμό στο 1,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 37%, ή 0,9 δισ. ευρώ, από το Β’ Τρίμηνο 2013.

O Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε μείωση 5,2% στα συνολικά ενοποιημένα έσοδα, παρά το αντίξοο μακροοικονομικό, ανταγωνιστικό και ρυθμιστικό περιβάλλον στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Εξαιρουμένης της επίδρασης των πρόσφατων αλλαγών στα τέλη τερματισμού, κυρίως στη Ρουμανία από την 1η Απριλίου 2014, τα έσοδα του Ομίλου θα είχαν μειωθεί κατά μόλις 3,5% στο τρίμηνο.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και κόστη αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε €620,5 εκατ. το B’ τρίμηνο του 2014, μειωμένα κατά 5,4% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2013. Σε συνέχεια του πρόσφατου Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 28,1% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και κατά 14,3% σε επίπεδο Ομίλου σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2013.

Στο Β’ τρίμηνο του 2014, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε €346,2 εκατ., μειωμένη κατά μόλις 1,7%. Το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA αυξήθηκε κατά 130 μονάδες βάσης το τρίμηνο και ανήλθε σε 36,4% σε σχέση με 35,1% το Β’ τρίμηνο του 2013. Εξαιρουμένης της επίδρασης των αλλαγών στα τέλη τερματισμού, η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του Ομίλου θα είχε παραμείνει αμετάβλητη το τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου το τρίμηνο ανήλθαν σε €69,3 εκατ. αυξημένα κατά 21,1% σε σχέση με €57,2 εκατ. (εξαιρουμένων των διακοπεισών δραστηριοτήτων) το Β’ τρίμηνο του 2013. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική μείωση στα έξοδα τόκων, ως αποτέλεσμα της μείωσης του δανεισμού του Ομίλου.

Διαβάστε ακόμη: Το ΟΤΕ VDSL επεκτείνεται σε νέες περιοχές της χώρας

Νέες ευρωζωνικές συνδέσεις
Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ κατά το τρίμηνο ανήλθαν σε 34.000 ή 46% των συνολικών καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων της αγοράς, σημειώνοντας υψηλότερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα παρά τον έντονο ανταγωνισμό.

Οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ, που διατέθηκαν εμπορικά στα τέλη του 2012, είχαν προσελκύσει περισσότερους από 68.000 συνδρομητές μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014, ενώ ο συνολικός αριθμός συνδρομητών τηλεόρασης συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά με την προσέλκυση περισσότερων από 17.000 νέων πελατών το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα του εμπλουτισμού του περιεχομένου.

Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας σημείωσε αύξηση 3,6% στο τρίμηνο, και το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε σε 37%, καταγράφοντας άνοδο 280 μονάδων βάσης σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2013. Η επίδοση αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του πρόσφατου Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης, του συνεχιζόμενου αυστηρού ελέγχου στα λειτουργικά έξοδα και της κεφαλαιοποίησης στα κόστη τηλεοπτικού περιεχομένου.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,7% το Β’ τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξη σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής και από μεγάλα έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT).

Cosmote
Στο τέλος του Β’ τριμήνου του 2014, η πελατειακή βάση της COSMOTE στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 7,4 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των πολλαπλών συνδέσεων καρτοκινητής.

Η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κατά 6,8% το Β’ τρίμηνο του 2014 αποτελεί τη μικρότερη μείωση εσόδων των τελευταίων τριμήνων. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια πιο ευνοϊκή βάση σύγκρισης, καθώς τα τέλη τερματισμού στη κινητή τηλεφωνία μειώθηκαν ανεπαίσθητα κατά τη περίοδο (1,189 σεντ/λεπτό το Β’ τρίμηνο του 2014 από 1,269 σεντ/λεπτό το Β’ τρίμηνο του 2013).

Τα συνολικά έσοδα της COSMOTE στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 7,5%, λόγω και των χαμηλότερων πωλήσεων συσκευών και άλλων προϊόντων.

Στη κινητή τηλεφωνία Ρουμανίας, η μείωση των εσόδων το τρίμηνο οφείλεται στις σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας που εφαρμόστηκαν τον Απρίλιο του 2014. Εξαιρουμένης αυτής της επίδρασης, η COSMOTE Ρουμανίας θα είχε καταγράψει ένα ακόμη τρίμηνο αύξησης στα έσοδα.

Στην Αλβανία, τα έσοδα της AMC το τρίμηνο παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, στα €20,3 εκατ.

Τα Λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 4,7% και διαμορφώθηκαν σε €99,8 εκατ., κυρίως λόγω της μειωμένης κίνησης διασύνδεσης στην OTEGLOBE.

BofA: Αναμένει νέα έκδοση από τον ΟΤΕ ύψους 700 εκατ. ευρώ

Επενδύσεις
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Β’ τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €157,5 εκατ., καθώς ο ΟΤΕ επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε €61,3 εκατ., €25,8 εκατ. και €69,7 εκατ. αντίστοιχα.

Το Β’ τρίμηνο του 2014, οι προσαρμοσμένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου (εξαιρουμένων των πληρωμών που σχετίζονται με τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και αναδιοργάνωσης) ανήλθαν σε €251,6 εκατ., αυξημένες κατά 0,7% σε σχέση με €249,9 εκατ. την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές τη περίοδο αυτή επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα μετά τους έκτακτους και συγκυριακούς παράγοντες που επηρέασαν τις επιδόσεις του Α’ Τριμήνου 2014.

Το Β’ τρίμηνο του 2014 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου (εξαιρουμένων των πληρωμών που σχετίζονται με τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και αναδιοργάνωσης και με τις άδειες φάσματος) διαμορφώθηκαν στα €98,3 εκατ. σε σχέση με €128,4 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2013, λόγω των αυξημένων επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων, ο ΟΤΕ είχε καθαρές εκροές €32,9 εκατ. που σχετίζονται με την αγορά ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών ΟΤΕ των στελεχών του Ομίλου ΟΤΕ (€58,6 εκατ. εκροές για αγορά ιδίων μετοχών το Α’ τρίμηνο του 2014 και €25,7 εκατ. εισροές από την εξάσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών ΟΤΕ από τα στελέχη το Β’ τρίμηνο του 2014).

Δανεισμός
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €1,5 δισ. στις 30 Ιουνίου του 2014, μειωμένος κατά 37,1% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2013. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 1,1 φορές το προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA του Ομίλου. Στις 30 Ιουνίου του 2014, ο Όμιλος κατείχε €4,4 εκατ. σε βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας, τα οποία περιλαμβάνονται στα Λοιπά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Και το Β’ τρίμηνο της χρονιάς, παρουσιάσαμε καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA και τα καθαρά μας κέρδη, παρά την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και τον έντονο ανταγωνισμό. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, ο ΟΤΕ κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης, ενώ περιόρισε περαιτέρω την απώλεια γραμμών στο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα της συνεχούς έμφασης που δίνουμε στη συγκράτηση του κόστους, η κερδοφορία στη σταθερή τηλεφωνία παρουσίασε νέα σημαντική βελτίωση».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Όπως αναμέναμε, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου επανήλθαν στα επιθυμητά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο. Ενισχύουμε διαρκώς τη χρηματοοικονομική μας ευελιξία, ενώ μετά το τέλος του Β’ τριμήνου μειώσαμε ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού μέσω μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων. Επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ώστε να διασφαλίσουμε την ξεκάθαρη υπεροχή των προϊόντων μας στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία. Οι δυναμικές μας επιδόσεις στην αγορά, παρά την επιβαλλόμενη διαφορά στις τιμές των προϊόντων στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, επιβεβαιώνoυν ξεκάθαρα τη στρατηγική μας, η οποία θα συνεχίσει να στηρίζει τα έσοδά και την κερδοφορία μας για το υπόλοιπο έτος και μακροπρόθεσμα».

Για το υπόλοιπο του 2014, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η μείωση των εσόδων θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, καθώς αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης με τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους σε ότι αφορά τις διαδοχικές μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τις αρχές του 2013, την αύξηση της διείσδυσης νέων υπηρεσιών του ΟΤΕ, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, και τέλος τη σταθεροποίηση του δείκτη ARPU στη κινητή τηλεφωνία.

Αντίθετα, οι μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία άρχισαν να επηρεάζουν τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας και τη κερδοφορία EBITDA στη χώρα. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στη μείωση του κόστους, και η κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη μείωση κόστους από τα πρόσφατα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης.